Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Orele suplimentare predispun la hipertensiune

O cercetare recentă, realizată de experți din cadrul Universității Laval, din Quebec, Canada, a evidențiat faptul că persoanele care fac ore suplimentare foarte multe sunt cu 70% mai pasibile de a dezvolta „hipertensiune mascată”, iar 66 de procente sunt în pericol de a face hipertensiune continuă, afecțiune care îi trimite la medic. „Legătura dintre orele lungi petrecute la serviciu și creșterea tensiunii arteriale a fost observată și la femei, și la bărbați”, argumentează Xavier Trudel, autor al studiului.

Meditaţia previne tulburările cognitive

Wake Forest Baptist Medical Center, din SUA, a derulat un studiu din care reiese că meditația este unul dintre mijloacele de prevenire a tulburărilor cognitive. „Până la crearea unor variante de tratament medicamentos pentru aceste tulburări, meditația este un ajutor prețios pentru pacienții cu probleme neurologice și cognitive”, explică expertul Rebecca Erwin Wells. Experții recomandă exercițiile care implică antrenarea minții în a rămâne foarte concentrată într-un anume moment, lăsând în afară orice elemente de distragere.

Poluarea întreţine explozia cazurilor de demenţă

Demența a ajuns o afecțiune care crește cu procente teribile, de până la 20% pe an. Potrivit unui studiu al experților de la Universitatea New South Wales, din Australia, poluarea este unul dintre principalii factori. Astfel, în cazul celor expuși la particulele nocive ale aerului din marile orașe, riscul de a dezvolta demență crește considerabil, din cauza faptului că substanțele poluante ajung la creier prin fluxul sangvin și aici determină inflamații care în timp declanșează boala.

Mersul pe jos reduce riscul de infarct

Un studiu derulat la nivel național în Marea Britanie a evidențiat faptul că mersul pe jos sau pe bicicletă are, pe lângă alte beneficii pentru sănătate, și capacitatea de a reduce riscul de infarct. Printre autorii cercetării se află medaliații olimpici la atletism Alistair și Jonny Brownlee, care susțin faptul că în urma rezultatelor experimentului s-a constatat scăderea riscului cardiac în zone în care atacurile de cord erau foarte frecvente cu doar câțiva ani în urmă. Rezultatele pozitive au survenit după 24 de luni de la introducerea mersului pe jos în rutina zilnică.