Main menu

header

de Claudia Stan

Din ce în ce mai mulţi oameni suferă de tulburări de vedere. În secolul vitezei, când computerul ne acaparează tot mai mult, când radiaţiile solare au crescut simţitor, ochii au cel mai mult de suferit. Astfel, în ultimii ani, numărul persoanelor care necesită ochelari de vedere a crescut considerabil. Doamna doctor oftalmolog Monica Pop (foto), preşedintele Comisiei de Oftalmologie a Ministerului Sănătăţii Publice, ne vorbeşte despre importanţa îngrijirii corespunzătoare a ochilor.

Nu priviţi direct spre astrul zilei!
- Doamna doctor, cu toţii ştim că pe timpul verii trebuie să ne ferim ochii de lumina arzătoare purtând ochelari de soare, dar care sunt criteriile după care trebuie să ne ghidăm atunci când ne achiziţionăm o pereche?
- În primul rând, este necesar să se ştie că ochii trebuie protejaţi doar atunci când este nevoie, şi asta înseamnă doar în momentele în care lumina este foarte puternică. Acest lucru este valabil şi în cazul persoanelor care au fotofobie. Recomand purtarea ochelarilor cu lentile heliomate, dar cu dioptriile adecvate fiecărui individ în parte. Pe cei pe care îi deranjează lumina îi sfătuiesc să poarte ochelari de soare cu lentile deschise la culoare. Criteriul de alegere nu trebuie să fie unul financiar, ci calitativ. Atunci când optaţi pentru o anumită pereche de ochelari de soare aveţi în vedere ca lentilele să nu deformeze imaginea.

- Purtarea îndelungată a ochelarilor cauzează probleme?
- Este bine ca omul să nu se înveţe cu ochelarii închişi la culoare şi să nu-i poarte un timp îndelungat, deoarece creează dependenţă. Mai mult, acest lucru poate dezvolta insensibilitate la lumină. Un lucru foarte important de ştiut este că niciodată nu trebuie să privim direct în soare! Acest „exerciţiu” poate fi nociv pentru ochi, provocând leziuni retiniene. Pentru a înţelege posibilele implicaţii, vă spun că razele solare au acelaşi efect distructiv ca şi laserul, doar că aplicarea laserului se face ţintit, de medicul de specialitate. În cazul în care cineva priveşte direct spre astrul zilei se vor produce leziuni în zona de vedere centrală şi scăderea vederii va fi inevitabilă.

Blitzurile aparatelor foto, similare undelor laser
- Mulţi spun că este un moft să punem copiilor ochelari de soare şi că aşa, de fapt, le distrugem vederea. Cât de adevărate sunt aceste presupuneri?
- În general se recomandă purtarea ochelarilor de copiii care prezintă o fotofobie reală. Însă, sunt foarte puţini care nu suportă lumina. Important este să-i învăţăm să nu se uite în soare sau în lumină foarte puternică. De asemenea, blitzurile aparatelor de fotografiat au acelaşi efect ca şi lumina puternică a soarelui!

- Fotofobia se poate vindeca?
- Depinde foarte mult de ceea ce a fost declanşată. Dacă este produsă de o leziune, atunci se poate vindeca. Există însă şi fotofobia congenitală, care este mai greu de vindecat. Important este ca această boală să fie depistată cât mai repede.

Lentilele colorate, un potenţial pericol
- Lentilele de contact colorate sunt un pericol pentru ochi?
- Este o mare problemă cu lentilele de contact, iar eu personal sunt împotriva purtării acestora în afara necesităţilor. Lentilele de contact au fost inventate cu un scop anume. Există situaţii în care este o mare diferenţă de refracţie între ochi. În cazul ochelarilor, omul nu suportă mai mult de trei dioptrii diferenţă între ochi. Lentila de contact s-a inventat pentru că ea respectă anatomia ochiului şi poate suporta orice fel de diferenţe. Mai sunt şi lentile terapeutice, dure (aplatizează corneea), cosmetice etc. Lentilele de contact colorate sunt folositoare persoanelor care doresc să-şi schimbe culoarea ochilor. Însă, dacă nu se respectă o igienă foarte strictă, acestea sunt foarte periculoase. Celor care au conjunctivită, orjelet (urcior), celor care fac iritaţii nu le recomand să poarte astfel de lentile cosmetice. De-a lungul experienţei mele ca oftalmolog am văzut infecţii foarte grave provocate de lentilele colorate atât la noi în ţară, cât şi în străinătate. Anul acesta am avut doi pacienţi care şi-au pierdut ochiul din cauza purtării neadecvate a lentilelor de contact.

Sfaturi

- Înainte de aplicarea sau scoaterea lentilelor spălaţi bine mâinile;
- Examinaţi-vă ochiul pentru a vă asigura că nu aveţi inflamaţii;
- La apariţia celui mai mic disconfort, prezentaţi-vă la spital!

La plajă folosiţi creme protectoare pentru pleoape

- Ce alte metode de protejare a ochilor mai putem folosi la plajă?
- Folosiţi creme protectoare pentru pleoape şi pentru pielea din jurul ochilor. Nu putem discuta de protecţia globului ocular, pentru că nu avem posibilitatea de a-l pregăti. Îmi place să cred că orice om face plajă cu ochii închişi, iar pentru a scăpa de hiperluminozitate va purta ochelarii cu lentile deschise la culoare.

- Este adevărat că ochii de culoare deschisă (verzi sau albaştri) sunt mai sensibili la lumină?
- Da, chiar sunt mai sensibili, deoarece nu au pigment. Din acest motiv, expunerea la soare trebuie făcută cu grijă.