Main menu

header

761 14 1de Adina Mandiuc şi Adrian Barna

Încercați să vă opriți câteva secunde din ceea ce faceți și să vă ascultați corpul. Veți observa că acesta scoate tot felul de zgomote, de cele mai multe ori benigne. Și totuși, anumite zgomote pot fi semnul unei patologii. Doctor Damien Mascret, medic generalist, autorul unei cărți în care vorbește despre „toate lucrurile pe care doctorul dumneavoastră nu are timp să vi le spună”, atrage atenția asupra zgomotelor care ar trebui să vă îngrijoreze și să vă determine să vă faceți programare la medic.

Șuieratul din plămâni, semn de infecție

Auziți un șuierat în plămâni în timp ce inspirați sau expirați? „Acesta este semnul inflamării căilor respiratorii superioare”, explică doctor Mascret, citat de Doctissimo.fr. Acest zgomot neobișnuit poate arăta o infecție pulmonară, astm sau o bronșiolită, în cazul bebelușilor. „Un copil care a aspirat un corp străin poate scoate, de asemenea, un șuierat de fiecare dată când trage aer în piept”, mai spune doctor Mascret.

Articulațiile dureroase, care trosnesc, pot fi un indiciu al artrozei

„Articulațiile trosnesc adesea și de cele mai multe ori acest lucru este perfect normal. Explicația ar fi reînnoirea lichidului din interiorul articulațiilor”, explică doctor Mascret. Prin urmare, dacă vă pocniți degetele, acest lucru n-ar trebui să vă îngrijoreze. În schimb, dacă zgomotele articulare sunt însoțite de durere și, mai ales, dacă ați depășit pragul vârstei de 45 de ani sau v-ați suprasolicitat articulațiile de-a lungul vremii practicând un sport de performanță, atunci ați face bine să cereți sfatul unui medic. „Cel mai probabil, acesta vă va sfătui să faceți o radiografie, pentru a verifica dacă nu cumva vă confruntați cu o artroză”, detaliază doctor Mascret.

Absența bolboroselilor din stomac, motiv de îngrijorare

761 14 2Vă îngrijorează bolboroselile din stomac? Ei bine, aceste zgomote sunt, de cele mai multe ori, inofensive și mai degrabă absența lor ar trebui să ridice semne de întrebare. „În mod paradoxal, liniștea totală la nivelul abdomenului ar trebui să vă dea motive de îngrijorare. Aceasta poate fi semnul unei ocluzii intestinale. În acest caz, lipsa zgomotelor abdominale este însoțită de crampe puternice, stări de vomă, incapacitatea de a elimina scaune și gaze”, arată doctorul Mascret.

Polipii, cauza fornăitului din nas permanent

Dacă nu sunteți răcit, dar nasul dumneavoastră fornăie tot timpul, iar zgomotul se accentuează în caz de răceală sau de gripă, trebuie să aveți grijă! „Fornăitul permanent poate fi din cauza unui obstacol, cum ar fi polipii care se formează în nas”, arată doctor Mascret. Sfatul lui? Faceți-vă de urgență o programare la medicul ORL-ist.

Țiuitul din urechi, alertă de hipertensiune

Dacă auziți un țiuit în urechi, acesta poate fi semnul că o arteră din apropierea urechii a intrat în procesul de rigidizare și dilatare (anevrism) sau vă poate avertiza că suferiți de hipertensiune arterială. Mergeți la medicul dumneavoastră dacă auziți un asemenea țiuit permanent în urechi. Acesta vă va verifica tensiunea și vă va supune unor investigații menite să detecteze o eventuală malformație arterială. Pe de altă parte, dacă vă țiuie urechile doar pentru că ați stat prea mult în zgomot puternic, nu aveți de ce să vă faceți griji.

Atenție la episoadele dese și prelungite de sughiț!

761 14 3De cele mai multe ori, sughițul este benign. „Foarte rar însă, acest zgomot poate fi legat de iritarea nervului pneumogastric sau a nervului frenic”, explică doctorul Mascret. O tumoare, de exemplu, poate provoca stimularea nervilor din apropiere. „În acest caz, sughițul se repetă foarte des și este însoțit și de alte semne, precum balonarea, durerile la nivelul abdomenului sau în capul pieptului ori dificultățile digestive”, explică doctorul Mascret.

Fălcile care pocnesc indică o problemă la articulația temporo-mandibulară

Fălcile nu pocnesc niciodată fără motiv. Dacă se întâmplă, înseamnă că există o problemă la nivelul articulației temporo-mandibulare, mai precis un sindrom algodisfuncțional al aparatului manducator (SADAM), numit și sindromul Costen. Trosnitul fălcilor este asociat și cu alte simptome: durere la nivelul articulațiilor mandibulare, țiuit în urechi, incapacitatea de a deschide larg gura, nevralgii faciale, migrene, vertij, dureri de cap. Dacă prezentați aceste simptome, ar trebui să cereți sfatul unui stomatolog!

Murmurul în urechi poate fi cauzat de un traumatism

Dacă auziți un scârțâit sau un murmur permanent în urechi, este posibil să suferiți de acufenie. Acufenele, adică zgomotele percepute, în mod eronat, în urechi şi care pot lua diverse forme - urlete, ţiuituri, fluierături, vâjâituri, vuiet, zumzet, zbârnâit, pocnete, păcănituri, pe care nimeni altcineva nu le mai aude - pot fi cauzate de un traumatism acustic, de fenomenul firesc de îmbătrânire a urechii, de boala Ménière sau de alte patologii ale urechii. „Un consult ORL este obligatoriu în acest caz”, sfătuiește doctorul Mascret.

Scrâșnitul din dinți este asociat bruxismului

Partenerul dumneavoastră v-a spus că scrâșniți din dinți noaptea sau vă auziți copilul scrâșnind din dinți în somn? Acest zgomot este asociat unei afecțiuni care poartă numele de bruxism. Dacă bruxismul se manifestă ocazional, nu aveți motive de îngrijorare. Totuși, dacă frecvența lui crește, ar fi bine să mergeți la un specialist în chirurgie stomatologică. Bruxismul poate cauza complicații la nivelul dinților și al articulațiilor. „Bruxismul se intensifică în timpul nopții, cu efecte nocive asupra smalțului dinților”, atrage atenția doctor Mascret.

Sforăitul puternic, semn al sindromului de apnee în somn

Foarte multă lume sforăie în somn, iar aceasta nu reprezintă deloc o problemă. Totuși, atenție la sforăitul puternic, pentru că acesta poate fi semnul că suferiți de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO). „Sforăitul caracteristic sindromului de apnee în somn nu seamănă deloc cu sforăitul ușor pe care-l știm cu toții. Este vorba despre un zgomot foarte amplu, pe parcursul unei reprize de inspirație, după o pauză (liniște absolută) de câteva zeci de secunde”, explică doctorul Mascret. Dacă sforăitul este însoțit de alte semne ale sindromului de apnee în somn de tip obstructiv, cum ar fi pauzele de respirație (descrise de cei din jur), trezirile frecvente în timpul nopții - adesea pentru a merge la baie -, stările de somnolență în timpul zilei, durerile de cap resimțite mai ales dimineața, tulburările de concentrare și de memorie, este indicat să mergeți la medic!