Main menu

header

739 12 3de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Hormon de tip steroid, secretat de glandele suprarenale, cortizolul, numit și hormonul de stres, poate fluctua în funcție de starea emoțională în care vă aflați. Tot cortizolul este direct responsabil de funcționarea majorității organelor corpului uman, de aceea deficiența sau excesul acestuia conduce la diverse probleme de sănătate.

Stresul, primul factor care cauzează eliberarea unor cantități mari

Nivelul de cortizol crește întotdeauna când sunteți supuși unui stres fizic sau emoțional. Potrivit specialiștilor, în aceste situații, proteina din mușchi se descompune, iar în sânge sunt eliberați aminoacizi care sunt imediat utilizați de ficat pentru a sintetiza glucoza în energie. Cu alte cuvinte, odată cu creșterea cortizolului, crește și nivelul de zaharuri din sânge. Printre factorii care duc la creșterea cortizolului se numără certurile cu membrii familiei sau cu alte persoane, întârzierea la serviciu, emoțiile legate de un examen pe care urmează să-l aveți, momentele în care sunteți blocat în trafic, bolile, temperaturile extreme. Oamenii de știință au remarcat că un nivel mai ridicat de cortizol se înregistrează dimineața între orele 6:00 şi 8:00, în timp ce noaptea, dacă persoana este sănătoasă, acesta scade. De asemenea, există anumite medicamente sau terapii cu hormoni care duc la creșterea nivelului de cortizol din organism. Pe de altă parte, s-au înregistrat scăderi la administrarea unor medicamente care previn atacurile de apoplexie. Un nivel mai crescut de cortizol pot avea și femeile aflate pe finalul sarcinii și atleții de top.

Diminuează calciul din țesutul osos

Una dintre cele mai grave probleme pe care le aduce nivelul ridicat de cortizol din organism este diminuarea calciului din țesutul osos. Cercetările demonstrează că este inhibată formarea celulei osoase tinere, acest lucru scăzând dramatic densitatea oaselor. Mai mult, atât timp cât organismul este stresat, mineralizarea osoasă și formarea colagenului vor fi reduse. Nu în ultimul rând, sistemul gastrointestinal este foarte sensibil la hormonii de stres precum cortizolul. Puteți avea senzații de greață, arsuri, crampe abdominale, diaree sau constipație ca urmare a excesului de hormoni de stres. Efectele secundare ale creșterii nivelului de cortizol sunt nevoia de urinare frecventă, slăbiciune musculară, modificări bruște de dispoziție, risc crescut de osteoporoză, reducerea apetitului sexual, iar în cazuri grave pot apărea diabetul de tip II, hipertensiunea și infecțiile.

Mâncaţi sănătos!

O metodă naturală de reducere a cortizolului este dormitul suficient, spun oamenii de știință. Dacă aveți de-a face cu insomniile, se recomandă să excludeți din alimentație cafeaua și ciocolata și să respectați orele de odihnă. Activitățile fizice de intensitate mică precum yoga, Pilates sau plimbările în aer liber reușesc să reducă cantitatea de cortizol eliberată de glandele suprarenale. La fel de important este să învățați să vă relaxați, iar pentru asta trebuie să practicați activități care vă fac plăcere. Studiile făcute în ultimii ani au arătat că relația pe care o persoană o are cu un animal de companie este esențială pentru a reduce nivelul de cortizol. Dacă sunteți preocupați de latura spirituală, concentrați-vă pe aceasta cât mai mult posibil. Studiile confirmă faptul că veți înregistra o scădere a nivelului de cortizol din organism. Nu în ultimul rând, dieta influențează creșterea nivelului de cortizol. Se recomandă consumul de banane, alimente bogate în protiobice și prebiotice, nucă de cocos, avocado, ulei de măsline, nuci și semințe. Suplimentați consumul de apă și ceaiuri din plante.

Sfat! Optimizați nivelul vitaminei D, expunându-vă regulat la soare.