Main menu

header

735 12 2de Andreea Vasilescu şi Eduard Popa

În ziua de azi nu putem nega varietatea plăcerilor, atunci când vine vorba despre îndulcirea alimentelor. Sirop de agave sau ştevie, aspartam sau miere, toate sunt alternative la zahăr, considerat „moartea albă”. Prea caloric, prea rafinat, rău pentru sănătate. Cam așa este catalogat zahărul, pe care specialiștii din domeniul sănătății ne recomandă să-l vânăm prin farfurii sau prin cești și să-l eliminăm. Alternativele ar fi mai naturale, mai puțin calorice și mai sănătoase, se spune. Dar ce ascund aceste alternative? Sunt ele mai bune? La aceste întrebări încearcă să găsească răspuns autorul unui articol din cotidianul francez „Le Figaro”.

Ştevia

Numită „iarba dulce” de indienii din Amazonia, ştevia conţine steviosid, un compus care îndulceşte de 200 de ori mai mult decât zahărul şi nu aduce nicio calorie în plus. Gustul său are o savoare deosebită, dar care îl face dificil de dozat în preparatele culinare. Problema este că produsele vândute în comerţ au doar 1% ştevie, restul fiind chimicale, cum ar fi maltodextrina, pe care o găsim în băuturile energizante, precum și alți aditivi, apreciază Sarah Jose, dietetician nutriționist. Trebuie consumată cu moderație, mai ales că o frunză proaspătă poate îndulci o ceșcuţă cu ceai.

Mierea

735 12 3În ceșcuţa cu ceai, în tartine, în iaurt natural sau în prăjituri, mierea este o excelentă alternativă la zahărul rafinat. Are un indice glicemic mai mic, este antioxidantă, antiinflamatorie și anumite tipuri de miere, cum ar fi cea de tei, îmbunătățesc și somnul, spune dieteticiana. Chiar dacă are un indice glicemic mai redus, totuşi este bogată în fructoză, o moleculă de zahăr care se duce și se instalează în ficat, dacă este consumată în cantitate mare. Atenție, să nu abuzați, căci în ciuda proprietăților ei extraordinare, mierea poate cauza aceleași probleme ca și zahărul, adică rezistență la insulină, acumulare de masă grăsoasă, un nivel ridicat al trigliceridelor, avertizează medicul nutriționist.

Siropul de agave

735 12 4Supranumit „apa de miere” de azteci, siropul de agave este obţinut prin presarea la rece a unui cactus din America de Sud. Indicele glicemic este mai mic decât al zahărului, dar este bogat în fructoză. Două linguri cu supă din acest produs 100% natural echivalează cu 100 de grame de zahăr cristal. Dacă diferența calorică dintre ele nu este foarte mare (350 kcal pentru 100 de grame contra 400 kcal pentru zahărul alb, roșu etc.), indicele glicemic al siropului de agave este mai slab. Secreția de insulină care favorizează stocarea grăsimilor este mai mică, iar glicemia crește puțin, spune specialista. Bogat în fructoză, însă, siropul de agave poate provoca îngrășarea, dacă este consumat în cantitate mare.

Aspartamul

735 12 5Îl găsim în mai toate produsele light de ani întregi. Are puţine calorii şi o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât a zahărului. Totuşi, aspartamul este controversat, unele studii calificându-l drept periculos pentru sănătate. „În 2015, Agenția Națională pentru Securitatea Sanitară a Alimentelor (ANSES) a prezentat un raport în care aspartamul ne este definit clar drept periculos pentru sănătate. Dar alte studii pun sub semnul întrebării interesul față de edulcoranți în lupta contra obezității”, spune Sarah Jose. Este deci preferabilă prudența în privința consumării acestuia.

Zahărul de cocos

Contrar zahărului alb, care furnizează calorii goale, adică lipsite de nutrienți esențiali organismului, cel de cocos conține vitamine, minerale și o mare cantitate de potasiu, afirmă Sarah Jose. Caloriile sale sunt relativ egale cu cele ale zahărului alb. În plus, zahărul de cocos are o putere edulcorantă mai slabă și suntem tentați să punem o cantitate mai mare pentru a obține aceeași savoare. La final, ne putem aștepta la aceleași efecte ca la zahărul alb, avertizează aceasta.