Main menu

header

728 15 2de Călin Popa şi Eduard Popa

O dietă bogată în pește poate reduce semnificativ riscul ca o persoană care se află în prag de pensionare să se retragă din activitate cu afecțiuni grave cum sunt bolile de inimă, cancerul sau afecțiunile neurodegenerative, arată studii de dată recentă.

Combate inflamațiile

Fructele de mare, somonul, macroul și sardinele sunt bogate în acizi grași esențiali, care scad cu un sfert pericolul instalării unor afecțiuni cu care pensionarii care tocmai au ieșit din activitate se pot confrunta, sunt de părere specialiștii de la Universitatea Tufts, din Boston, SUA. În special acizii Omega 3 au capacitatea de a combate inflamațiile. De altfel, peştele este un aliment recomandat pentru dieta persoanelor care suferă de artrită reumatoidă. Din acest motiv, numeroși experţi susţin că cea mai potrivită dietă pentru păstrarea sănătăţii articulaţiilor este dieta care include peștele în mod regulat. „Cercetările noastre au evidențiat faptul că avem posibilitatea să creștem aportul dietar al acestor acizi la adulții în vârstă, întrucât, odată cu prelungirea speranței de viață în societățile avansate, a crescut și incidența afecțiunilor cronice din pragul pensionării”, explică expertul Heidi Lai.

Sursă de proteine, vitamine, minerale

Peștele este unul dintre alimentele pe care nutriţioniştii le recomandă în orice situaţie, fie că vă doriţi să slăbiţi, fie că vă doriţi să găsiţi alternative sănătoase la alte tipuri de carne, fie că vreţi să aveţi o alimentaţie echilibrată din punct de vedere nutriţional. În general, este recomandat să consumaţi două-trei porţii de peşte pe săptămână. Pe lângă acizii grași esențiali, carnea de pește aduce organismului proteine, vitamine (A, B12, D, E) şi minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Peștele slab conţine mai puţine grăsimi şi acizi graşi esenţiali decât cel gras. Dincolo de această diferenţă, ambele tipuri de peşte, precum şi fructele de mare au numeroase beneficii pentru organismul uman.

„Anihilează” osteoporoza și anemia

Un consum regulat de pește contribuie la prevenirea osteoporozei, datorită prezenței vitaminei D. Carența de vitamina D afectează în special sănătatea oaselor, întrucât asimilarea calciului nu se mai face în mod corespunzător. Cum în perioada rece expunerea la soare nu mai poate fi o sursă viabilă de vitamina D, este nevoie s-o procurați din alimente. Unul dintre acestea este peștele. De asemenea, carnea de peşte conţine fier, mineral care contribuie la prevenirea şi combaterea anemiei.

Reduce semnificativ apariția cancerului

Iodul este un oligoelement esenţial pentru funcţionarea normală a glandei tiroide. În general, doza de iod necesară organismului se obţine din alimentaţie, iar printre alimentele cu cel mai mare conţinut de iod se numără carnea de pește (hering, cod, biban, ton, morun etc.), precum și fructele de mare. Totodată, potrivit unor cercetări recente, consumul regulat de carne de pește poate reduce cu până la 50% riscul de cancer, în special cel ovarian, mamar, de prostată, esofagian, de colon. Tot prin aportul de pește în dietă sunt combătute bolile cardiovasculare, altă grupă de boli cu risc major, care afectează nenumărate persoane aflate la vârsta pensionării.

Persoanele care consumă pește sau fructe de mare cel puţin o dată pe săptămână au un risc scăzut de a suferi de boala Alzheimer mai târziu în viaţă