Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Viaţa în zone verzi scade riscul de cancer mamar

Un studiu derulat de cercetătorii de la Institute for Global Health, din Barcelona, a arătat faptul că viața femeilor în zone cu multă verdeață scade riscul de a dezvolta cancer la sân. După testele efectuate pe mai mult de 3.000 de persoane, s-a concluzionat că nu doar spațiile cu parcuri din orașe sunt benefice, ci și cele agricole sau zonele de la periferia aglomerărilor urbane. Starea de bine, optimismul și gradul mai scăzut de po- luare reprezintă factori care fac ca incidența acestei boli să fie mai redusă în zonele cu multă verdeață.

Plimbările scurte menţin mobilitatea vârstnicilor

Cercetări de ultimă oră evidențiază faptul că vârstnicii care găsesc că este prea dificil să meargă la sală sau au anumite afecțiuni care nu le permit acest tip de mișcare își pot menține, totuși, forma fizică, mobilitatea și controlul asupra propriului organism și dacă fac o plimbare de zece minute, în ritm susținut, în cartierul în care locuiesc. Este concluzia la care au ajuns experți din cadrul Școlii de Medicină a Universității Northwestern, din Chicago. „Oamenii își pot menține independența fizică și cu un efort de zece minute pe zi, ceea ce este foarte accesibil”, explică specialista Dorothy Dunlop.

Orarul de somn ţine departe infarctul

Nu doar pentru copii un program de somn regulat este benefic, ci și pentru adulți. Cercetări de dată recentă arată faptul că un minimum de șapte ore de somn pe noapte și trezirea la aceeași oră în fiecare dimineață poate ține la distanță numeroase afecțiuni grave, printre care și infarctul, unul dintre pericolele majore ale contemporaneității. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Duke, din SUA, au mai descoperit și că somnul regulat menține sănătatea și funcționarea creierului.

Majoritatea milenialilor se consideră suprastresaţi

O companie americană de cercetare de piață a realizat un studiu extins în urma căruia s-a constatat faptul că trei din cinci mileniali se plâng că stresul din prezent a ajuns la limite aproape insuportabile și că tehnologia nu face decât să adauge la această stare în loc să le facă viața mai ușoară. Potrivit experților care au realizat studiul, tinerii au învinuit acumulările de „elemente de microstres”, de la aglomerările din trafic până la așteptatul la ușa unor angajatori, pentru această stare de stres permanent, acut.