Main menu

header

de Claudia Stan

Contracepţia este o problemă de importanţă majoră pentru toate cuplurile. Datorită mediatizării frecvente a metodelor de planificare familială existente pe piaţă, rata avorturilor în România a scăzut. Femeia modernă nu mai trebuie să se teamă de sarcini nedorite şi este perfect capabilă să îşi aleagă singură momentul în care să devină mamă, evitând totodată bolile cu transmitere sexuală. Doamna doctor Anca Simionescu, şef de lucrări UMF Carol Davila, Bucureşti, medic primar obstetrică ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia, ne va spune mai multe despre metodele de contracepţie în rândurile de mai jos.
Metodele naturale nu previn bolile

 

- Doamna doctor, metodele naturale de evitare a unei sarcini sunt suficient de sigure?
- Căile de prevenire a sarcinii fără a apela la contraceptivele moderne vizează numai cuplurile care au o relaţie stabilă! În acest caz, femeia prezintă cicluri regulate şi este capabilă să noteze/detecteze semnele ovulaţiei. Abstinenţa periodică se bazează pe calculul perioadei fertile, cu evitarea raporturilor sexuale în această perioadă. Dar metoda nu ne protejează de bolile transmisibile sexual şi necesită notarea ciclurilor, monitorizarea temperaturii şi a semnelor ovulaţiei.

- Care sunt tipurile de protecţie naturală, pentru că majoritatea se bazează mai ales pe cea a „calendarului”?
- Metoda menţionată de dumneavoastră mai este cunoscută şi cu numele de Ogino-Knaus. Calculul perioadei fertile se face în funcţie de lungimea ciclului, ştiind că ovulaţia are loc cu 14 zile înainte de următoarea menstruaţie. Astfel, pentru o femeie cu ciclul regulat la 29 de zile, ovulaţia are loc în ziua a 15-a. Spermatozoizii trăiesc 72 de ore în tractul genital feminin, iar perioada fertilă în care are loc abstinenţa (strictă!) este între zilele de 12 şi 18 pentru respectiva femeie.
Mai există şi metoda temperaturii, ce se face prin monitorizarea temperaturii de bază a corpului. În acest caz,  abstinenţa din perioada fertilă trebuie să aibă loc între zilele 1-3 de temperatură ridicată, la care se pot adăuga trei zile (durata de viaţă a spermatozoizilor).
Metoda glerei cervicale constă în abstinenţa din momentul glerei fertile până în ziua a treia după dispariţia sau sângerarea ovulatorie, la care se pot adăuga trei zile.
O altă cale este coitus interruptus şi reprezintă retragerea bărbatului înainte de terminarea raportului sexual, astfel încât sperma să nu vină în contact cu vaginul partenerei. Există însă în lichidul preejaculator o cantitate de spermatozoizi ce poate duce la fecundaţie.

Contracepţia locală
- În Occident, femeile sunt familiarizate cu produsele de contracepţie locală, dar la noi se ştiu prea puţine lucruri…
- În România, ca şi contracepţie locală sunt disponibile ovule, creme, spermicide şi foiţe, dar prezervativul este mijlocul cel mai sigur de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi a sarcinilor nedorite. Utilizarea corectă a prezervativului scade riscul transmiterii virusului HIV cu 85% şi a gonoreei la bărbaţi. De asemenea, micşorează posibilitatea transmiterii HPV la femei cu peste 70%, dar scade şi incidenţa displaziilor cervicale şi a cancerului de col uterin. În plus, diminuează transmiterea herpesului 2 (genital) atât la femei, cât şi la bărbaţi. Nu protejează de transmiterea sifilisului sau de alte boli ce determină leziuni vulvare. Ovulele, cremele, spermicidele conţin substanţe chimice ce trebuie să fie introduse în vagin înainte de raportul sexual şi lăsate câteva ore după.

„Pilulele, administrate doar la indicaţia medicului”
- Cum pot fi administrate pilulele?
- Contracepţia hormonală poate să conţină doar progesteron sau pilule estroprogestative. Se administrează la recomandarea medicului, pentru că este necesar ca pacienta să beneficieze de o pilulă potrivită, prescrisă după efectuarea analizelor de sânge, verificarea tensiunii, palparea sânilor. Anticoncepţionalele se încep din prima zi a ciclului şi se iau 21 de zile, se face o pauză de o săptămână şi se reiau în ziua a opta, chiar dacă ciclul nu s-a terminat. Aceste pilule au rolul de a preveni sarcina nedorită, de a regla sângerarea în cazul tulburărilor ciclului menstrual, de a reduce dismenoreea. În plus, blochează ovarele după intervenţii chirurgicale de chistectomie şi creşte densitatea osoasă în perimenopauză. Contracepţia orală combinată se administrează din prima zi a ciclului, cu şapte zile pauză, după care se ia indiferent de ciclul menstrual. Contracepţia orală secvenţială se caracterizează prin administrarea succesivă de estrogen şi progesteron, ce are acţiune antigonadotropă şi reproduce ciclul menstrual. Se administrează doar la indicaţia medicului, pentru că are multe contraindicaţii. Este important de ştiut faptul că în cazul oricărei intervenţii chirurgicale trebuie oprite contraceptivele orale cu cel puţin trei luni înainte, altfel existând risc trombogen.

Steriletul, pentru mame
- Ce alte metode moderne de contracepţie mai există?
- Steriletul este un dispozitiv intrauterin ce se recomandă de obicei pacientelor care au născut. Se introduce de medic în condiţii de asepsie în momentul ciclului menstrual, când colul uterin este deschis. Este necesar să ţineţi cont şi de contraindicaţii precum infecţiile genitale, uterul fibromatos, sângerări din motive necunoscute sau alergii la componentele steriletului, în cazul în care vă decideţi la această metodă.
Totodată, şi bărbaţii pot suferi o intervenţie chirurgicală prin procedeul numit vasectomie. Acest procedeu este asemănător cu ligatura trompelor la femei. Se recomandă cuplurilor care au copii, metoda fiind considerată „ireversibilă”.

„Utilizarea corectă a prezervativului scade riscul transmiterii HIV cu 85% la bărbaţi şi cu peste 70% a virusului HPV la femei”

Inelul, cea mai recentă inovaţie

Un produs contraceptiv abia apărut pe piaţa românească este un inel flexibil, transparent, ce conţine estrogen şi progestogen. Aceşti hormoni sunt eliberaţi din materialul inelului şi absorbiţi prin mucoasa vaginală direct în circulaţia sangvină. Inelul (se introduce în prima zi a ciclului pentru 21 de zile, se scoate după şapte zile şi apoi se reia) acţionează asemenea „pilulei, prin inhibarea ovulaţiei”. Modul local de administrare este benefic, deoarece evită primul pasaj hepatic, iar eficienţa contraceptivă nu este afectată de tulburările gastrointestinale (vărsături sau diaree).