Main menu

header

726 14 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Un tip de „încălțăminte” din plastic a demonstrat capacitatea de a crește circulația sangvină în zona inferioară a piciorului cu 40%.

Afecțiunea poate genera amputări

726 14 4O „cizmă” care se află în teste la Spitalul Royal Oldham, din Lancashire, a fost creată special pentru a stimula circulația sangvină periferică în membrele inferioare, anunță „Daily Mail”. Numit FlowOx, dispozitivul se adresează milioanelor de persoane de peste 55 de ani care suferă de înfundarea acestor artere, afecțiune generată de depozitele de grăsime sau de acumulări diverse, care ajung să sufoce circulația sângelui și să provoace dureri. Mai mult, în timp, afecțiunea ajunge să determine moartea unor părți de țesut, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor ulcere, mult mai greu de tratat sau, în cazurile cele mai grave, la infecții care ar necesita amputări. Tratamentul standard pentru acest tip de afecțiune este cel medicamentos, pe bază de aspirină, pentru subțierea sângelui și reducerea riscului de formare a cheagurilor.

Pompează aer cu presiuni diferite

Există însă și cazuri când această abordare nu este suficientă și se ajunge la montarea de stenturi, procedură riscantă, care comportă alte prezumtive complicații. În aceste condiții, FlowOx vine să simplifice modalitatea de intervenție asupra pericolului de blocare a vaselor sangvine. Arată ca o cizmă de dimensiuni mai mari și este conectată la un aparat care pompează aer în interior și îl scoate apoi, în mod constant. Prin trecerea de la presiunea negativă la cea pozitivă a aerului, „cizma” vibratoare stimulează circulația sângelui bogat în oxigen prin arterele îngroșate.

Creștere a circulației sangvine cu peste 40%

Bolnavul introduce membrul afectat în interiorul „cizmei”. Două sisteme de siguranță se închid pentru a menține piciorul nemișcat, în așa fel încât să „plutească” în vibrațiile de aer în permanență și integral. Apoi pacientul dă drumul la circulația aerului, a cărui vibrație se modifică la fiecare câteva secunde. O sesiune de tratament durează două ore, timp în care bolnavul se află așezat și nu resimte schimbarea de presiune a aerului. La nivel profund, însă, aceasta generează o vibrație ușoară a vaselor sangvine, care astfel permit o mai bună circulație. Ca urmare, țesuturile rămân alimentate cu oxigen. Testele derulate la Universitatea din Oslo, Norvegia, au demonstrat o creștere a circulației sangvine în medie cu peste 40% după câteva ședințe cu „cizma” vibratoare.