Main menu

header

716 13 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Sezonul gripei este în toi în mare parte din lume, iar specialiștii atrag atenția zilnic asupra mijloacelor de prevenție, de la vaccinare la spălarea frecventă a mâinilor. Despre importanța imunizării și a respectării regulilor de igienă pentru a trece cu bine de sezonul rece vorbește în cadrul unui interviu doctor Lisa Maragakis (medalion), director al Secției de Prevenire a Infecțiilor din cadrul Spitalului „Johns Hopkins”, din Baltimore, SUA.

Răspunsul sistemului imunitar vine în 10-14 zile

- Foarte multe persoane sunt familiarizate cu importanța vaccinării împotriva gripei, care poate avea consecințe dramatice, uneori chiar fatale. Cum acționează vaccinul antigripal?

- Există formule diverse de vaccinuri împotriva gripei, dar în general efectul lor este același: stimulează sistemul imunitar al organismului în scopul de a recunoaște și de a lupta împotriva virusului gripal. Formulele injectabile ale vaccinului au o componentă care imită virusul, învățând, practic, organismul să-l recunoască atunci când pătrunde în organism și să fie astfel pregătit să lupte împotriva infecției. Există și formule nazale ale vaccinului antigripal, dar acestea acționează diferit, pe zona sistemului imunitar care este activă permanent la nivelul mucoaselor și membranelor din nas și din cavitatea bucală, zona gâtului fiind prima linie de apărare în fața agresiunii virusului gripal.

- Care este timpul necesar de la efectuarea imunizării până la dezvoltarea anticorpilor care să lupte eficient cu virusul?

- În general, este nevoie să treacă între zece zile și 14 zile de la vaccinare înainte de a ne putea aștepta ca răspunsul sistemului imunitar la pătrunderea virusului să fie deplin. Este bine să ne vaccinăm cu o lună înainte de estimarea debutului gripei.

„Tulpinile în circulație determină «designul» imunizării din sezonul viitor”

716 13 2- De ce este necesar în fiecare an un alt vaccin antigripal?

- Acest virus, ca multe altele, de altfel, are abilitatea de a se schimba foarte rapid. Chiar dacă, în mare, tulpinile dintr-un sezon pot fi similare cu cele din anul anterior, ele se schimbă, totuși, iar aceste modificări, chiar și subtile, sunt suficiente ca să ne afecteze sistemul imunitar. Până acum nu s-a izbutit crearea unui vaccin definitiv valabil, iar modificările pe care le suportă virusul gripei ne obligă să ne adaptăm formulele de imunizare și astfel suntem nevoiți să reluăm vaccinarea în fiecare an.

- Cum este conceput vaccinul antigripal?

- Formula este concepută pe baza estimărilor și luând în considerare datele de circulație ale virusului în sezonul în care se realizează formula de vaccin. Cum circulația este preponderentă în lunile reci, virusul care circulă în emisfera sudică se colectează și intră la analize complexe, pentru a se înțelege exact care anume tulpini sunt cele mai mobile și ce modificări au suferit. Apoi sunt realizate predicțiile și se trece la elaborarea formulei de vaccin pentru emisfera nordică și viceversa. Așadar, tulpinile în circulație determină „designul” vaccinului pentru sezonul viitor și, ca urmare, avem o marjă variabilă care să se apropie cel mai mult de forma virusului de la an la an.

„Se poate atenua semnificativ severitatea bolii”

- Dat fiind faptul că este vorba despre o predicție, ce se întâmplă atunci când nu se „potrivește” vaccinul cu tulpina virusului dintr-un anume sezon?

- Asta depinde întotdeauna de gradul nepotrivirii. Atunci când intră în circulație o tuplină pe care nu am prevăzut-o sau una care este foarte schimbată față de cea din sezonul anterior, protecția organismului scade, vedem mai multe persoane care se îmbolnăvesc de gripă, chiar dacă s-au vaccinat. Acest aspect îi descurajează pe unii și, pe de altă parte, stă la baza ideii de împotrivire la vaccinare. În calitate de cadru medical, pot să vă spun că și atunci când există anumite inadvertențe între predicția noastră și tulpina în circulație, persoanele vaccinate tot au o protecție mai bună în fața virusului decât cele care nu se imunizează deloc. Să nu uităm că în fiecare sezon circulă mai multe tulpini ale virusului gripal, iar vaccinul poate atenua semnificativ severitatea bolii, în cazul în care virusul totuși se instalează.

- Ce ar trebui să ia în considerare o persoană atunci când este în fața deciziei de a se vaccina împotriva gripei?

- Percepția asupra vaccinării s-a schimbat în ultimii ani. În condițiile evoluțiilor prezente, recomand ca toate persoanele cu vârsta de peste 6 luni să se imunizeze împotriva virusului gripal. Un accent deosebit trebuie pus pe vaccinarea celor care prezintă factori de risc, precum afecțiunile cronice, care pot fi serios complicate de atacul gripei. De asemenea, este imperios necesar să se vaccineze bolnavii de plămâni, de diabet, vârstnicii și femeile însărcinate. Nu în ultimul rând, personalul medical, ca și familiile celor care lucrează în unități sanitare trebuie să se imunizeze.

„Există formule potrivite alergicilor”

- Se pot vaccina chiar și persoanele care au diverse alergii?

- În prezent, da. Nu cu mult timp în urmă, persoanele alergice la ouă, de exemplu, nu se puteau imuniza împotriva gripei, dar astăzi există nenumărate formule de vaccin antigripal care nu mai împiedică accesul la imunizare al persoanelor cu alergii. Simpla mențiune a alergiei respective la medicul curant este suficientă pentru ca acesta să recomande formula de vaccin cea mai potrivită fiecărui pacient alergic în parte.

- Cât de aproape (sau de departe…) sunt cercetătorii de crearea unei formule unice de vaccin, care să nu mai oblige oamenii să se imunizeze în fiecare sezon?

- Sperăm cu toții să nu mai fie mult până la acel moment. Sunt în derulare cercetări riguroase și extinse, s-au făcut progrese și există șanse mari ca într-un viitor nu foarte îndepărtat acest deziderat să devină realitate.

„Vaccinarea şi spălarea frecventă și temeinică a mâinilor sunt în prezent cele mai bune metode de prevenție în fața gripei“

„Ideea că imunizarea dă boala este total falsă“

- Ce credințe greșite despre vaccinarea antigripală considerați că ar trebui depășite?

- Sunt câteva, și ele trebuie demontate pe toate căile. De exemplu, există persoane care cred că vaccinul le dă gripa, ceea ce este fals, pentru simplul motiv că este imposibil. Mai sunt și alte mituri, de aceea recomand tuturor să se informeze temeinic și să opteze pentru vaccinare, întrucât este cea mai bună cale nu doar de a ne proteja pe noi înșine, ci și persoanele din jur, poate chiar din categoriile vulnerabile, care ne sunt dragi.