Main menu

header

715 14 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Un vechi proverb sud-american spune că „o supă de oase bună poate reînvia morții”. Chiar dacă astăzi mult prea puțină lume îi acordă importanța cuvenită, supa de oase a fost folosită din cele mai vechi timpuri atât ca aliment, cât și ca medicament. Cu ajutorul acestui leac miraculos dispar răcelile și gripa și se vindecă boli care afectează țesuturile conective, precum încheieturile, pielea, plămânii, mușchii sau tractul intestinal. Despre toate aceste incredibile virtuți ale supei de oase, aflați în rândurile de mai jos.

Stop îmbătrânirii!

Cu siguranță că nu v-ați întrebat niciodată care este motivul pentru care celebrii bucătari utilizează zeama de oase pentru a da acel gust inconfundabil preparatelor culinare… Ce poate fi atât de folositor într-o simplă zeamă făcută prin fierberea câtorva oase? Specialiștii afirmă că printre ingredientele cu adevărat senzaționale se numără glicina și prolina, dar și gelatina și glicozaminoglicanii (GAGs), dintre care sunt de menționat acidul hialuronic şi sulfatul de condroitină, precum și multe alte minerale fără de care organismul uman nu ar putea să funcționeze la capacitate maximă. Prolina, de exemplu, este esențială pentru formarea sănătoasă a colagenului şi cartilajului, iar glicina este necesară pentru sinteza hemoglobinei, creatininei (pentru a da celulelor energie), sărurilor biliare (necesare la digestia grăsimilor) și glutationului (pentru detoxifiere). Ce rol are colagenul natural? Asigură hidratarea normală a tenului, iar consumul acestuia pe cale internă îmbunătăţeşte mobilitatea şi flexibilitatea articulaţiilor. Cu alte cuvinte, spun oamenii de știință, prin aportul de colagen se pot corecta două aspecte ale procesului de îmbătrânire: deshidratarea tenului şi rigiditatea mişcării. La rândul său, acidul hialuronic este de mare ajutor la hidratarea pielii și are un rol important în formarea colagenului și contribuie la secreția lichidului sinovial, care la rândul lui ajută la lubrifierea componentelor din articulații.

Gelatina tratează ulcerul și diabetul

În urma numeroaselor studii făcute asupra banalei supe de oase, s-a demonstrat că aceasta conține din belșug calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu și sulf, care îndeplinesc trei mari funcții în corp: asigură baza structurală pentru țesutul conectiv, creează potențial electrostatic care permite transmiterea semnalelor nervoase și a mișcării între membranele celulare și au rol în catalizarea enzimelor în procesele fiziologice, transformând mâncarea în energie. Important de știut este faptul că mineralele prezente în supa de oase sunt mult mai ușor de absorbit, ceea ce face din acest aliment un supliment nutritiv care ar trebui introdus, spun oamenii de știință, în dieta zilnică, pentru a îmbunătăți sănătatea oaselor. Cât privește gelatina conținută, s-a demonstrat științific că aceasta este benefică în tratamentul multor afecțiuni cronice, printre care ulcerul, anemia, diabetul, distrofia musculară și chiar cancer, având efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și calmante, contribuind la un somn mai liniștit.

Sulfatul de condroitină asigură rezistența cartilajelor

Și tot zeama de oase, spun cercetătorii, este foarte bună pentru vindecarea sistemului gastrointestinal, motiv pentru care a ajuns să fie inclusă în tratarea multor afecțiuni care au la bază disfuncții la acest nivel. Un alt aminoacid care se regăsește în zeama de oase este glutamina, responsabilă de buna funcționare a imunității, sistemului digestiv, detoxifiere, reducerea poftelor de dulce, sănătatea mentală. Și tot în supa de oase există o cantitate mare de alanină, necesară îmbunătățirii funcțiilor fizice la persoanele în vârstă și fiind extrem de utilă atleților. Nu în ultimul rând, supa de oase este o bogăție de sulfat de condroitină, o substanță cu aspect de gel, folosită în principal pentru ameliorarea durerilor de încheieturi asociate cu osteoartrita și joacă un rol important în menținerea integrității structurale a țesuturilor, asigurând rezistența cartilajului și reducând astfel cauzele apariției osteoartrozei. Totodată, sulfatul de condroidină joacă un rol important în reducerea aterosclerozei și scăderea colesterolului.

Rețeta fertilității și a echilibrului hormonal

Potrivit renumitului doctor Francis Pottenger, „o cratiță mare cu supă de oase este cel mai important cadou pe care l-ar putea primi o mireasă”. Motivul? Zeama de oase este minunată pentru sporirea fertilității. Totodată, acest aliment-medicament ajută în vindecarea colonului iritabil, boala Crohn, colite ulcerative, reflux gastric sau chiar boli autoimune. Oamenii de știință susțin că un alt aspect important este că supa de oase poate furniza aminoacizii esențiali fazei a II-a a detoxifierii hepatice, prin care se elimină compușii toxici sau carcinogenici eliberați în faza I. Ficatul este responsabil de detoxifierea estrogenului și a altor hormoni sexuali, după ce aceştia și-au îndeplinit funcția, prevenind astfel dezechilibre hormonale cum ar fi dominanta estrogenică. În plus, odată ce veți începe să consumați zeamă de oase, colăceii de pe burtică se vor duce, celulita va fi redusă semnificativ, iar vergeturile, diminuate.

Zeama de oase se poate păstra până la cinci zile în frigider și câteva luni în congelator

Se recomandă consumul imediat după trezire, a unei căni cu supă de oase călduță, iar în scop terapeutic se vor bea 250 ml de două ori pe zi

Cum se prepară

715 14 2Specialiștii recomandă ca oasele alese pentru prepararea supei să provină, pe cât posibil, de la animale crescute ecologic. Este important de știut că supa trebuie fiartă cât mai mult, la foc mic, pentru că astfel lichidul va conține o concentrație mare de aminoacizi și de nutrienți esențiali. Atenție! Pentru fiecare patru litri de apă se folosește un kilogram de oase.

Ingredientele necesare sunt următoarele: 1 - 1 şi 1/2 kg de oase de pui cu carne pe ele (gât, aripi, carcasă, picioare, gheare) sau, respectiv 2-3 kg oase de vită de diferite feluri, cu măduvă și puțină carne, 2 linguri cu oțet de mere, 2-3 cepe mari tăiate în bucăţi mari, 2 morcovi tăiați în bucăți mari, 1 țelină tăiată în bucăți mari, 1 legătură de pătrunjel tocat.

Mod de preparare: pentru supa de oase de pui puneți la fiert într-o oală mare toate legumele, oasele și oțetul. Lăsați să fiarbă la foc mare în prima jumătate de oră, timp în care îndepărtați mereu spuma care se ridică la suprafață. Ulterior, se reduce focul și se lasă la fiert aproximativ șase ore. În cazul supei de oase de vită, se poate lăsa să fiarbă între 12 și 20 de ore. După ce a fiert, supa de oase de lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se strecoară printr-un tifon pentru a îndepărta eventualele impurități și resturi de legume, pentru a obține un preparat limpede.