Main menu

header

de Călin Popa şi Eduard Popa

Consumul de canabis favorizează infertilitatea masculină

Pe măsură ce consumul de canabis este liberalizat în tot mai multe state - și nu doar din motive medicale - se întețesc și semnalele de alarmă ale specialiștilor. Astfel, potrivit unui articol publicat de revista „Epigenetics”, bărbații trebuie să elimine consumul de canabis cu cel puțin șase luni înainte de conceperea unui copil, întrucât planta afectează AND-ul spermatozoizilor, cu consecințe dintre cele mai grave asupra viitorilor copii. Mostrele de spermă au confirmat faptul că în cazul consumatorilor de canabis, calitatea și concentrația lichidului seminal erau mult mai slabe.

Lipsa somnului împinge la excesul de junk-food

O cercetare derulată în cadrul Universității din Köln, Germania, a relevat faptul că somnul insuficient îi determină pe cei care nu se odihnesc să facă apel la alimente nesănătoase în proporție semnificativ mai mare decât persoanele care dorm șapte-opt ore pe noapte. Oboseala, fenomen foarte frecvent în societățile dezvoltate occidentale, stimulează acele zone ale creierului aflate în legătură cu apetitul, dezechilibrele în funcționarea normală a organismului generând o dorință disproporționată de a mânca și preferința pentru junk-food.

Înotul combate hipertensiunea la fel ca medicamentele

Experții britanici de la London School of Economics și cei americani de la Universitatea Stanford au realizat, în colaborare, un studiu în urma căruia a rezultat faptul că înotul, alături de ridicarea greutăților și de flotări, are același efect asupra suferinzilor de hipertensiune pe care îl au medicamentele. În condițiile în care o treime din populațiile celor două state suferă de această afecțiune, datele culese de la 40.000 de persoane sunt relevante pentru importanța practicării regulate a unui sport.

Viaţa în cartierele sărace influenţează longevitatea

Cercetătorii de la Centrul Național de Statistică a Sănătății din SUA au pus în evidență faptul că viața în cartierele sărace, în condiții mizere și în șomaj, are efect direct asupra longevității. Mai precis, speranța de viață scade pe măsură ce zonele în care trăiesc oamenii sunt mai rău famate și mai lipsite de condiții moderne. Aşadar, șomajul adaugă stres, fiecare zece procente de neangajați în plus reliefând în arealul respectiv o durată a vieții mai mică cu un an și jumătate. De asemenea, lipsa educației contribuie la scurtarea duratei de viață.