Main menu

header

708 14 1de Adina Mandiuc şi Daniel Alexandrescu

Doctor Rareș Simu (medalion), medic specialist alergolog și imunolog la Centrul de Sănătate Armonia, își evaluează de câțiva ani pacienții și cu ajutorul iridoscopului. O investigație neinvazivă și foarte eficientă, care oferă informații consistente despre starea generală de sănătate a pacientului, ajutând medicul să descopere cauzele profunde ale bolilor care-i aduc pe oameni în cabinetul său. Pare simplu la prima vedere - o fotografie a irisului introdusă într-un soft care evidențiază modificările de culoare și de textură - însă specialistul atrage atenția că este foarte importantă experiența medicului care face interpretarea informațiilor astfel obținute.

„Oferă informații și despre starea emoțională”

708 14 2- Cum funcționează iridoscopul?

- Iridoscopul „citește” starea de sănătate a omului în iris. Pe iris există o zonă de reprezentare pentru fiecare organ al corpului. Prin urmare, orice modificare la nivelul culorii și al texturii dezvăluie ceva despre starea organului respectiv. Putem citi, așadar, irisul uman ca pe o hartă. În partea de sus este reprezentat sistemul nervos, în vreme ce organele genitale, de exemplu, sunt reprezentate în partea de jos. În general se respectă schema corpului. De pildă, ficatul este reprezentat preponderent în irisul drept, iar splina în irisul stâng. Tubul digestiv are zona de proiecție în mijoc, în jurul pupilei, iar sistemul circulator central și periferic în exterior, la marginea irisului. Este o investigație care ține de medicina alternativă, dar observarea ochilor a fost întotdeauna relevantă și pentru medicina clasică. Aș da exemplu așa-numitul inel lipidic, zona albicioasă situată la circumferința irisului, care la persoanele tinere indică un nivel ridicat al colesterolului în sânge.

- Unde se situează investigația cu iridoscopul în procesul de evaluare?

- Investigația cu ajutorul iridoscopului completează anamneza și testele clasice. Mă ajută să obțin o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate a pacientului. Este o metodă care-mi oferă informații suplimentare consistente, față de discuția cu pacientul, de exemplu, și mă ajută să-mi focalizez atenția atunci când datele din alte surse sunt prea vagi. Putem spune că iridoscopul este ca stetoscopul pentru pneumolog sau microscopul optic pentru oftalmolog. Îmi oferă informații pe de o parte despre starea organelor, în funcție de care recomand analize clasice suplimentare, dar și despre starea emoțională a pacientului. De exemplu, în spatele diagnosticului de tiroidită se poate afla o suferință emoțională profundă, provocată de o traumă sau de un șoc, pe care pacientul nu o leagă neapărat de simptomele cu care a venit la mine. Eu îl ajut să facă legătura după ce interpretez informațiile pe care le văd în irisul lui.

„Afecțiunile legate de imunitate sunt foarte bine evaluate”

- Cum reacționează pacienții când le oferiți aceste informații, care corelează diferite disfuncții ale organelor cu starea lor emoțională?

- Oamenii sunt, în general, foarte deschiși la această investigație. Mulți vin trimiși de pacienți mai vechi de-ai mei, mulțumiți de felul în care au fost evaluați. Ceea ce văd eu în iris, apropo de starea emoțională a pacientului, sunt urmele unui șoc puternic, ale unei traume - un divorț, decesul cuiva apropiat - de care pacientul poate chiar să fi uitat, dar care l-a afectat foarte tare. Pentru mulți e chiar o ușurare să înțeleagă o suferință căreia nu au reușit să-i dea de capăt cu alte investigații.

- Ce face și ce nu face iridoscopul?

- Este important să spunem că nu există un aparat care să spună absolut totul despre un pacient. Se mai întâmplă să ajungă la mine persoane care, atunci când le întreb ce le supără, de ce au venit, îmi răspund că așteaptă de la mine să ghicesc de ce suferă. Lucrurile nu merg așa. Iridoscopul, chiar dacă oferă o imagine de ansamblu a stării de sănătate a pacientului, nu este nici de departe Mama Omida. Afecțiunile corelate cu nivelul de stres, cele legate de imunitate, ale sistemului nervos sunt evaluate foarte bine cu ajutorul iridoscopului, spre deosebire, de exemplu, de bolile degenerative cronice. Nu îi voi spune niciodată unui pacient că suferă de cancer numai după o investigație cu ajutorul iridoscopului.

„Acuratețea este de 90% pentru bolile sistemului nervos”

708 14 3- Care este acuratețea evaluării cu această metodă?

- Gradul de acuratețe variază de la 60% la 85%-90%, în funcție de organe. Pentru afecțiunile legate de sistemul nervos sau de sistemul imunitar, acuratețea ajunge până la 90%. De asemenea, analiza irisului îmi oferă multe informații despre regimul alimentar al pacientului, în sensul dacă ceea ce mănâncă acesta îi face bine sau nu. De exemplu, pentru un pacient care are probleme cu grăsimea din sânge, acest tip de investigație îmi oferă informații suplimentare legate de cauza problemei. Poate fi vorba despre o alimentație deficitară, despre un nivel ridicat de stres ori de o afecțiune a pancreasului. Din punctul de vedere al medicinii clasice, tratamentul este același, însă din perspectiva medicinii alternative, pot oferi variante de tratament mai țintite în funcție de cauză.

„Analiza irisului îmi oferă multe informații despre regimul alimentar al pacientului, în sensul dacă ceea ce mănâncă acesta îi face bine sau nu“

„Persoanele cu infecţii acute ale ochilor nu pot fi evaluaţi“

- Cum decurge evaluarea cu ajutorul iridoscopului?

- Metoda este neinvazivă și nedureroasă. Practic, se face o poză a irisului, care este introdusă într-un soft, iar cheia stă în interpretare. La fel ca în cazul ecografiilor sau al radiografiilor, este foarte importantă experiența celui care analizează informațiile oferite de modificările de culoare și de textură ale irisului în zonele de proiecție ale fiecărui organ. Dacă e să facem o paralelă, e ca în reflexologie, cu deosebirea că reflexoterapeutul simte modificările în zonele reflexogene, nu le vede, în vreme ce iri- dologul vede schimbările în iris.

- Cine poate fi supus acestei investigații? Există contraindicații?

- Orice pacient, de orice vârstă poate fi supus acestei investigații. Nu este nevoie de condiții speciale și nu există contraindicații, însă nu se poate face evaluarea cu iridoscopul la pacienții cu infecții acute ale ochilor sau care prezintă cicatrice care au deformat irisul.