Main menu

header

707 14 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Intrarea inteligenței artificiale în lumea medicinei a adus deja dezvoltări uimitoare. Acest șir de beneficii continuă cu un sistem nou, care poate determina vârsta celulelor unei persoane și de aici „desenarea” unui stil care să asigure prelungirea speranței de viață.

Precizia rezultatelor prin analiza sângelui

Prin calcularea a ceea ce se numește „vârsta internă”, inteligența artificială va contribui major, într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, la prelungirea vieții, notează „Daily Mail”. Oamenii de știință au reușit să creeze un algoritm de computer „simplu și ieftin” care calculează vârsta biologică a oricui, relevând, prin acest procedeu, schimbările necesare în vederea prelungirii speranței de viață în condiții de sănătate optime. Mai precis, rezultatele oferite de program arată dacă o persoană trăiește sănătos și are o vârstă internă apropiată de cea externă ori dimpotrivă. Algoritmul a fost botezat Aging.AI și a demonstrat pe parcursul testelor efectuate asupra unui număr de 130.000 de mostre de sânge că este de o precizie remarcabilă.

Estimează riscul de îmbolnăviri grave

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga, algoritmul poate determina dacă o persoană prezintă riscul de a dezvolta afecțiuni legate de înaintarea în vârstă, cum sunt cancerul sau afecțiunile cardiovasculare. „Inteligența artificială este la fel de bună la a prezice vârsta celulelor unei persoane cum este privitul la o fotografie și estimarea etății omului din imagine”, explică specialistul Morten Scheibye-Knudsen, care punctează că algoritmul este cu atât mai important cu cât vârsta reală și cea internă pot fi diferite. De pildă, o femeie activă și sănătoasă în vârstă de 65 de ani poate avea fiziologia uneia de 50 de ani, ceea ce înseamnă că are 55 de ani „biologici”.

Măsoară colesterolul și inflamațiile

Algoritmul a evaluat vârsta celulelor participanților la studiu pe baza unei mostre de sânge din care a măsurat parametri ca nivelul colesterolului și al inflamațiilor. Una dintre descoperirile foarte interesante ale cercetării a fost aceea că, dacă programul a determinat că o persoană este mai tânără biologic decât vârsta concretă, are șanse mai mari de a trăi mai mult. „În prezent nu putem estima cât vom trăi fiecare. Dar știm cu toții că vârsta este un factor major când vine vorba despre boli cu potențial fatal cum sunt cancerul, demența sau afecțiunile cardiovasculare”, adaugă Scheibye-Knudsen.

Pe lângă utilizarea principală pentru care a fost creat, algoritmul poate fi folosit și pentru evaluarea efectelor anumitor medicamente și proceduri medicale, tot prin măsurarea vârstei celulelor înainte și după aceste intervenții