Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Bătutul la tobe ameliorează autismul

Doar 60 de minute de bătut la tobe după muzică rock în fiecare săptămână sunt suficiente pentru a ameliora simptomele autismului, arată rezultatele unui studiu derulat de spe- cialiștii Universității Chichester, din Marea Britanie. În urma acestui tip de terapie s-a observat capacitatea sporită a copiilor afectați de a interacționa cu cei din jur și o mai bună comunicare a micuților cu adulții din familie. De asemenea, copiii cu autism care fac acest exercițiu pot să urmeze instrucțiunile profesorilor cu mai mare ușurință și au rezultate mult mai bune când își fac temele.

Poluarea afectează (şi) copiii nenăscuţi

Pentru prima dată, un studiu a evidențiat fără urmă de îndoială faptul că particule de carbon și alte substanțe poluante rezultate din arderea combustibililor fosili pot intra în sângele mamei, apoi, prin placentă, „intoxică” fătul, arată date prezentate de Congresul Internațional al Societății Europene pentru Afecțiuni Respiratorii. „Aerul poluat afectează dezvoltarea fătului și continuă să afecteze și bebelușul după naștere, precum și dezvoltarea ulterioară, uneori pentru toată viața”, explică expertul pediatru Norrice Liu, de la Universitatea „Queen Mary”, din Londra.

Cosmeticele pot genera infertilitate

Cercetătorii de la Universitatea „George Mason”, din Virginia, SUA, au pus în evidență faptul că amestecul de chimicale din produsele cosmetice folosite pe scară largă pot genera infertilitate și chiar cancer de sân. Mai exact, parabenii și bisfenolul din produsele de make-up sunt responsabili de o producție mai mare de estrogen și progesteron la nivelul organismului. Cel dintâi poate cauza fibroame și sindromul ovarului polichistic, iar cel de-al doilea este asociat cu apariția tumorilor mamare.

Lipsa somnului modifică ADN

Un studiu derulat la Universitatea Uppsala, din Suedia, a pus în evidență faptul că lipsa somnului, chiar și pentru o noapte, are efect grav imediat asupra organismului - „comandă” acumularea de grăsime în detrimentul masei musculare. Mai mult, dacă fenomenul continuă, se poate ajunge la modificări ale ADN, care pot cauza boli grave, atrag atenția specialiștii. De asemenea, un organism care nu este suficient odihnit are tendința de a nu mai putea gestiona nivelul de zahăr, expunând persoana la diabet de tip II.