Main menu

header

702 14 1de Valeria Roman şi Florinel Dumitru

Niciodată nu este prea târziu pentru a vă corecta dantura și se pare că acest lucru a fost bine înțeles și de pacienții cu probleme din România. În ultimii ani s-au înmulțit considerabil cazurile în care adulții aleg să poarte aparat dentar pentru a-și rezolva problemele estetice ale danturii. Pentru a afla care este vârsta ideală la care trebuie să luăm astfel de măsuri, am stat de vorbă cu doctor Adrian Mina, medic stomatolog, cu o experiență de peste 15 ani derulată în Statele Unite, în Canada și în România. Când recomandă specialistul purtarea aparatului dentar și modelul potrivit fiecăruia, vedeți în interviul de mai jos.

„Este important ca pacientul să nu aibă osteoporoză”

702 14 3- Este mit sau realitate că la 50 de ani și după această vârstă nu mai putem face nimic pentru dantura noastră?

- Cel mai în vârstă pacient care a venit la clinica mea și a vrut aparat dentar avea 50 de ani. Tratamentul a avut succes, deci pot spune că este mit. Putem pune aparate dentare și la oameni mai înaintați în vârstă, dar este important să nu aibă alte probleme, precum osteoporoză, pentru că aparatul trebuie să stea pe o dantură stabilă.

- Când încep oamenii să fie preocupați de aspectul danturii și să caute un aparat dentar?

- Spre deosebire de România, în alte țări tendința pacienților este aceea de a apela la aparate dentare după vârsta de 50 de ani. În SUA, de exemplu, studiile au arătat că foarte mulți oameni își pun aparate dentare după 40-50 de ani. Cel mai probabil părinții lor nu și-au permis să aibă grijă de ei când erau mici, după care au urmat facultatea, apoi au căutat să găsească un job bun care să le ofere o stabilitate financiară și abia după 40 de ani ajung să-și permită acest tratament și recurg la el.

„Un tratament ortodontic durează cam un an și jumătate”

702 14 2- De câte feluri este aparatul dentar?

- Toate aparatele dentare au la bază același principiu, dar diferă materialele din care sunt realizate. Vorbim despre aparatele metalice și cele ceramice, care sunt mai puțin vizibile. Amândouă fac același lucru și au un arc metalic care trece prin fiecare bracket (un pătrățel ceramic sau metalic) care este lipit pe fiecare dinte. Cel mai scump aparat dentar ajunge să coste destul de mult pentru că brackeții sunt foarte mici, rotunjiți, subțiri și realizați dintr-un material care abia dacă se vede pe dinți. Oferă o igienă mult mai bună și sunt foarte rezistenți. Pacientul plătește în plus doar pentru aparatul care se va vedea cel mai puțin, dar sârmulița care trece prin bracket este mereu metalică și este aceeași indiferent de tipul de aparat dentar ales.

- Cât timp trebuie purtat un aparat dentar pentru a da rezultate?

- Controalele sunt lunare și la fiecare vizită noi activăm acel arc metalic care exercită o nouă forță asupra dinților ca să-i îndrepte. Mișcarea lor se produce în câteva zile, dar pacientul trebuie să mai stea cu acel arc până la o lună ca să se consolideze poziția dintelui, să se obișnuiască osul, pentru că abia apoi să putem trece la următoarea mișcare. Dacă am schimba arcul la trei-patru zile, pacientul ar ajunge să rămână fără dinți. Este foarte important ca pacientul să aibă răbdare și încredere în sfatul stomatologului. În medie, un tratament ortodontic durează cam un an și jumătate.

Montarea aparatului dentar este o procedură nedureroasă. Aceasta durează aproximativ o oră pentru fiecare arcadă. După montare, pot apărea leziuni de mici dimensiuni la nivelul obrazului sau a limbii. Ele dispar de la sine în câteva zile