Main menu

header

700 12 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Deşi controlul membrelor artificiale cu ajutorul minţii este o procedură care „a spart gheaţa” cu ceva timp în urmă, abia recent s-au făcut paşi importanţi înainte pe drumul ajutorării persoanelor care au suferit amputări sau paralizii.

Implant în zona creierului care răspunde de intenţia de mişcare

Ţelul de a lega creierul uman de protezele pentru membre pare mai aproape ca niciodată. Până acum, aceste implanturi care să-i ajute pe cei afectaţi să mişte protezele de mâini sau de picioare nu au înregistrat prea mare succes, întrucât bolnavii trebuiau să gândească fiecare mişca- re implicată în acest proces (deschide mâna, închide mâna etc.). Dar în prezent se desfăşoară cercetări extinse pentru a se putea monta un implant exact în zona creierului care răspunde de intenţia de mişcare. Acest aspect va permite pacienţilor să ghideze cu destulă fluiditate o astfel de proteză robotică. „Cred că noul dispozitiv va avea un impact major asupra bolnavilor”, afirmă Michael Roizen, director al Clinicii Institutului „Wellness”, din Cleveland.

Acţiune asupra unei interfeţe computerizate

Potrivit LiveScience.com, tehnologia va permite în scurt timp celor cu membre artificiale o mai mare mobilitate „naturală” şi un control sporit asupra protezelor. Deocamdată, datorită unui proces bazat pe robotică, scanării 3D, algoritmilor de recunoaştere a tiparului şi a unui nou tip de chirurgie neurală, este posibil controlul protezelor în acelaşi timp dacă pacientul se gândeşte la mişcarea lor. Mintea şi muşchii utilizatorului trebuie învăţate să ofere control asupra unei interfeţe computerizate de la nivelul creierului prin folosirea unui algoritm de recunoaştere. „Cred că e doar începutul. E ca în primele zile de existenţă ale internetului. Există mult potenţial, iar noi ne aflăm abia la început. Cred că următorii cinci până la zece ani vor fi plini de dezvoltări ştiinţifice în această direcţie”, consideră cercetătorul Michael McLoughlin.

Pacienţii „simt” cu membrele robotice

O echipă de cercetători americani a creat o tehnologie prin care cei cu proteze robotice pot „simţi” dacă ceea ce ţin în mâna artificială este cald sau rece, moale sau tare, prin intermediul unor impulsuri electrice. Mai mult, s-a dobândit prin tehnologie posibilitatea ca persoanele cu astfel de membre bionice să fie capabile să-şi lege şireturile, să taie un fruct sau să ţină o ceşcuţă cu cafea, arată nhabitat.com. Acest sistem, care va deveni disponibil pentru publicul larg în câţiva ani, este considerat de specialişti un mare pas înainte. „Atunci când pacienţii văd proteza atingând un obiect şi în acelaşi timp au o senzaţie de atingere, proteza nu mai este un corp străin, ci parte a corpului lor”, explică specialistul Dustin Tyler, şeful proiectului de execuţie. De asemenea, recent, specialiştii din Newcastle, Marea Britanie, au anunţat dezvoltarea membrului artificial care „vede”, având capacitatea de a acţiona fără un gând anterior, exact ca o mână naturală.

„Cred că următorii cinci până la zece ani vor fi plini de dezvoltări ştiinţifice în această direcţie“ Michael McLoughlin, cercetător