Main menu

header

698 12 1de Monica Beleneş şi Gabriela Comşa

Conform primului studiu de analiză a problemelor de infertilitate, 16,8% din populația fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate. Procentul crește semnificativ dacă ne raportăm la cei care își doresc copii cât mai curând. Astfel, aproximativ unul din patru cupluri care își dorește cât mai curând un copil nu a reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de 1-5 ani (27%). La aceștia se adaugă 11% care perseverează în încercarea lor de mai bine de cinci ani. Ce este de făcut pentru îndreptarea acestei situații ne-a spus doctor Andreas Vythoulkas (foto), directorul executiv al Asociației pentru Reproducere Umană din România.

„După un an de încercări se poate vorbi despre infertilitate”

- Toată lumea știe că infertilitate înseamnă că nu poți face copii, dar ce reprezintă de fapt acel „nu pot” pentru organism?

- Diagnosticul este pus în momentul în care se încearcă obținerea unei sarcini fără succes timp de un an. După această perioadă, dacă nu apare sarcina, trebuie consultat un specialist în infertilitate. Iar nu pot înseamnă multe. Poate fi vorba despre cauze de infertilitate masculină sau despre cauze de infertilitate feminină. Oricum ar fi, nu pot înseamnă că spermatozoidul nu poate întâlni ovulul și nu poate avea loc fecundarea. Sau, chiar dacă se întâmplă acest lucru, sarcina nu poate fi dusă la final ceea ce înseamnă tot infertilitate.

- Care sunt cauzele infertilității?

- Cauzele sunt multiple și cel mai des sunt de natură feminină. Una dintre ele este patologia trompelor uterine. Ne confruntăm frecvent cu obturarea lor. O altă problemă este endometrioza, care este din ce în ce mai des întâlnită și care constă în faptul că endometrul, care căptușește în mod normal uterul, migrează către alte organe (ovare, abdomen) împiedicând fie ovulația, fie fecundarea. De asemenea, dezechilibrele hormonale care pot provoca anovulație sunt o altă cauză. Tot ele pot fi responsabile și pentru imposibilitatea finalizării unei sarcini, de aceea analizele care sunt reunite sub numele de profil hormonal sunt foarte importante, chiar de la prima consultație la medicul specialist. Patologiile uterine sunt iarăși motive de infertilitate feminină. Un mic fibrom uterin, dacă este plasat fix acolo unde trebuie să se dezvolte sarcina, duce la avorturi spontane repetate. Sinechiile uterine pot, de asemenea, să pună probleme. Afecțiunile hematologice, în special trombofiliile, sunt cauză de infertilitate, pentru că pot să ducă la avorturi spontane repetate. Nu în ultimul rând, la partea feminină vorbim și despre o cauză nonmedicală, dar foarte importantă: vârsta. Femeile vor să aibă copii din ce în ce mai târziu, din pricină că își pun cariera pe primul plan. Ei bine, după 35 de ani vorbim despre un declin major al fertilității unei femei. Și trebuie să ținem cont de faptul că după această vârstă nici metodele de reproducere umană asistată nu mai pot ajuta la fel de mult. De aceea, eu susțin că este important ca o femeie să aibă primul născut înainte de 30 de ani. La bărbați, majoritatea cauzelor de infertilitate includ anomalii ale spermogramei. Fie că vorbim despre mai puțini spermatozoizi decât este normal sau despre o mobilitate redusă, sunt cauze care determină imposibilitatea obținerii unei sarcini pe cale naturală.

„Se pot cere și analize genetice”

698 12 2- Ce investigații se fac pentru a vă putea pronunța că este vorba despre infertilitate?

- Atâta vreme cât sarcina nu apare după un an de încercări constante, da, este vorba despre infertilitate. Analizele se recomandă pentru a vedea care este problema care împiedică apariția sarcinii, pentru a avea un diagnostic corect, acesta fiind primul pas către rezolvarea ei. Primele analize recomandate cuplului sunt spermogramă pentru partener, histerosalpingografia, profilul hormonal complet (inclusiv analiză AMH care ne dă indicații despre rezerva ovariană), o ecografie intravaginală, analiză CA125 - pentru parteneră. De la acestea pornim. Apoi, în funcție de rezultatele acestor analize, vedem ce trebuie făcut mai departe. Putem merge și cu analize genetice pentru cuplu, mai ales dacă vorbim despre avorturi recurente. Dar totul este stabilit în funcție de rezultatele primelor analize.

- Care este reacția când se află diagnosticul? Colaborați și cu un psiholog?

- Sunt multe cazuri în care cuplurile refuză să creadă că acest lucru li se întâmplă tocmai lor. Este normal să își dorească o a doua părere. Infertilitatea nu doare, de aici și șocul că au ceva. Este nevoie de multă înțelegere și de explicarea fiecărui pas care urmează, este nevoie ca un cuplu să înțeleagă că infertilitatea are soluții și că prezentarea la medicul specialist este primul pas pentru găsirea lor.

„Nu putem garanta 100% că vom obține o sarcină în orice condiții”

698 12 3- În România, ce șanse are un cuplu cu infertilitate pentru a face un copil? Care ar fi pașii pentru un astfel de rezultat?

- Șansele unui cuplu din România sunt aceleași cu ale unui cuplu din afara țării. Și asta pentru că aici există clinici performante, medici buni care oferă servicii de calitate. Nu despre România sau despre alte țări este vorba, ci despre informarea că infertilitatea este o boală și că trebuie mers la specialist. Acesta este primul pas pe care mulți pacienți din România încă nu îl fac. Diferența dintre noi și alte țări este faptul că în străinătate sunt susținute financiar de stat mai multe proceduri de fertilizare in vitro. Când vorbim despre un diagnostic de infertilitate, primul pas este să vedem care este diagnosticul. Apoi, care este tratamentul necesar pentru acel cuplu. Este bine să știți că fertilizarea in vitro nu este singura rezolvare posibilă. Doar 30% dintre cazuri se rezolvă în acest fel. La alții, poate fi vorba doar despre câteva pastile și lucrurile se rezolvă. Însă doar specialistul, după investigațiile specifice, poate decide acest lucru.

- În ce situații puteți afirma că nu există nicio șansă?

- Nu afirmăm aproape în niciun caz că nu există nicio șansă. Sigur că nu putem garanta 100% că vom obține o sarcină în orice condiții. Dacă femeia este la menopauză, de ceva vreme, este posibil să nu se mai poată face nimic. Dacă vorbim despre încercarea obținerii unei sarcini după o anumită vârstă, la fel, este posibil să nu se mai poată face nimic.

„Vârsta şi stilul de viaţă contează foarte mult“

- Cum se poate preveni infertilitatea?

- Dacă, de pildă, vorbim despre faptul o femeie a pierdut rezerva ovariană devreme, acest lucru nu poate fi prevenit. El este genetic. Tocmai de aceea, o primă sarcină ar trebui avută înainte de 30 de ani. O modalitate de prevenire este tocmai asta: cuplurile să încerce să facă copii cât mai devreme. Dacă o luăm din timp, de cele mai multe ori, infertilitatea este rezolvabilă. Să nu aștepte să facă 40 de ani, pentru a vedea că nu pot face copii. Un stil de viață sănătos și echilibrat ajută și el.

- Ce poate determina un cuplu cu infertilitate să renunțe la ideea de a avea un copil?

- Cuplurile care suferă de infertilitate este bine să înțeleagă că nimeni nu le poate garanta reușita din prima încercare. De aceea este nevoie să se înarmeze uneori cu răbdare. Să persevereze. Să se gândească mereu care este scopul lor, pentru a nu renunța. Procedurile și tratamentul nu sunt nici ele ieftine și pot influența un cuplu să mai încerce sau nu. Dar am avut o pacientă care a făcut trei credite, pentru a putea să facă 13 proceduri de fertilizare in vitro. Acum are un bebeluș de 1 an și spune că a meritat tot efortul. Mai vrea un copil!