Main menu

header

697 12 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

După modelul fumătorilor care au trecut la inhalarea așa-numitor substanțe „naturale”, pe bază de plante, un nou trend se extinde rapid printre nefumători: inhalarea de vitamine.

Vitamina B12 în loc de nicotină

Fumatul electronic, pe bază de vapori, este o practică tot mai larg răspândită în special printre adolescenți și mulți spun că este preferabilă fumatului clasic. Expansiunea a fost atât de rapidă, încât vânzările de astfel de dispozitive electronice au crescut cu 40% doar în 2017. Dar un nou trend cucerește lumea adulților nefumători, preocupați însă de wellness: inhalarea de vitamine, după același sistem, denumit „vaping”. Produsele pe care le propun susținătorii acestei noi mode nu dau dependență - firește, nu conțin nicotină, aceasta fiind înlocuită de... vitamina B12, notează elle.com. Alte produse similare sunt și mai bogate în vitamine - A, B2, B6, B12, C, D, E și Coenzima Q10. Promovate ca „sănătoase”, aceste dispozitive înregistrează, la rândul lor, o piață în creștere spectaculoasă.

Nu există suficiente studii

B12 este prețioasa vitamină responsabilă cu globulele roșii. Deși organismul o produce în mod natural, există și persoane cu deficiență la acest capitol. Care sunt sursele externe cunoscute? Carnea și ouăle, în principal. Există, bineînțeles, suplimentele și iată că a apărut și vapingul cu B12. Pe lângă vitamina cu pricina, dispozitivul de inhalat mai conține glicerină vegetală, apă deionizată și extract organic de fructe. Aparent sună bine, dar… funcționează? „Preocuparea în legătură cu tot ceea ce implică inhalarea, indiferent dacă este nicotină sau altceva, este că nu s-a demonstrat știinţific tot ceea ce se petrece cu adevărat la nivelul organismului în acest proces. Când toate chimicalele acestea ajung în plămâni nu putem spune care dintre ele sunt nocive sau nu ori care rămân neinhalate. Din nefericire, nu există suficiente studii care să susțină o părere sau alta”, explică Albert A. Rizzo, specialist în cadrul Asociației Americane a Plămânilor.

Inhalatori de notorietate publică

Există numeroase persoane publice de mare vizibilitate și notorietate, chiar specialiști care folosesc aceste dispozitive. De exemplu, cunoscuta expertă în nutriție și autoare de succes Christina Pirello folosește un astfel de inhalator electronic în mod regulat. Pentru că este vegetariană și are nevoie să-și suplimenteze aportul de vitamina B12, recurge la injecții, iar între ele apelează la inhalarea acestei vitamine de fiecare dată când se simte mai lipsită de energie sau după o sesiune mai dură de exerciții fizice.

„Vitamina B12 nu face rău, dar nu putem spune încă în ce măsură aceste inhalatoare sunt eficiente și, mai ales, nu avem idee despre efectele acestui obicei pe termen lung“ (Albert A. Rizzo)