Main menu

header

696 13 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Printre bolile care fac ravagii în ultimii ani în ţara noastră este cancerul, o suferinţă de pe urma căreia mor anual aproximativ 55.000 de români, o cifră ce ne plasează pe locul al nouălea în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza acestui flagel, conform statisticilor Eurostat, şi pe locul unu la mortalitate din cauza cancerului de col uterin. Fie că află prea târziu, fie că urmează tratamente necorespunzătoare, fie că refuză să creadă că are această maladie, pacientul oncologic poate pierde lupta cu viaţa chiar dacă are şanse reale de salvare. Medicul Marinela Miertoiu (medalion; număr de telefon: 0722.214.856), reprezentant în România al Centrului Medical Anadolu din Turcia, recomandă oricărui pacient oncologic să solicite şi a doua opinie la unităţi medicale de renume.

„La aflarea diagnosticului mulţi pacienţi refuză să creadă rezultatul”

- Aţi avut ocazia să întâlniţi mulţi pacienţi cu diagnostic oncologic?

- Da, foarte mulţi. Eu sunt medic dermatolog, dar ca reprezentant al unei clinici străine care tratează suferinţe oncologice am văzut sute de români cu asemenea afecţiuni.

- Ce se întâmplă cu un pacient care a primit un diagnostic atât de grav?

- În primul rând, trebuie spus că diagnosticul oncologic nu înseamnă moarte. De exemplu, de cancerul de sân nu se mai moare în zilele noastre, dar tratamentul trebuie început la timp şi efectuat corect. De foarte multe ori, în momentul în care se primeşte acest tip de dignostic pacientul este bulversat, este tentat să nege şi nu ştie ce să facă. Nu-i vine să creadă că lui i s-a întâmplat aşa ceva. Mai sunt oameni care nu sunt mulţumiţi de diagnostic în momentul respectiv şi încearcă sperând că altcineva, alt medic, îi va spune altceva şi va infirma acel diagnostic cumplit. Mai sunt alţii care simt ei că ar avea o tumoră malignă şi că s-a trecut pe lângă acel diagnostic. Şi atunci, omul este tentat să caute şi o a doua opinie din partea unor medici, o acţiune pe care o susţin şi eu cu tărie.

„În 72 de ore se poate obţine încă o părere avizată”

- Cum şi unde se poate obţine o a doua opinie?

- Pacientul care a primit un astfel de diagnostic poate trimite rapoartele medicale rezultate în urma analizelor efectuate la reprezentanţa unei clinici private. A doua opinie medicală este obţinută în doar 72 de ore după ce a fost trimis dosarul. Se solicită rezultatele RMN, Computer Tomograf, imagistică. Pacientul nu trebuie să meargă la clinică, în Turcia, ci doar să trimită rapoartele medicale cu rezultatele analizelor făcute în ţară.

- Cât costă această reevaluare a analizelor?

- La clinica pe care o reprezint, ca manager regional de dezvoltare, nu costă nimic. A doua opinie este oferită gratuit de medicii din Turcia şi se realizează pe baza analizelor pe care pacientul le are deja efectuate. El nici nu trebuie să fie prezent la clinică. Buletinele de analiză trebuie traduse şi noi le trimitem în format electronic în Turcia, iar evaluarea stării de sănătate pe baza analizelor nu-l costă şi nici nu-l obligă la nimic, tratamente sau alte servicii. Doritorii trebuie doar să ne contacteze şi să ne trimită buletinele de analiză pe care le au în acel moment şi imagistică. Aceste rapoarte trebuie să fie neapărat în limba engleză, iar în 72 de ore avem de obicei a doua opinie.

„Operaţiile robotice prezintă cel mai mic risc”

696 13 2- Cine sunt medicii care oferă această a doua opinie medicală?

- Este foarte bine să alegem cu grijă clinica la care solicităm a doua opinie. Să fie medici specializaţi în oncologie, să aibă pregătire teoretică şi practică, referinţe bune. În cazul Anadolu, medicii sunt profesori de renume mondial cu specializări în oncologie, neurochirurgie, transplant de măduvă, chirurgie generală, urologie, cardiologie, oncologie ginecologică. Profesor doctor Kemal Rasa şi profesor doctor Yesim Yildirim sunt medici de renume mondial în domeniul chirurgiei oncologice. Sunt doar două exemple. Sunt medici care operează cu robotul DaVinci, un robot de ultimă generaţie. După operaţia cu DaVinci revenirea pacientului este mai rapidă. Operaţiile robotice sunt cele cu factori mici de risc. În aceste cazuri, medicul acţionează de la distanţă, nici măcar nu este lângă pacient.

- Au fost cazuri în care primul diagnostic a fost infirmat?

- Da, au fost. Dau doar un exemplu, din mai multe. O pacientă care urma să meargă luni la operaţie de mastectomie totală a urcat duminică în avion şi s-a prezentat la clinica din Turcia fără nicio programare. A intrat imediat la analize, a efectuat mamografie, ecografie, RMN, iar diagnosticul de cancer a fost infirmat. Pacienta avea o structură multichistică, dar nu cancer. E un caz fericit şi nu singurul.

„Efectuarea analizelor pentru un nou diagnostic se poate face în doar două zile”

696 13 3- Care ar fi următorii paşi atunci când un pacient apelează la a doua opinie?

- În cazul în care pacientul vrea mai mult decât a doua opinie, adică reluarea investigaţiilor pentru un diagnostic, este nevoie ca pacientul să meargă în Turcia, la clinică. Pot fi necesare noi analize, reevaluări ale blocurilor de parafină, imagistică, PET/CT, pentru că este posibil ca una dintre aceste investigaţii să fi fost greşit executată sau interpretată. Un PET/CT, o investigaţie de bază în diagnostic oncologic, şi se pot afla date concrete despre boală chiar a doua zi. După două zile de investigaţii rapide se primeşte un diagnostic de la unul dintre medicii oncologici specialişti. Cei de la Anadolu nu recomandă absolut nimic fără să vadă analizele, fără să vadă RMN-urile, fără să vadă rezultatul Computer Tomograf, imagistica. Ei nu recomandă tratament fără să vadă acel pacient. Reanalizează şi blocurile de parafină, se efec- tuează PET/CT, imagistică, iar rezultatele se obţin a doua zi. Posibilitatea începerii tratamentelor chimioterapeutice sau radiologice este imediată, adică în momentul în care pacientul a ajuns la clinică, dacă doreşte acest lucru.

- Ce costuri implică aceste investigaţii?

- Se solicită acele blocuri de parafină în care s-a păstrat mostra de ţesut (biopsia) pentru a vedea în primul rând dacă diagnosticul a fost pus corect. De acolo pleacă totul. Este prima condiţie. În funcţie de diagnosticul pus poate să mai fie necesar un PET/CT, care costă aproximativ 1.000 de euro, cu rezultatul a doua zi. Se poate cere un RMN care costă 400-500 de euro. Prima consultaţie la un medic oncolog este 150 de euro pentru că în prima zi este necesar mai mult timp pentru fiecare caz, restul sunt 90-95 euro şi durează mai puţin. Medicul răspunde oricărei întrebări referitoare la sănătatea pacientului. Un pachet care să cuprindă transport, cazare, investigaţiile şi consultaţiile pentru un diagnostic poate să ajungă la 2.000-2.500 de euro, iar rezultatele se obţin în 72 de ore. Pacientul primeşte o schemă de tratament pe care o poate urma tot acolo sau în altă parte, unde doreşte.

„Aproape 45% dintre pacienţi sunt români“

- Vin mulţi români la clinica din Turcia?

- Din păcate, sunt foarte mulţi români care au nevoie de asemenea servicii, pentru cancer. Aproape 45% dintre pacienţii clinicii sunt români. Duminica, atunci când aceştia sunt aduşi de la aeroport, este nevoie de câte trei microbuze. Aproape 40 de pacienţi pe zi sunt români.