Main menu

header

693 14 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Oameni cu superputeri nu există numai în cărțile de benzi desenate sau în filme cu succes de box-office; sunt printre noi persoane obișnuite care s-au născut cu capacități incredibile.

Olivia Farnsworth nu simte durerea

Olivia Farnsworth nu simte niciodată durerea. Ea s-a născut cu o malformație cunoscută drept absența cromozomului 6, care a făcut să nu simtă nici durerea și nici măcar vreun simț al pericolului. Din unele puncte de vedere, acesta este un cadou incredibil: a ajutat-o odată să supraviețuiască după ce a fost lovită de o mașină în piept și a târât-o pe copilă câțiva metri. În timp ce întreaga familie era speriată, micuța s-a ridicat, a făcut cu mâna mamei sale și a întrebat-o ce s-a întâmplat. Singurul motiv pentru care a supraviețuit a fost datorită absenței simțului durerii care a făcut-o să nu fie șocată. Pentru că nu simte durerea, aproape că nici nu i-a păsat de ceea ce pentru oricine altcineva ar fi fost o experiență teribilă. În viața de zi cu zi însă, condiția Oliviei este cumplită. Fata nu simte nici foamea și nici somnul, astfel că mama sa trebuie să o hrănească forțat și să îi dea medicamente de stimulare a somnului doar pentru a o ține în viață. În plus, Olivia a reușit odată să își muște buza îngrozitor fără să-și dea seama.

Jill Price nu uită nimic

693 14 2Femeia cu o memorie perfectă, pe numele său Jill Price, a fost întrebată de orice i s-a întâmplat în viață și poate să își reamintească perfect data, ora și fiecare detaliu minuscul pe care l-a trăit. Mintea sa e ca un magnetofon fără sfârșit, care poate reda orice moment din trecutul personal. Acest lucru poate suna extraordinar, dar Price numește asta ca fiind ceva „incontrolabil și complet epuizant”. Memoria sa este atât de vie, încât are probleme cu concentrarea asupra a ceea ce se află în jur. Ea este distrasă în mod constant de amintiri, fiindu-i extrem de dificilă învățarea de lucruri noi. De asemenea, Jill își aduce aminte de lucruri care sunt doar în propria experiență, iar atunci când încearcă să memoreze informațiile din exterior, memoria sa se dovedește chiar mai slabă decât cea a altor oameni.

Familia cu oase „de oțel”

693 14 3În 1994, un bărbat cunoscut pur și simplu sub numele de John a avut un accident grav. În mod miraculos, John a scăpat nevătămat. El nu a avut nicio fractură de spate și nici măcar un os rupt. Când doctorii au examinat situația, ei au descoperit că niciun membru al familiei acestuia nu a avut vreun os rupt vreodată în viață. Nu este intriga filmului „Unbreakable”, ci povestea unui erou din viața reală, un om născut cu oase imposibil de spart, de opt ori mai dense decât cele ale unei persoane obișnuite. John spune că marea lui slăbiciune este apa, dar este pur și simplu prea greu pentru a înota. Alți oameni care îi împărtășesc condiția, însă, au spus că aceasta face viața imposibilă dincolo de o anumită vârstă. Oasele lor dense le creează ceea ce au descris ca fiind „niște dureri de cap puternice”, împreună cu o oboseală incredibilă și dureri de picioare cauzate de mișcarea scheletelor lor neobișnuit de grele.

Artista care poate distinge 100 de milioane de culori

693 14 4Cei mai mulți oameni au numai trei tipuri de conuri în ochii lor, care le permit să perceapă un spectru de șapte milioane de culori. Celelalte nuanțe din Univers sunt percepute doar de anumite animale și... de o femeie, artista Concetta Antico, prima artistă din lume cu o astfel de abilitate. Aceasta are în câmpul vizual patru tipuri de conuri perfect funcționale, care îi permit să vadă un spectru imens, de 100 de milioane de culori. Ea a văzut combinații pe care oamenii obișnuiți nici nu și le pot imagina. Din nefericire, femeia nu poate descrie ceea ce percepe, dar realizează lucrări în încercarea de a se exprima prin artă. Fenomenul poartă denumirea de viziune tetracromatică și se estimează că aproximativ 2% dintre toate femeile pot vedea întregul spectru de 100 de milioane de culori, însă nu... văd nimic special în asta. În general, se consideră că suferă de... daltonism. Demn de menționat este faptul că aceleași gene care oferă această „superputere” anumitor femei îi fac pe bărbați daltoniști în adevăratul înțeles al termenului.

Garry Turner are pielea ca o bandă elastică

693 14 5Garry Turner s-a născut cu sindromul Ehlers-Danlos, care îi oferă o piele incredibil de slabă, ce poate fi întinsă ca o bandă elastică. Dar nu este nici pe departe un Mister Fantastic. Dimpotrivă. Condiția sa este o perpetuă suferință. Garry are dureri în fiecare clipă a vieții sale. Încă de când se trezește și până când își ia medicamentele necesare să poată dormi, omul simte o senzație constantă de arsură sub piele, astfel încât trebuie să poarte plasturi cu morfină doar ca să poată să își ducă zilele. În plus, pielea întinsă i-a cauzat lui Garry și o formă de hemofilie - atunci când se rănește, sângele îi curge adesea fără să se mai oprească. El ia atât de multe medicamente pentru calmarea durerilor, încât adesea leșină, rămânând uneori inconștient și 40 de ore până să își revină. Singurul job pe care și l-a putut permite a fost acela de... circar. În prezent lucrează la un show de groază, distrându-i pe alții cu condiția sa de sănătate, care îl torturează.

Michel Lotito a devenit celebru în toată lumea prin capacitatea de a mânca... orice. Mai precis, de la biciclete, televizoare sau carduri de cumpărături a trecut la... avioane. I-au trebuit doi ani pentru a îngurgita un aeroplan Cesna 150, în 1980. Studiindu-l, cercetătorii și-au dat seama că suferă de o boală rară, psihologică, numită pica, și are un stomac mai teribil decât al unui crocodil, care îi permite să digere orice

Cleopatra şi mutaţia

693 14 6Tehnic vorbind, celebra Elizabeth Taylor, neuitata întruchipare a Cleopatrei, a fost... un mutant. Ochii săi uluitori, care întorceau orice privire și i-au adus supranumele de „femeia cu ochii violeți”, lansând-o între marile vedete încă de pe când era doar un copil, precum și sprâncenele sale, duble ca grosime față de unele normale, sunt rezultatul unei mutații a genei FOXC2, care afectează unele femei, cauzându-le creșterea unei perechi de gene în plus și o nuanță spectaculoasă a irisului. Pentru Liz Taylor, avantajele frumuseții superumane au fost evidente, propulsând-o în postura de superstar și punând-o în situaţia de a frânge multe inimi. Demn de menționat este faptul că persoanele care suferă de această mutație prezintă risc foarte crescut de atac de cord, cauză inclusiv a decesului faimoasei Elizabeth Taylor.