Main menu

header

686 12 1de Monica Beleneş şi Eduard Popa

Unele forme de tumori maligne (cancer), după o dezvoltare locală migrează la distanță, în alte țesuturi, prin vasele de sânge sau prin cele limfatice, generând focare unde celulele dezvoltă noi tumori secundare (metastaze). Când localizarea acestora este la nivelul țesutului osos, acestea sunt denumite metastaze osoase, care pot fi prezente și în alte organe. Doctor Alexandru Nițulescu, medic specialist chirurgie spinală și ortopedie, ne spune care sunt zonele cele mai afectate, ce simptome dau și ce tratament se recomandă pentru această maladie.

„Durerea este primul semnal de alarmă”

- Domnule doctor Nițulescu, ce simptome are un pacient cu metastază osoasă?

- De multe ori, simptomele se datorează și altor cauze decât ale metastazelor osoase. Totuși, prezența acestor simptome poate ridica suspiciunea unei metastaze osoase, orientând diagnosticul și tratamentul precoce al unei metastaze, dacă aceasta există. Durerea este primul semn. Dacă aceasta este prezentă, uneori poate traduce o fragilizarea a osului, cu un stadiu prefracturar sau chiar o fractură propriu-zisă. Un alt simptom este fractura pe os patologic. Adesea, durerile sunt maximale, însoțite de impotența funcțională totală. De exemplu, durerea de spate la un pacient cunoscut cu cancer ridică suspiciunea unei fracturi/metastaze osoase. De asemenea, există paralizia sau semnele compresiei măduvei. În acest din urmă caz este vorba despre o complicație severă a metastazelor la nivelul coloanei vertebrale și se traduce prin pierderea totală sau parțială a sensibilității și motricității la nivelul membrelor, uneori și de pierderea controlului sfincterelor (tradus prin incontinență urinară și/sau fecală). Aceste simptome pot însoți sau nu o fractură a coloanei. În fine, un alt simptom este hipercalcemia. Din cauza resorbției osoase masive, calciul eliberat din oase în sânge poate produce niveluri anormal de ridicate ale calciului. Aceasta poate produce ca efecte secundare o stare de oboseală, tulburări de ritm cardiac, constipație, greață, deshidratare. Cele mai frecvente tumori care metastazează osos sunt cancerul de sân și cel de prostată.

- Care sunt zonele cele mai afectate de această boală?

- Datorită particularităților anatomice ale circulației sangvine și limfatice, cele mai frecvente metastaze osoase sunt localizate la nivelul coloanei vertebrale. Urmează apoi alte structuri osoase, enumerate în ordinea descrescătoare a frec- venței: pelvis, femur, humerus, coastele și oasele craniului.

„Se fac teste imagistice, sangvine și biopsie, pentru o mai mare siguranță”

686 12 2- Cum se pune diagnosticul corect?

- Există două situații distincte care merită menționate. Prima este cea în care metastazele/leziunile osoase sunt descoperite înaintea depistării cancerului care le-a produs. A doua situație este reprezentată de survenirea unor leziuni osoase la un pacient deja cunoscut cu cancer. Prezența unor leziuni osoase recente ridică deja suspiciunea unei posibile metastaze secundare. Dar pentru a pune un diagnostic corect se fac niște teste imagistice (radiografii, computer tomograf, RMN, scintigrafia osoasă, PET scan, pentru a vizualiza metastazele ori pentru a urmări o posibilă progresie) sau teste sangvine. Există două relevante în cazul metastazelor osoase: fosfataza alcalină și nivelul calciului în sânge. Acestea nu sunt specifice metastazelor osoase, însă dau indicații despre gradul de resorbție osoasă. De asemenea, se mai face și biopsie osoasă. De cele mai multe ori, cancerul sau metastazele sunt diagnosticate după examinarea la microscop a unui fragment de țesut recoltat din zona suspectă. În funcție de accesibilitatea zonei suspecte, aceasta poate necesita o biopsie sub CT sau o mică operație efectuată de un medic chirurg. Uneori, când nu se cunoaște tipul de cancer care stă la originea metastazei, medicul anatomopatolog poate da indicații despre tipul de cancer care a generat metastaza, cât și despre tipul de tratament la care metastazele pot răspunde.

„Scopul tratamentului trebuie discutat cu medicul specialist”

686 12 3- Există tratament pentru asemenea afecțiune?

- Tratamentele pot produce regresia sau pot încetini progresia metastazelor. De asemenea, tratamentul eficient reduce sau poate produce chiar dispariția simptomelor. Totuși, de cele mai multe ori, deși evoluția metastazelor este controlată de un tratament bine condus, acesta nu duce decât foarte rar la dispariția metastazei, prin urmare nu vindecă tumora secundară. În orice stadiu al cancerului există tratamente care pot vindeca tumoarea primară, pot trata metastazele, pot ajuta pacientul să trăiască mai mult și cu un confort de viață mai bun. Scopul tratamentului trebuie discutat cu medicul care vă tratează. Multe din aceste tratamente prezintă efecte secundare, care pot fi discutate cu medicul oncolog sau cu chirurgul înainte de efectuarea acestora. Cele mai frecvente tratamente ale metastazelor osoase le includ pe cele administrate pe cale sistemică (chimioterapie, hormonoterapie, imunoterapie), alte medicamente (bifosfonați) sau tratamente locale (radioterapie - aceasta constă în administrarea unei doze de radiații, în mai multe ședințe, regiunii osoase afectate).

„Acest diagnostic este, din păcate, devastator pentru o parte a pacienților și adesea este necesar un sprijin psihologic specializat, alături de suportul familiei celui bolnav“

„Medicul oncolog poate estima durata medie de supravieţuire“

- Se poate interveni și chirurgical?

- Pentru a preveni o fractură sau pentru a fixa o fractură pe os metastatic, uneori chirurgul poate efectua o consolidare a zonei fragilizate cu ajutorul unui polimer numit ciment osos. La aceasta se pot adăuga suplimentar implanturi metalice cu rol adjuvant, în funcție de instabilitatea regională osoasă. Când injectarea osoasă este efectuată la nivelul coloanei vertebrale, această intervenție poartă denumirea de vertebroplastie. Rezultatele acestor tratamente sunt variabile și depind de numeroși factori: numărul metastazelor, localizarea lor la nivelul coloanei vertebrale sau al celorlalte oase, tipul cancerului primar, starea generală a pacientului la debutul tratamentului. De exem- plu, supraviețuirea medie a unui pacient în stare biologică bună cu cancer de prostată și metastaze osoase este estimată actual la 53 de luni.

- Ce șanse are o persoană aflată în această situație?

- La majoritatea pacienților cu boală metastatică, medicul oncolog poate estima durata medie de supraviețuire și să informeze pacientul asupra acestui aspect. Progresele chirurgiei și ale oncologiei au făcut posibilă atât creșterea semnificativă a speranței de viață, cât și ameliorarea calității vieții pacienților cu boală metastatică.