Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Alergiile alimentare pot cauza autism

O cercetare recentă care a luat în calcul cazurile a circa 200.000 de copii a dat la iveală faptul că alergiile alimentare sunt în strânsă legătură cu autismul, arată specialiștii de la Universitatea din Iowa. Astfel, s-a concluzionat că o disfuncționalitate la nivelul sistemului imunitar este de natură să sporească riscul declanșării unei afecțiuni din spectrul autist. Această descoperire vine în completarea celor care au făcut legătura între reacțiile alergice ale pielii și ale sistemului respirator și autism.

Două luni de stres înjumătăţesc fertilitatea masculină

Specialiștii de la Universitatea Ben Gurion au analizat lichidul seminal al unui număr de 10.535 de bărbați și au observat că doar două luni de stres sunt suficiente pentru a reduce fertilitatea masculină în medie cu 47 de procente. Datele colectate în perioada 2009-2017 au pus în evidență faptul că de la o perioadă de stres în sus, calitatea spermei scade dramatic. „Stresul este cunoscut pentru afectarea fertilității masculine, dar până acum nu s-a știut cu certitudine în ce măsură”, explică expertul israelian Eliahu Levitas.

Înlăturarea amigdalelor triplează riscul de pneumonie

În ciuda unor beneficii pe termen scurt, înlăturarea amigdalelor crește riscul ca mai târziu copiii și tinerii care au recurs la această procedură să dezvolte serioase afecțiuni pulmonare. Mai precis, deși scapă pe moment de focarul de infecție care pot deveni amigdalele inflamate, cei care și le scot sunt de trei ori mai pasibili de a face pe parcursul timpului pneumonie față de cei care au amigdalele. Studiul a fost realizat de universitățile din Copenhaga și Melbourne pe un număr de 1,2 milioane de pacienți, fiind cea mai amplă cercetare de acest fel.

Vitamina B3 stopează moartea neuronilor

O nouă speranță pentru bolnavii de Parkinson vine de la specialiștii germani de la Universitatea Tübingen. Aceștia au descoperit faptul că o anume formă a vitaminei B3 are capacitatea de a stopa moartea neuronilor. Potrivit specialiștilor care au descoperit efectul, acesta poate fi un punct de pornire pentru dezvoltarea unor linii de tratament eficient pentru o afecțiune care în prezent nu are vindecare. „În cazul pacienților cărora li s-a administrat vitamina B3 s-a observat formarea de noi mitocondrii”, explică specialista Michela Deleidi.