Main menu

header

675 12 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Alexandra Cârstea (medalion), de profesie avocat, este persoana care a iniţiat o petiţie pentru legalizarea canabisului medicinal în România şi care a pornit această acţiune în urma unei situaţii dramatice din familie. Alexandra ne-a vorbit despre beneficiile canabisului, despre felul în care legislaţia actuală pune piedici acestor tratamente, dar şi despre demersul său de a legaliza terapia, aşa cum se întâmplă în multe state din lume.

„Poate ameliora bolile neurologice, oncologice, inflamatorii”

- Care sunt efectele terapeutice ale canabisului?

- Canabisul medicinal este utilizat pe plan internaţional pentru pacienţii cu boli precum cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Crohn, scleroză multiplă, diabet, afecțiuni neurologice sau inflamatorii. Sunt multe maladii în care tratamentul cu canabis dă rezultate bune, conform unor studii clinice. Eu am enumerat doar câteva afecţiuni ce pot fi ameliorate prin tratamentul cu canabisul medicinal, lista este mult mai lungă. THC este ingredientul psihoactiv al canabisului. Acesta se leagă de receptorii specifici din sistemul nervos central și periferic uman, numiți receptori de canabis (CB). De exemplu, dacă THC se leagă de CB1 în măduva spinării, aceasta reduce percepția durerii.

- Cum se face că la noi în ţară, deşi este legal tratamentul cu canabis, nu găsim în farmacii niciun produs care să conţină această plantă?

- În România este legal tratamentul cu canabis medicinal încă din anul 2005, doar că pacienţii nu au acces la el pentru că nu poate fi produs, prelucrat sau comercializat în ţara noastră. Conform legii, am putea beneficia de el dacă ar exista. Dar nu există cadrul legal pentru a-l introduce pe piaţa noastră de medicamente. Legea 339 din 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope include canabisul, rezina de canabis, extractele şi tincturile de canabis pe lista „plantelor, substanţelor şi preparatelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope care prezintă interes în medicină, supuse unui control strict”. Pe de altă parte, Legea 143 din 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri plasează plantele şi substanţele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conţin asemenea plante şi substanţe - cum sunt canabisul, răşina de canabis şi uleiul de canabis - pe lista „drogurilor”, adică în afara categoriilor „droguri de mare risc” şi respectiv „droguri de risc”.

„Pacienţii pot merge acum în ţările vecine”

675 12 2- Unde se poticneşte legea referitoare la canabis în ţara noastră?

- Teoretic, canabisul medicinal poate fi administrat în România pe baza recomandării medicului, pe o reţetă specială, securizată (ca orice substanţă aflată sub control naţional, cum sunt morfina sau Fortral), însă aceştia nu au competenţa pe această temă de sănătate şi farmaciile nu îl deţin spre comercializare. Mai mult de atât, şi dacă ar fi procurat dintr-un alt stat în care este legal, nu am avea dreptul să îl folosim pentru sănătatea noastră, deoarece specialiştii din Ministerul Sănătăţii susţin că nu au norme prin care să legifereze deţinerea şi/sau utilizarea de canabis medicinal de un cetăţean român.

- Ce v-a determinat să vă implicaţi în această acţiune?

- În momentul în care am primit diagnosticul mamei mele, şi pentru mine, şi pentru tata viaţa a căpătat brusc altă turnură. Ca povestea noastră sunt mii de altele. Şi toţi din echipa „Canabis medicinal în România” sunt fie bolnavi, fie luptă pentru viaţa şi dreptul la viaţă al celor dragi, fie au pierdut pe cineva drag şi, cu toate acestea, vor să dea speranţa şi şansa la viaţă altora în nevoie.

„Canabis indica şi canabis sativa sunt specii de marijuana”

- Care este diferenţa între canabis indica şi sativa?

- Cânepa și marijuana sunt două nume populare pentru planta de canabis. Canabisul este considerat a fi una dintre primele specii de plante domesticite cultivate de om, care se folosea încă de acum 10.000 de ani. De-a lungul istoriei, oamenii au crescut diferite soiuri de canabis pentru uz industrial și medical. Plantele înalte, rezistente, au fost cultivate de civilizațiile timpurii pentru a face o varietate de alimente, de uleiuri și de textile, cum ar fi frânghia și țesăturile. Aceste plante au fost crescute cu altele care prezentau aceleași caracteristici, ceea ce a condus la tipul de canabis pe care îl cunoaștem acum sub denumirea de cânepă. De fapt, oamenii de ştiință cred că separarea precoce a fondului de gene de canabis a condus la două tipuri distincte de plante de canabis. Cele două specii (sau subspecii) sunt cunoscute sub numele de canabis indica și canabis sativa. Plantele de canabis conțin compuși unici, numiți canabinoizi. Cercetările curente au dezvăluit până acum peste 60 de canabinoizi diferiți, dar THC este cel mai cunoscut. THC este creditat cu efecte psihoactive. În timp ce plantele de marijuana conțin niveluri ridicate de THC, cânepa conține foarte puțin din substanțele psihoactive. Pe această diferență unică se bazează cel mai mult distingerea cânepei de marijuana. De exemplu, țări precum Canada au stabilit conținutul maxim de THC în cânepă la 0,3%. Orice consum de canabis cu niveluri mai mari de THC este considerat consum de marijuana. În comparație, marijuana medicală produce, în medie, până la 25%-30% THC.

- Care este soluţia de moment pentru pacienţii care vor să urmeze tratamente cu canabis medicinal?

- În acest moment, pacienţii care vor să beneficieze de aceste tratamente cu rezultate foarte bune pot merge la clinici din străinătate, în Europa sau peste Ocean. Cei mai mulţi pacienţi preferă Spania. Sunt 19 ţări europene, 29 de state din SUA, plus Israel, Canada, Australia, state din America Latină în care este legalizat tratamentul cu marijuana medicinală.

„Petiţia ar putea aduce cânepa pe masa legislativă a Parlamentului”

- Care sunt paşii pe care-i urmăriţi în acţiunea de a reglementa această încurcătură legislativă?

- Din momentul în care am constatat, documentându-mă suficient de mult şi de temeinic în privinţa beneficiilor pe care le are utilizarea canabisului în scop medicinal, primul pas a fost acela de a disemina informaţia în rândul pacienţilor şi asociaţiilor de pacienţi de diverse afecţiuni care există în România. Am publicat ulterior o petiţie online care a strâns deja foarte multe semnături în decurs de câteva zile, ceea ce arată fără echivoc interesul şi nevoia oamenilor din această ţară. Lucrăm acum la propunerile legislative pe care dorim să le depunem în Parlamentul României şi să le aducem în atenția Guvernului, şi am convingerea că nu putem să folosim un discurs negativ şi să ne prevalăm de acesta atunci când cerem ceva legal şi constituţional: dreptul la viaţă.

Leo Iorga: „Am semnat cererea şi o susţin cu tărie“

675 12 3Unul dintre susţinătorii demersului de legalizare a canabisului medicinal în România este cântăreţul Leo Iorga.

- Cum v-aţi implicat în acest demers de legalizare a canabisului medicinal la noi în ţară?

- Este un demers foarte important, pentru că sunt mulţi bolnavi pe care aceste tratamente cu canabis medicinal i-ar putea ajuta. Oamenii şi-ar putea prelungi viaţa, şi-ar putea ameliora suferinţa. Sunt un susţinător al petiţiei, am semnat-o şi am făcut tot ce a ţinut de mine să mediatizez acest demers al Alexandrei Cârstea, pentru că legalizarea canabisului medicinal poate salva vieţi. Susţin cu tărie acest demers!