Main menu

header

de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Lumina în dormitor măreşte riscul de depresie

Orice sursă de lumină care rămâne în dormitor peste noapte, de la o fâșie care intră prin draperii până la licărul smartphone-ului, poate fi o cale spre instalarea depresiei, arată un studiu de dată recentă. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Nara, din Japonia, expunerea chiar și minimă la lumină determină organismul să-și dea peste cap ritmul biologic, care este puternic legat de instalarea depresiei. Din lotul de voluntari care au participat la experiment, majoritatea celor expuși la lumină nocturnă au manifestat semne incipiente ale depresiei.

Criza economică, „motor“ pentru diabet

Recesiunea economică începută în 2008 a dus la explozia cazurilor de hipertensiune și diabet, arată datele unui studiu al Universității California, Los Angeles. Cei mai afectați au fost lucrătorii din clasa medie și vârstnicii, care au avut de suferit din cauza problemelor din sistemele de sănătate. Potrivit experților care au realizat cercetarea, și climatul de instabilitate politică este un factor care generează creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

Imaginaţia bogată, utilă în durerea cronică

Un studiu derulat în Olanda a pus în evidență faptul că persoanele cu o imaginație mai bogată au o capacitate crescută de a gestiona durerea cu ajutorul acestei calități. Potrivit specialistei Kaya Peerdeman, de la Universitatea Leiden, simpla imaginare a scăderii durerii cronice este suficientă, în cazul acestor persoane, pentru reducerea senzației dureroase. După o serie de exerciții speciale de vizualizare s-a constatat faptul că, până la un anumit punct, persoanele cu imaginație mai bogată pot controla nivelul durerii.

Cancerul de col uterin poate fi eradicat prin vaccinare

Societatea Internațională Papillomavirus anunță că Australia este pe cale de a deveni prima țară în care este eradicată o boală precum cancerul de col uterin, datorită unor programe coerente de vaccinare demarate și implementate în școli, care au dus la scăderea semnificativă a infecțiilor cu HPV. În cei peste zece ani de la debutul vaccinării anti-HPV, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. Au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, scăderi de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc diminuat și de aproximativ 85% în cazul celor cu risc înalt.