Main menu

header

673 14 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Durerile de spate constituie o reală problemă de sănătate printre români. Fiecare dintre noi am acuzat cel puțin o dată în viață disconfort în această zonă a corpului fie pentru că nu facem deloc mișcare, fie, dimpotrivă, avem activitate mult prea intensă la sala de sport. Am stat de vorbă cu Tuncay Öztürk, fizioterapeut la Clinica Medicine Park. Specialistul ne-a explicat că pacienții care îi calcă pragul vor să scape repede de durerile de spate și se îndoapă cu pastile fără a fi evaluați corespunzător. În trei ani de când medicul și-a deschis cabinet în România, metodele sale, despre care ne-a vorbit în interviul de mai jos, au dat roade în proporție de 90%, pacienții reușind să scape de durerile cronice de spate sau provenite din diferite accidentări.

„Motivul este rareori un somn prost”

- Este adevărat că durerea de spate a devenit una dintre cele mai grave probleme de sănătate ale românilor?

- Durerile de spate sunt o adevărată problemă de sănătate în întreaga lume. M-am întâlnit cu un medic celebru în Statele Unite în urmă cu aproximativ zece ani, care îmi spunea asta. În acel moment nu am acordat prea multă atenție acestui lucru, dar apoi am început să am sute de pacienți, așa că a devenit clar că durerea de spate este una dintre cele mai mari probleme de sănătate. În general, oamenii nu acordă prea multă importanță acestei probleme, dar durerea de spate are un impact enorm asupra vieții noastre de zi cu zi.

- Un somn rău poate fi o problemă?

- Aceasta este o întrebare obișnuită venită și de la pacienții mei. Există mai multe motive pentru durerile de spate. Atunci când ei nu pot rezolva această problemă încep să acorde mai multă atenție activităților din viața lor. Somnul poate provoca dureri de spate, dar, de asemenea, durerile de spate pot cauza probleme de dormit. Este într-adevăr dificil pentru pacient să înțeleagă. Misiunea mea începe prin a le pune întrebările corecte atunci când îi evaluez. Întotdeauna am spus că tratarea durerilor de spate nu este atât de complicată, dar poate fi foarte dificil să găsești motivul pentru care doare. Am pacienți care îmi spun că și-au schimbat perna sau saltelele, dar totuși continuă să aibă dureri de spate. Inutile cheltuieli... Motivul pentru durerile de spate este rareori un somn prost. Cele cinci motive frecvente ale durerilor de spate pot fi: inactivitatea, nutriția şi problemele organelor interne, problemele psihologice sau chiar traumele.

„Au venit la mine elevi în ciclul primar”

673 14 2- Care este cel mai tânăr pacient pe care îl tratați?

- Din nefericire, vârsta pacienților care suferă de dureri de spate scade dramatic. Unul dintre principalele motive pentru aceasta este faptul că tinerii din această generație se confruntă cu stresul vieții mai devreme, în școală. Ei studiază mult, familia stabilește obiectivele pentru cariera lor și încep să concureze cu prietenii lor la vârste fragede pentru a atinge aceste obiective, în loc să se bucure de copilărie. Am fost surprins să văd un copil de școală primară care a venit la mine suferind de dureri de spate și mi-a spus că a avut uneori chiar și dureri de cap. Îmi amintesc că am avut prima mea durere de cap când eram la universitate, dar până atunci nu am avut de-a face cu asta.

- Toată lumea are această problemă cel puțin o dată. Când trebuie să ne facem griji?

- Nu trebuie să ne temem de durerile de spate. Sunt o parte a vieții noastre. Ar trebui doar să începem să ne îngrijorăm când durerea devine cronică. Aceasta este un semn care ne transmite că există o problemă undeva și ne împinge să o rezolvăm. Dacă ascultăm durerea cu atenție și luăm măsuri imediate, atunci nu este nimic de îngrijorat. Dar ne luptăm cu durerea și, uneori, chiar rezistăm și luăm analgezice gândindu-ne că o tratăm. În acel moment devine supărător. Este posibil ca durerea să continue și să ne afecteze mai mult în viața de zi cu zi.

„Recomand corectarea obiceiurilor greșite”

- O durere banală a spatelui ar putea ascunde o boală gravă?

- Categoric. De aceea trebuie să luăm în serios durerea. Din păcate, intensitatea durerii nu este un criteriu care trebuie folosit pentru a înțelege dacă problema este una simplă sau există ceva mai complicat în spatele ei. De exemplu, am avut mulți pacienți care au venit la mine cu dureri de spate grave. Nici măcar nu se puteau plimba și nici nu se culcau. Motivul condiției lor a fost o contracție musculară simplă. Când am eliberat contracțiile musculare, durerea a dispărut. Pe de altă parte, am avut câțiva pacienți care au venit la mine cu dureri moderate la spate, dar rezultatele imagistice au evidențiat tumori osoase.

- Ce tratament aplicați pacienților dumneavoastră?

- Recomandarea mea pentru aceștia este de a corecta obiceiurile greșite din viața lor. Cel mai bun tratament este întotdeauna prevenirea. Vorbesc cu pacienții mei și le pun întrebările adecvate, pentru a înțelege ce au făcut greșit și cum putem corecta acest lucru împreună. Aici trebuie să fie implicați și să coopereze, astfel încât tratamentul să fie eficient. O altă parte a tratamentului meu este găsirea sursei durerii. Când aflu de unde provine durerea, prefer să aplic metode de tratament proprii, care constau în fizioterapie, kinetoterapie, osteopatie și terapie manuală. Procedând astfel, putem trata în mod eficient în doi pași simpli: în primul rând, aflăm care este problema și o tratăm, iar, în al doilea rând, aflăm motivul pentru care pacientul suferă și eliminăm acest disconfort.

„Când suferința crește, procedura trebuie oprită”

- De ce exercițiile de fitness sau kinetoterapia nu rezolvă problemele?

- Când insistați să faceți exerciții, aveți doar mai multe probleme. Nu folosesc metodele kinetoterapiei prea mult în tratamentele pentru durerile de spate, ci doar în cazuri rare. Ceea ce am observat este că primul lucru pe care majoritatea oamenilor îl fac este să ceară astfel de ședințe. Dacă după câteva sesiuni durerea crește, atunci este un semn că trebuie să vă opriți. Corpul dumneavoastră vă spune că acest tratament face situația mai gravă. Dacă terapia vă dă doar o eliberare temporară timp de câteva săptămâni, atunci înseamnă că vă ajută doar să eliberați temporar durerea, dar nu va remedia problema. Deci, când găsiți tratamentul potrivit veți rezolva problema.

- Care este cel mai de succes caz al dumneavoastră?

- Sunt multe cazuri de care îmi amintesc și care au fost o provocare pentru mine. Un pacient a venit cu dureri la încheietura mâinii, dar înainte de asta a fost deja în diferite țări și a făcut mai multe investigații medicale. Acestea nu au fost concludente, dar am reușit să găsesc că problema a venit din spate și l-am tratat în doar două sesiuni. Un alt pacient a venit la mine pentru că suferea de tinitus (n.r. - vâjâituri în urechi) de șapte ani. Am reușit să-l tratez complet în doar trei sesiuni, concentrându-mă asupra zonei cervicale a corpului. Există multe cazuri de durere de spate pe care le-am tratat în doar câteva sesiuni, și toate au fost cazuri de succes pentru mine. La urma urmei, rezultatele tratamentelor mele pentru probleme de spate sunt la o rată de succes de 90%, și pentru asta am avut nevoie de patru sesiuni în medie. Aceasta înseamnă că au existat multe cazuri când a fost suficientă o singură sesiune și au existat cazuri care necesitau cinci sau șase ședințe.

„Când aflu de unde provine durerea, prefer să aplic metode de tratament proprii, care constau în fizioterapie, kinetoterapie, osteopatie și terapie manuală“

„Nu solicit analize, prefer să vorbesc cu bolnavul, să-i evaluez situaţia“

- Ce analize și investigații recomandați?

- În linia mea de lucru, atunci când pacienții se plâng de durere, nu solicit analize. Prefer să vorbesc cu bolnavul, să-i evaluez situația și să determin dacă are nevoie doar de tratament pentru contracțiile musculare. În majoritatea cazurilor, nu este necesară nicio investigație medicală. Dacă oricum am suspectat o problemă cu discul, o să sugerez pacientului să facă un RMN. În unele cazuri, dacă suspectez o problemă reumatologică, sugerez pacienților mei să consulte un reumatolog. Dacă există carențe de suplimente, atunci recomand un nutriționist.