Main menu

header

673 15 3de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

O corporație-gigant a dezvoltat un sistem revoluționar care face posibilă diminuarea semnificativă a perioadei de spitalizare, arată networkworld.com.

„Supraveghetorul cognitiv”

Cercetătorii de la IBM au pus la punct un proiect în cadrul căruia este posibilă conectarea mai multor dispozitive care măsoară starea de sănătate și transmiterea mesajelor către un medic. Se diminuează astfel simțitor perioada de spitalizare prin intermediul hub-ului denumit „supraveghetor cognitiv”, în stadiul de prototip. Acesta furnizează date despre starea pacienților, colectate de la brățări inteligente sau benzi aplicabile pe corp care măsoară parametrii medicali, apoi informațiile sunt stocate în cloud-ul companiei, unde sunt analizate și transmise medicului curant.

Monitorizare permanentă

Pacienții pot fi monitorizați permanent cu ajutorul acestei tehnologii care oferă o mulțime de avantaje și de beneficii deopotrivă pentru bolnavi, pentru sistemele de sănătate și pentru personalul medical. Dispozitivele urmăresc în permanență și de la distanță semnele vitale, tensiunea arterială, temperatura corpului, rata respirației. Ca urmare a acestei posibilități oferite de tehnologie, pacienții pot fi externați ceva mai devreme decât până acum, iar în cazul în care există vreo problemă, medicul poate fi atenționat și chiar se trimite automat o ambulanță la domiciliul celui supravegheat.

Alertare imediată

Sistemul dezvoltat de IBM nu se limitează doar la monitorizarea stării pacienților externați mai devreme, ci este capabil, prin intermediul unei aplicații, să dea sfaturi medicale simple. De exemplu, răspunde bolnavului care întreabă dacă poate lua un medicament pe lângă ceea ce i s-a prescris la ieșirea din spital. Utilă în special pentru vârstnici, această tehnologie le permite să poată chema singuri ambulanța sau le reamintește că este momentul să-și ia tratamentul. De asemenea, în cazul suferinzilor de demență, Parkinson sau Alzheimer, medicul poate sesiza agravarea stării bolnavului prin observarea schimbărilor pe care le anunță dispozitivele, arată Center for Health, Technology&Information.

Interacţiune digitală cu pacientul

„Sunt Chyio, noul tău companion. Apasă Start ca să pornesc. De fiecare dată când mă vei atinge, îți voi spune totul despre starea ta”. Astfel comunică din start dispozitivul „supraveghetor cognitiv” cu pacientul, arată ibm.com. Aparatul reacționează, așadar, la comenzile vocale și permite interacțiunea cu omul pe care îl veghează. Considerând acest aspect foarte important, dezvoltatorii sistemului intenționează să lucreze în continuare pentru îmbunătățirea dialogului digital, pentru a-l face mai real. În acest fel se urmărește și încurajarea interacțiunii bolnavului cu dispozitivul, explică specialistul Rahel Strässle, de la IBM Elveția. Cât privește beneficiile pentru sistemele de sănătate, acestea sunt evidente. După cum punctează designerul dispozitivului, Bruno Michel, „refacerea la domiciliu va scădea semnificativ costurile, crescând în același timp satisfacția pacienților. Dacă vom reuși cu acest program, spitalele viitorului vor arăta cu totul altfel decât în prezent”.