Main menu

header

672 12 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Tehnologia intră în prima linie a asistenței medicale facile și neinvazive. Giganții din domeniul IT lucrează intens la crearea unor dispozitive care să monitorizeze unele dintre cele mai importante funcții ale organismului.

Vor putea realiza o electrocardiogramă

Telefoanele mobile ale viitorului ar putea fi dotate cu toate elementele necesare unei supravegheri complexe a stării de sănătate, de la ritmul inimii la emoții și efectele acestora. Una dintre companiile-mamut din domeniul tehnologiei, Apple, a obținut recent un brevet care permite transformarea unui smartphone într-un adevărat „cabinet medical”. Astfel, camera frontală va fi dotată cu senzori speciali, care vor putea verifica pulsul, tensiunea arterială și vor realiza, la nevoie, o electrocardiogramă.

Date despre saturația cu oxigen sau ritmul cardiac

Dispozitivul la care lucrează Apple va avea o cameră foto, un senzor de proximitate și un senzor de lumină ambientală. Acestea vor aduna date medicale importante despre utilizator. Concret, senzorul de proximitate emite lumină spre o parte a corpului utilizatorului cu care acesta atinge aparatul, iar senzorul de lumină, alături de camera foto, înregistrează lumina pe care acea parte a corpului o reflectă. Astfel, datele medicale vor fi analizate pe baza luminii reflectate. De exemplu, telefonul va putea oferi date despre saturația cu oxigen a organismului, ritmul cardiac sau al respirației. Performanțele senzorilor nu se vor opri aici. Aceștia vor oferi informații importante despre starea emoțională a utilizatorului, prin modul în care pielea reacționează la stimuli. „Măsurătorile electrice vor putea fi indicatori ai nivelului de grăsime din organism sau al tensiunii arteriale”, arată textul brevetului.

Module pentru măsurarea pulsului

Alte companii de top testează capacitatea telefoanelor modulare de a putea fi utilizate inclusiv ca dispozitive de monitorizare medicală, notează „Daily Mail”. Mai multe componente pot fi adăugate sau eliminate de pe telefon, după cum dorește utilizatorul, iar printre acestea s-ar putea regăsi și aparate care ajută la monitorizarea stării de sănătate, pentru a măsura tensiunea arterială sau pulsul. Companiile sunt interesate de mai mult timp de producerea telefoanelor modulare. Facebook, de pildă, a obținut un brevet pentru a realiza un astfel de telefon modular. „Fiecare modul va fi asociat unei alte funcționalități”, se arată în brevet.