Main menu

header

672 14 1de Florica Pintea şi Gabriela Comşa

Prostata este o boală specifică bărbatului, iar cel mai important factor de risc este vârsta. Se constată că această afecțiune are o incidenţă asupra a 90% dintre bărbaţii care ating vârsta de 80 de ani, iar pacienţii nu ar trebui să ezite în privinţa tratamentului, consideră doctorul turc Cemalettin Cengiz Beyaz (medalion), specialist în urologie al Grupului Internaţional de Spitale Medical Park, din Turcia.

„Începând cu vârsta de 40 sau 50 de ani pot apărea primele simptome”

- Ce este exact boala de prostată și când apare?

- Boala de proastată se referă la creșterea glandei prostatei şi la urinarea necontrolată. Începând cu vârsta de 40 sau 50 de ani pot apărea primele simptome ușoare de incontinenţă urinară, iar, cu timpul, din cauza afecțiunii, acestea devin tot mai inconfortabile.

- Care sunt simptomele bolii?

- În cazul bolii de proastată apar următoarele simptome: urinare deasă, trezire noaptea pentru a urina mai mult decât o singură dată, dificultate de a urina, întârziere la începutul urinării, senzaţia bruscă de a urina, reducerea ritmului de urinare şi senzaţia că vezica încă nu este complet golită. Uneori, pacienţii apelează la specialiştii urologi pentru că nu pot urina direct, iar atunci se recomandă montarea unei sonde.

„Analiza sangvină este necesară pentru a evalua funcţia renală”

672 14 2- Cum este diagnosticată boala prostatică?

- În urma creșterii prostatei, una sau mai multe simptome menţionate anterior sunt suficiente pentru a putea diagnostica boala.

- Care sunt etapele parcurse până la diagnosticare?

- Atunci când pacienţii ne contactează, de regulă investigăm diagnosticul diferenţial al altor boli. Analiza sangvină este necesară pentru a evalua funcţia renală și pentru a investiga o boală malignă în prostată. Prin analiza urinei, este investigată prezenţa infecţiei care poate duce la simptome similare în tractul urinar. Examenul fizic determină consistenţa și mărimea estimată a prostatei. Testele urinare pot fi efectuate pentru a evalua fluxurile de urină și volumul rezidual de urină. În cele din urmă, volumul prostatei poate fi măsurat prin ultrasonografie. În afară de acestea, se evaluează prezenţa de piatră sau de tumori în tractul urinar și la vezica urinară şi dacă există lărgirea rinichilor din cauza extinderii prostatei.

„Se recomandă renunţarea la alcool, cofeină, alimente acide”

- Cum se tratează această afecțiune odată diagnosticul stabilit?

- În funcţie de gravitatea afecţiunilor, pot fi iniţiate tratamente cu medicament unic sau dublu. Chirurgia de prostată poate să apară atunci când tratamentul medicamentos este inadecvat. În această fază, este util să vorbim cu pacientul pentru a decide operaţia, dar absolut în două cazuri este necesară o intervenţie chirurgicală: formarea de piatră în vezica urinară din cauza măririi prostatei și dezvoltarea insuficienţei renale cauzate de extinderea prostatei.

- Ce implică boala prostatică din perspectiva stilului de viață al persoanei diagnosticate?

- La absolut toţi pacienții se recomandă modificări ale stilului de viaţă, cum ar fi renunţarea la alcool, la cofeină, reducerea dietetică a condimentelor şi a alimentelor acide, restricţionarea aportului de lichide în orele de seară şi creșterea activităţilor fizice.

„Urinarea din picioare nu creşte riscul bolii de prostată, în timp ce urinarea forţată poate cauza o creștere a riscului de hernie abdominală“

„Alte variante sunt cele cu laser, plasmakinetic, cauterizare“

- Care sunt modalitățile moderne de chirurgie a prostatei?

- Astăzi, nevoia de intervenţie chirurgicală deschisă pentru prostată a fost redusă considerabil. Cu toate acestea, la pacienţii cu o prostată foarte mare, încă este de actualitate chirurgia deschisă. Operaţiile închise ale prostatei se pot face cu metode diferite, cum ar fi laser, plasmakinetic, cauterizare.