Main menu

header

de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Acceptarea propriei vârste încetineşte instalarea Alzheimer

Instalarea demenței, cu forma sa cea mai temută, Alzheimer, poate fi amânată în cazul în care o persoană își acceptă vârsta și are o atitudine optimistă față de îmbătrânire, arată rezultatele unei cercetări desfășurate la Universitatea Yale. Mai mult, experții au stabilit că oamenii care „fac pace” cu înaintarea în vârstă prezintă un risc scăzut la jumătate de a dezvolta demență comparativ cu cei care sunt pesimiști.

Fumatul „electronic“ favorizează pneumonia

Vaporii pe care îi inhalează cei care recurg la țigările electronice sunt de folos bacteriilor care cauzează pneumonia, ajutându-le să se lipească mai ușor de celule, arată un studiu derulat la Universitatea „Queen Mary”, din Londra. Potrivit cercetătorului Jonathan Grigg, „bacteriile pneumococice pot exista în căile respiratorii fără să cauzeze probleme, dar expunerea la vaporii țigărilor electronice, ca și la fumul de tutun, facilitează aderența acestor bacterii la celule, crescând astfel riscul de infecție”.

Munca în birouri întunecoase lezează memoria

Un studiu al Universității Michigan a reliefat faptul că lucrul în birouri cu lumină scăzută afectează capacitățile cognitive ale celor care muncesc în astfel de condiții. Mai precis, lipsa luminii suficiente modifică structura creierului, diminuând capacitatea de memorare și procesul de învățare. Explicația rezidă în reducerea nivelului unor substanțe care contribuie la starea de funcționare a conexiunilor la nivelul creierului. În plus, potrivit expertului Joel Soler, lumina slabă creează confuzie, celor care pleacă din astfel de birouri fiindu-le mai dificil să ajungă la mașinile parcate.

Ceaiul prea fierbinte creşte riscul de cancer al esofagului

Consumul de ceai foarte fierbinte crește riscul de cancer al esofagului, cu precădere în cazul persoanelor fumătoare sau care obișnuiesc să consume alcool în mod regulat, arată rezultatele unui studiu derulat în China. Mai exact, datele au dus la observația că lichidul nu trebuie să depășească temperatura de 65 de grade Celsius, în caz contrar, riscul de cancer al esofagului crescând de aproximativ cinci ori. Explicația constă în faptul că temperatura ridicată generează traume locale care împiedică formarea barierei în fața toxinelor.