Main menu

header

670 14 1de Monica Beleneş şi Adrian Barna

Durerile de gât sau amigdalele inflamate vă dau bătăi de cap, dar nu luați măsuri de teama unei eventuale operații? Trebuie să scăpați de aceste frici și să știți că datorită noilor tehnologii din ORL puteți fi supuși unei intervenții care presupune o durere scăzută ca intensitate. Doctor Diana Ban (medalion), medic specialist ORL în cadrul Clinicii Puls, ne-a detaliat în ce constă această metodă de tratament, rapidă și precisă. Deși este recomandată copiilor, prin prisma avantajelor pe care le oferă se aplică însă cu succes și în cazul adulților.

„Nu arde țesuturile și nu produce sângerare”

- În ce constă această inovație ORL?

- Coblaţia e o metodă nouă de tratament în sfera ORL. Constă în producerea unei bile de plasmă la capătul unei baghete cu ajutorul căreia se topesc şi se vaporizează ţesuturile vizate. Ca urmare a utilizării energiei termice în energizarea ionilor, temperatura plasmei este relativ scăzută (40 de grade Celsius - 70 de grade Celsius) comparativ cu alte metode electrochirurgicale, precum radiofrecvenţă, laser, electrocauter (400 de grade Celsius - 700 de grade Celsius).

- Ce avantaje are față de celelalte metode chirurgicale?

- O astfel de intervenție nu produce sângerare şi nici nu arde ţesuturile. Se acționează doar asupra ţesutului-ţintă, conservând anatomia şi fiziologia celor învecinate, incluzând vascularizaţia arterială şi venoasă. Aceasta explică absenţa sângerării şi recuperarea deosebit de rapidă după traumatismul chirurgical. Faţă de celelalte tehnici cunoscute (radiofrecvenţă, laser, cauter, clasică), intensitatea durerilor postoperatorii este mult redusă, de asemenea și perioada de recuperare. Metoda este rapidă și precisă. Acestea se datorează scăderii afectării în profunzime a ţesuturilor subjacente locului unde folosim bila de plasmă.

„Succes și în cazul sforăitului”

670 14 2- În ce situații este indicată folosirea sa?

- Tipurile de intervenţii chirurgicale ce au indicaţie de studiu în folosirea coblaţiei sunt: amigdalectomia (scoaterea amigdalei palatine în totalitate), în cazul pacienţilor cu infecţii ale amigdalelor de mai multe ori pe an. Astfel de pacienţi pot prezenta dureri intense în gât, dureri la înghiţit, stare febrilă. Din această cauză au nevoie de antibiotice, antialgice şi antitermice pentru a vindeca infecţia, pot absenta de la serviciu sau de la şcoală, acest lucru putând să se întâmple de mai multe ori pe an. În aceste cauze este necesară scoaterea amigdalelor; reducţia amigdaliană (excizia doar a unei porțiuni din amigdala palatină), în special la copiii ce nu prezintă un proces infecţios, ci doar o creștere în volum a amigdalelor. Aceştia au dificultăţi în respiraţie. Pacienţii cu amigdale mari sforăie intens şi au anumite perioade de oprire a respiraţiei în timpul somnului (sindrom de apnee în somn); UVPP (uvulo-pi- liero-palato-plastia). Coblaţia poate fi folosită cu succes şi în tratarea sforăitului şi a problemelor respiratorii. Pentru a împiedica vibraţiile care creează zgomotul de sforăit se reduce lungimea omuleţului (luetei) şi se micşorează în grosime şi în lungime vălul palatin; turbinoplastia (reducerea volumului cornetului nazal inferior), în cazul pacienţilor cu obstrucție nazală prin rinită; adenoidectomia (extragerea polipilor). În cazul copiilor, în urma infecţiilor repetate, polipii se măresc, îşi pierd rolul de protecţie, devenind un dop în spatele nasului care blochează eliminarea secreţiilor nazale şi aerisirea urechilor; chirurgia laringiană - excizie polipi, papilom, chisturi, granuloame.

„Se poate relua viața obișnuită în trei zile”

- Se recomandă vreun tratament postoperator?

- Recuperarea este mult mai rapidă, în sensul că în două ore de la intervenţie pacientul poate bea lichide şi poate mânca alimente moi, în aproximativ trei zile îşi poate relua viaţa obişnuită, fără restricţii. Spitalizarea pacientului este de maximum o zi.

- Putem vorbi despre complicații ulterioare sau în timpul acestei manevre?

- Complicaţiile sunt rare - risc redus de sângerare postoperatorie, durere postoperatorie scăzută în comparaţie cu operaţia clasică. Regim igieno-dietetic necesar o perioadă mai scurtă, aproximativ trei zile faţă de 10-14 zile în cea clasică. Administrare de medicamente analgezice în cantitate mult mai mică faţă de operaţia standard. Pacientul se reîntoarce mai rapid la viaţa normală.

„Coblaţia nu produce sângerare şi nici nu arde ţesuturile.

Se acționează doar asupra ţesutului-ţintă, conservând anatomia şi fiziologia celor învecinate, incluzând vascularizaţia arterială şi venoasă. Aceasta explică absenţa sângerării şi recuperarea deosebit de rapidă după traumatismul chirurgical. Faţă de celelalte tehnici cunoscute (radiofrecvenţă, laser, cauter, clasică), intensitatea durerilor postoperatorii este mult redusă, de asemenea și perioada de recuperare“

„Intervenţia se face doar persoanelor sănătoase“

- Sunt persoane care ar putea avea interdicție la coblație?

- Coblaţia se poate aplica atât adulţilor, cât şi copiilor, sub anestezie generală. Contraindicaţia acestei proceduri o reprezintă infecţia acută, pacientul trebuie să fie sănătos în momentul realizării intervenţiei.