Main menu

header

669 14 1de Cătălina Tăgârță şi Eduard Popa

Vaccinarea împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin aceasta este esențială pentru protejarea sănătății populației, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinurile ajută organismul să-și producă propriii anticorpi, asigurând cea mai eficientă metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase grave, care pot cauza complicații severe și pot conduce la deces.

Sunt evitate boli periculoase

Specialiștii OMS atrag atenția că importanța vaccinării este cu atât mai mare cu cât imunizarea fiecărei persoane îi protejează de îmbolnăvire și pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de vârstă, care încă nu pot fi vaccinați, pe cei care sunt alergici la vaccin sau care au un sistem imunitar slăbit. Până în 2030, OMS își propune să ajute toate țările să asigure servicii de calitate pentru imunizare, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor. Prin vaccinare sunt evitate boli periculoase precum rujeola, tusea convulsivă, difteria, tetanosul și poliomielita.

Mai bine mai târziu decât niciodată

Totodată, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății spun că este important ca, în cazul în care nu au fost făcute la timp, vaccinurile neefectuate să fie recuperate, pentru a obține protecția împotriva unor boli transmisibile care pun viața în pericol și care pot fi astfel prevenite. „Vaccinarea este singura metodă de combatere și de eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu vârsta sub 5 ani există riscul să dezvolte complicații serioase și chiar să moară. Este important să respectăm schemele naționale de vaccinare, pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva bolilor prevenibile prin aceasta. Este metoda dovedită pentru controlul și eliminarea bolilor infecțioase, iar astfel sunt evitate, anual, între două și trei milioane de decese la nivel mondial”, declară doctor Miljana Grbic, șef al Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.

Persoana imunizată se protejează atât pe ea, cât și pe cei din jur

Epidemia de rujeolă izbucnită în România în anul 2016, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale cu vaccinul ROR, a cauzat până în prezent 40 de decese, toate la persoane nevaccinate. Datele de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că 19 decese au fost înregistrate la copii cu vârsta mai mică de 1 an, ceea ce înseamnă că nu puteau fi vaccinați, pentru că vaccinul antirujeolic nu se face la această vârstă. De aceea, medicii spun că vaccinarea persoanelor din jurul copiilor care nu pot fi vaccinați este foarte importantă pentru protejarea acestora. Astfel, este prevenită apariția epidemiilor, deoarece cei vaccinați nu se protejează numai pe ei de eventualele boli, ci și pe cei din jur, care, din cauza vârstei sau a unor probleme de sănătate, nu pot fi imunizați.

Febra, reacție adversă considerată normală

Înainte de vaccinare, părinții trebuie să se informeze asupra reacțiilor adverse considerate normale, precum și a măsurilor pe care e indicat să le ia în situaţia apariției și persistenței acestora. Așadar, în caz de durere, inflamaţie şi eritem la locul injectării, îi puteți administra copilului paracetamol sau ibuprofen, pentru a ameliora durerile. Asiguraţi-vă că nu poartă haine prea strânse și nu se freacă de locul injectării. Dacă apare febră (peste 39,5 grade Celsius), nu îmbrăcaţi prea gros copilul, asiguraţi-vă că nu este prea cald în casă, daţi-i să bea mai multe lichide. Administraţi-i paracetamol sau ibuprofen pentru a-i reduce febra! Pentru durere de cap sau irascibilitate puteți apela, de asemenea, la cele două medicamente amintite. Este indicat să anunțați totuși medicul și să vă prezentați la Camera de Gardă în cazul în care problema tot nu trece sau starea se agravează. Folosirea tratamentului pentru o perioadă îndelungată poate dăuna!

Manifestările alergice grave, extrem de rare

Mulți părinți se întreabă cum pot recunoaște o reacție alergică și cum trebuie să acționeze într-o astfel de situație. Ei bine, aflați că reacţiile alergice grave la un vaccin sunt extrem de rare. Aproximativ o persoană la un milion ar putea avea o astfel de reacţie, iar simptomele includ: dificultăţi în respiraţie, voce răguşită, respiraţie şuierătoare, urticarie, paloare, senzaţie de slăbiciune, bătaie accelerată a inimii, ameţeală şi inflamarea gâtului. Dacă problema este tratată imediat, copilul îşi va reveni complet. Medicii şi asistentele care efectuează imunizări ştiu ce au de făcut în cazul unor reacţii alergice, tot ce trebuie să întreprindeţi este să îi înștiințați imediat ce idetificați simptomele prezentate mai sus.

Jumătate dintre cele 40 de decese cauzate de rujeolă înregistrate în România au fost la micuți cu vârsta de sub 1 an, care NU puteau fi vaccinați

Calendarul naţional pentru 2018

În România, vaccinarea nu este încă obligatorie, însă Ministerul Sănătății a aprobat un calendar național de vaccinare, care prevede că, încă din primele ore de viață și până la vârsta de 14 ani, copiii ar trebui să fie vaccinați, după cum urmează: primele 24 ore - vaccin hepatitic B (Hep B); 2-7 zile - vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG); 2 luni - vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), vaccin pneumococic conjugat; 4 luni - vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B - hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), vaccin pneumococic conjugat; 11 luni - vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B - hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), vaccin pneumococic conjugat; 12 luni - vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR); 5 ani - vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR); 6 ani - vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI); 14 ani - vaccin diftero-tetanic pentru adulţi/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular. Aceste vaccinuri, incluse în Programul Național de Vaccinare, sunt efectuate gratuit în maternitate sau de medicul de familie.