Main menu

header

669 15 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Schimbările de vreme, tot mai bruște și mai abrupte în ultimii ani, au ajuns să determine aproape unu din doi oameni să se plângă de dureri de tot felul sau de agravarea unor afecțiuni pe care le au până la nivelul de criză. Așa-numita meteodependență este o realitate, iar specialiștii oferă unele remedii.

Conturul electromagnetic al corpului și schimbarea atmosferică

Unul dintre motivele majore ale slăbirii rezistenței organismului în fața schimbărilor de vreme este scăderea capacității sistemului imunitar al omului modern de a reacționa la factorii de stres cotidian. Dacă o generație-două în urmă doar persoanele în vârstă sau cu sănătatea fragilă „simțeau” în oase apropierea schimbărilor de vreme, astăzi, și tinerii se plâng de aceleași simptome. Per ansamblu, este vorba despre felul în care conturul electromagnetic al corpului fiecăruia reacționează la schimbările atmosferice de presiune. Potrivit specialiștilor, în condiții noi, organismul încearcă să se adapteze, iar asta creează disconfort la nivelul vaselor sangvine, de unde neplăcerile fizice pe care atât de mulți le experimentează atunci când se schimbă vremea.

Cardiacii trebuie să stea la adăpost

Cei dintâi care reacționează la schimbările vremii sunt cei cu afecțiuni cardiovasculare. Pe lângă persoanele cel mai vulnerabile, care deja au diagnostice de aritmii, hipertensiune sau hipotensiune, experții cardiologi atestă faptul că presiunea atmo- sferică modificată generează oboseală, nervozitate și stare de somnolență chiar și persoanelor care sunt doar hipotensive, de pildă, scăzându-le și mai mult tensiunea. De asemenea, furtunile, cu toată încărcătura magnetică din aer, dublează numărul atacurilor de cord. Potrivit cardiologului american Steve Pollock, de la Institutul „St. Joseph”, din Towson, persoanele cu afecțiuni cardiovasculare „nu trebuie să se expună temperaturilor foarte reci”. La rândul său, profesorul de climatologie Scott Sheridan, de la Universitatea Kent, afirmă că „ideea potrivit căreia doar unele grupuri de persoane sunt expuse schimbărilor extreme de vreme nu trebuie să împiedice oamenii să se protejeze”. Mai exact, cardiacii trebuie să aibă grijă să stea la adăpostul temperaturilor moderate și liniare.

Irigații cu soluție salină pentru alergiile la... vreme

669 15 2Imaginea unei persoane care nu-și poate controla strănutatul primăvara, când peste tot în jur este polen, poate fi o imagine familiară. Dar, pe lângă alergia la acest praf microscopic, există și un tip, la fel de grav, de alergie la vremea umedă. Rinita nonalergică poate fi declanșată de schimbarea de atmosferă, de la cald la rece și de la uscat la umed, manifestări tipice deopotrivă primăverii și toamnei. Din nefericire, cele două tipuri de alergii pot fi ușor confundate, întrucât survin în aceleași perioade ale anului și se manifestă cam în același fel: canale nazale inflamate, strănut, congestie. Dar tratamentul diferă. „Cei care suferă de rinită nonalergică nu vor răspunde la tratamentul cu antihistaminice. Sunt recomandate irigațiile nazale cu soluție salină și decongestionantele”, punctează specialistul Jonathan Bernstein, de la Universitatea Cincinnati. Și, firește, un consult riguros de specialitate.

Dietă ajutătoare cu fructe uscate

Meteodependenții pot apela la o serie de măsuri complementare tratamentului recomandat pentru afecțiunile de care suferă și care sunt agravate de schimbarea vremii. Astfel, se poate susține sistemul imunitar prin vitamine, se poate face mișcare pentru a întări sistemul circulator al hipotensivilor și se poate menține căldura necesară în cazul hipertensivilor. De asemenea, dieta este foarte importantă. Există alimente care, introduse în regimul obișnuit, pot contribui la ameliorarea simptomelor meteodependenței: stafidele, caisele uscate, prunele uscate, portocalele, nucile, ceapa și mierea. Nu în ultimul rând, urmăriți prognozele meteo și încercați să reduceți activitatea în zilele în care organismul poate suferi stres în plus din pricina condițiilor atmosferice.

Un jurnal pentru migrene

Căderea presiunii barometrice, creșterea bruscă de umiditate și scăderea semnificativă a temperaturii au ca efect declanșarea unor migrene serioase în cazul tot mai multor persoane. Demn de menționat este faptul că incidența acestora se modifică notabil atunci când cei care suferă de migrene tipice meteodependenței se mută în locuri cu temperaturi mai uniforme, mai uscate și mai calde. Un studiu a confirmat faptul că peste jumătate dintre cei chestionați au învinuit vremea pentru migrenele frecvente. Specialiştii recomandă, pe lângă consultarea unui medic și tratamentul adecvat, menținerea zilnică a unui jurnal în care să fie consemnate toate corelările dintre schimbările vremii și durerile de cap.

Comprese calde pentru durerile articulare

Unele dintre cele mai frecvente mărturii despre legătura dintre vremea ploioasă și rece și suferințele fizice vin de la cei cu afecțiuni ale articulațiilor. „Durerea apare de regulă la scăderea de temperatură și la creșterea umidității. Aproape 90% dintre pacienți manifestă o creștere a sensibilității în aceste condiții atmosferice, și mulți pur și simplu se mută în alte zone, pentru că nu mai pot suporta durerile”, argumentează specialistul Javad Parvizi, de la Spitalul Universității „Thomas Jefferson”, din Philadelphia. Potrivit cercetătorilor, remediile sunt, alături de tratamentul obișnuit, plasarea de comprese calde pe locurile dureroase, precum și exerciții ușoare, care să mențină flexibilitatea articulațiilor.

Cu cât un pacient simte „în oase“ mai repede viitoarea schimbare de vreme, cu atât mai serioasă este afecțiunea de care suferă

Crizele de astm, prevenite în casă

669 15 3Pentru pacienții cu astm, condițiile atmosferice ale unei furtuni pot însemna probleme serioase. „Atunci când cei care suferă de această afecțiune încep să respire în cadență mai mare în aceste condiții atmosferice, schimbul de aer nu are șanse să se încălzească. Ca urmare, pe măsură ce aerul din jur se răcește, manifestările bolnavilor de astm se agravează”, explică David Hagaman, director al Programului de astm Vanderbilt, din Nashville. În plus, vântul agitat poate aduce polen, care, la rândul său, agravează starea acestor pacienți, pentru care specialiștii recomandă evitarea pe cât posibil a expunerii la schimbări bruște de temperatură.