Main menu

header

668 12 1de Luana Mare

În timp ce maladia secolului, cancerul, face numeroase victime în toate ţările lumii, fie dezvoltate sau mai puţin dezvoltate, la o clinică de stat din Havana, Cuba, cercetătorii au descoperit câteva medicamente-minune ce pot stopa evoluţia cancerului şi îmbunătăţi viaţa pacienţilor oncologici. Fiindcă la clinica din Cuba au apelat din ce în ce mai mulţi bolnavi din toată lumea, a luat amploare de câţiva ani turismul medical, cu un pavilion dedicat bolnavilor din afara țării, unde pacienţii beneficiază de tratamente oncologice, asistenţă de specialitate, dar şi de o adevărată vacanţă într-un decor exotic. Silviu Dinu, un antreprenor român ce are contract cu serviciile medicale cubaneze, a dus până acum sute de pacienţi la Clinica Pradera, din Cuba, pentru tratamente oncologice, şi nu numai. Despre Miracolul Cubanez şi despre tehnicile pe care specialiştii de la Pradera le folosesc ne-a povestit domnul Dinu într-un amplu interviu.

„Sunt singurul din țară şi chiar din Europa care are contract cu clinica”

- Prin ce împrejurare aţi ajuns la clinica din Cuba şi la specialiştii care lucrează la descoperirea tratamentelor anticancer?

- A fost un caz medical în familia mea şi am căutat tot ce se poate. Aşa am aflat de această clinică. Am ajuns acolo cu persoana din familia mea, am văzut ce se întâmplă, care sunt efectele tratamentelor şi apoi am dus alţi oameni care aveau nevoie de acele medicamente. După un timp m-au contactat cei din Cuba, pentru o colaborare. Sunt singurul din țară şi chiar din Europa care are contract cu Serviciile Medicale Cubaneze pentru a facilita aducerea pacienţilor la clinică.

- Le-aţi dus mulţi pacienţi până acum?

- Da, şi nu numai din România. Fac asta de mulţi ani. Eu sunt translator de limbă spaniolă pe domeniul medicină-farmacie şi întocmesc documentaţia, port corespondenţa între pacienţi şi clinică. Nu percep bani de la bolnavi, deoarece îmi oferă clinica din Cuba un comision. Singurele plăţi pot fi cele de traducere a actelor necesare sau atunci când trebuie efectuate drumuri în Cuba pentru medicamente.

„Au trei vaccinuri, dar şi un produs homeopat cu extract din scorpion albastru”

668 12 2- Cum procedaţi cu pacienţii?

- Eu primesc dosarul lor, îl prezint mai departe, la clinică, medicii de acolo îl evaluează şi, dacă mai au nevoie de analize în plus, de detalii, mă ocup de această corespondenţă. În cazul în care pacientul este considerat compatibil, se prezintă un plan de tratament în care apar medicamentele necesare, perioada şi toate detaliile: planul de spitalizare, costurile aferente, existând posibilitatea să solicităm şi ambulatoriu. Eu păstrez legătura între pacient şi clinică pe toată durata tratamentului.

- Ce puteţi spune despre aceste vaccinuri şi produse homeopate utilizate în tratarea pacienţilor oncologici? Câte sunt şi care sunt efectele?

- Există vaccinurile Cimavax şi Vaxira, administrate în cancerele pulmonare, şi Cimaher, folosit în toate tipurile de cancer pe creier. Primul se administrează în cancer pulmonar cu celule mari şi cu mutaţii tip EGFR, iar Vaxira, în cancer pulmonar cu complicaţii la creier. Este o formulă mai complexă. Se administrează în stadiile trei B şi patru, metastazal. Mai există un produs homeopat, Vidatox, obţinut din veninul de scorpion albastru, una dintre cele 42 de specii de scorpioni care trăiesc în Cuba, administrat în multe alte tipuri de cancer. Vidatox a fost patentat în 2011, iar efectele pozitive au fost peste măsura aşteptărilor.

„Este oprită celula canceroasă din a se hrăni şi a se reproduce”

- Cum acţionează aceste vaccinuri?

- Ei le spun vaccinuri pentru felul în care sunt administrate, dar nu sunt nişte vaccinuri terapeutice în sensul clasic. Acţionează ca întreruptori ai relaţiei ligant-receptor; dintre celula cancerigenă şi sistemul ei de hrănire. Opresc celula canceri- genă din a se hrăni şi din a se reproduce. Ea pierde acel semnal, ajungându-se la apoptoză. Acesta este principiul de bază. Nu elimină tratamentele chimioterapiei. Iar Vidatox, conform studiilor publicate, atacă celula cancerigenă şi este capabil să treacă „bariera de sânge” din creier şi ajunge la nucleul celulelor maligne. Este un produs de origine naturistă, cu efect antitumoral, analgezic şi antiinflamator. Veninul de scorpion a fost folosit în medicina tradițională din China și din India, cea mai largă utilizare înregistrându-se în tratarea convulsiilor, durerilor și a cancerului. S-a observat în momentul experimentelor in vitro că inhibă dezvoltarea celulelor tumorale. Cubanezii recomandă Vidatox ca o terapie alternativă în tratarea simptomelor provocate de cancer şi atenuarea durerilor, cu o eficiență capabilă de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu cancer cu până la 85%, în special în tipurile de tumori de sân, de ficat, de creier, de prostată şi cancer pulmonar.

- Cât durează un astfel de tratament?

- Există protocoale care se întind pe durata unui an sau poate mai mult, dar depinde de fiecare pacient. Acolo se trimite un dosar cu analizele medicale, specialiştii de la clinică îl evaluează şi în zece zile dau un răspuns. Ei spun dacă pacientul este compatibil cu tratamentele lor sau dacă nu este, de asemenea întocmesc un plan de terapie cu termene, costuri. Medicamentul este administrat în anumite perioade, în acea curbă energetică profitabilă, în momentele energetice în care pacientul este cel mai deschis către medica- mentul care urmează a fi administrat.

„Se pot administra şi în ambulatoriu”

668 12 3- Cum află ei care este acel moment?

- Au multe feluri de evaluări ce ţin de medicina tradiţională chineză, bioenergie şi multe altele.

- Este obligatoriu ca pacientul să meargă în Cuba?

- Există situaţia în care pacientul nu e deplasabil, şi atunci se poate obţine tratamentul ambulatoriu, medicii cubanezi oferind consultanţa necesară administrării cât şi disponibilitatea de a fi în contact cu medicul curant al pacientului. Se reduc doar cheltuielile de transport, tratamentul având acelaşi preţ.

- Vindecă aceste tratamente cancerul? Aţi văzut cazuri rezolvate?

- Specialiştii de acolo nu garantează vindecarea. Este un cuvânt greu de spus, deşi am cunoscut pacienţi care afirmă că s-au vindecat. Scopul cercetătorilor de acolo este să îmbunătăţească viaţa unui pacient oncologic. Să poată duce o viaţă normală, fără dureri, fără neputinţe, fără oboseală cronică. Să facă din cancer o boală cronică ce poate fi ţinută în frâu. Se îmbunătăţeşte starea generală a bolnavului. Revine pofta de mâncare, scad semnificativ durerile, se reface imunitatea, se îmbunătăţeşte somnul, se revitalizează organismul, încetineşte sau chiar stopează evoluţia bolii. Ei spun că media speranţei de viaţă creşte până la cinci ani, având în evidenţă pacienţi ce au depăşit zece ani, dar nu pot garanta vindecarea. Ţinta lor este să ducă aceste cancere la stadiul de boală cronică, adică să poată fi menţinut organismul la parametri normali. Când vorbim despre cancer, nu există tratamente care să asigure 100% vindecare, dar se poate trăi cu boala. Este important ca zilele pe care pacientul le are să le trăiască normal, fără dureri, fără chin, fără stres.

„Se vorbeşte despre echilibru în viaţa emoţională, alimentară, spirituală”

668 12 4- Este adevărat că pun accentul şi pe meditaţie, pe terapii alternative?

- Viziunea specialiştilor de acolo este de a elimina cauza, pentru a nu avea efecte. Oncologia deja se ocupă de efecte, dar, dacă nu conştientizează pacientul că trebuie să-şi schimbe modul de viaţă, nu se poate vorbi despre vindecare. El trebuie să înţeleagă de unde vine boala sa. Aici e treaba geneticianului, a psihologului, a nutriţionistului. Majoritatea specialiştilor cu care am discutat vorbesc despre conflicte emoţionale. Un exemplu este cancerul de sân, despre care se spune că ar putea fi dezvoltat la o mamă care este preocupată excesiv de copiii săi, temându-se de numeroase pericole pentru ei. Asta este filosofia lor.

- Ce înseamnă regim de viaţă sănătos pentru medicii din Cuba?

- Mizează pe tot ce ţine de regim de viaţă sănătos: hrană, mişcare, echilibru emoţional, dar fără a le impune ca pe un tratament. Am asistat la discuţiile medicilor de acolo cu pacienţii pe care i-am dus şi niciodată nu le-au interzis, de exemplu, să mănânce carne sau orice altceva. Ei nu interzic, doar explică ce se întâmplă în organism. Recomandă dieta alcalină! De pildă, toată lumea vorbeşte despre hamburger că este nociv. Desigur că o dietă bazată pe hamburger poate fi nocivă, dar, dacă mănânci ocazional, nu există pericolul îmbolnăvirii. Se mizează pe echilibru în dietă, în viaţa emoţională, în viaţa spirituală.

„Tratamentul complet poate ajunge şi la 27.000 de euro”

- Şi pe rugăciune?

- Ei ţin cont şi de orientarea religioasă a fiecăruia. Cei care merg acolo sunt de toate religiile. Rugăciunea este importantă, mai ales dacă crezi cu adevărat în ceva care te linişteşte şi te ajută din punct de vedere emoţional. Profesorul Jose Andres Lopez Losada este şeful Institutului Oncologic din Havana, aripa pentru turism. Dânsul, pe lângă faptul că este specialist în oncologie, este şi maestru Reiki, a studiat Medicina Tradiţională Chineză, homeopatia, este adept al Medicinei Integrative şi Alternative şi practică tot ceea ce înseamnă tehnici tradiţionale chinezeşti, dar îmbinate perfect cu medicina clasică. Medicii de acolo recomandă pentru pacienţii oncologici un program de tratament de calitate a vieţii. E un program care durează 20 de zile şi include măsurători bioenergetice, imunologice, genetice, inclusiv toți parametrii legați de boala oncologică, iar când concep un tratament, în afară de medicamentaţia propriu-zisă recomandă şi regim de viaţă cu suplimente alimentare, dietă - şi aici vorbim despre dieta alcalină. Nu se exclud alimente, ci doar pacientul conştientizează ceea ce mănâncă şi cum trebuie să le combine. Ei merg pe principiul că omul care face cancer nu trebuie privit ca o victimă. Îl privesc ca pe un calculator, iar atunci când a făcut cancer înseamnă că softul său dă o eroare. Dacă o găsim, eliminăm problema din sistem. Ideea este că trebuie să se simtă un om normal, căruia i s-a oferit şansa să ştie ce are şi că poate să repare şi să meargă mai departe.

- Care sunt costurile unui astfel de tratament?

- „La Pradera” se află lângă Havana, este ca un complex turistic. Există condiţii de bază de locuit, cu piscină, trei mese pe zi sau bufet liber. Există şi cazare de lux, vile speciale, cu bucătar personal, ospătar. Se îmbină utilul cu plăcutul, pentru a se evita şocul psihologic. Cazarea la nivel obișnuit, o cameră pentru bolnav şi însoţitor, poate ajunge la aproximativ 100 de euro pe zi. Încă de la început, medicii stabilesc un program de tratament în care detaliază plățile. Se poate solicita ambulatoriu. În afara costurilor care se transmit de la clinică, mai sunt cele de deplasare: ale pacientului, ale însoţitorului, dar şi ale medicamentelor dacă se solicită tratament ambulatoriu. Dacă vorbim despre vaccinuri; tratamentul cu Cimavax este alcătuit din două faze: inducţia, care înseamnă administrarea unei doze-şoc, ceea ce înseamnă cinci doze o dată la 14 zile. Costurile pentru această fază sunt de aproximativ 5.000-5.100 de euro. O doză este compusă din patru fiole de vaccin şi patru de adjuvant. După aceasta se ia o doză la 28 de zile, până la încheierea unui an, fiecare doză având un preţ de 1.000 de euro. Aceasta este faza a doua, de mentenanţă. În tot acest timp, pacientul este ţinut sub observaţie şi, conform evoluţiei, se pot schimba atât administrarea dozelor, cât şi protocolul oncologic.

- Cât costă un tratament complet cu cazare?

- Un plan cu Cimavax duce undeva la 15.000-17.000 de euro, la fel şi Vaxira, iar Cimaher, la 27.000 de euro, pentru însoţitor şi pacient.

- Cu cât sunt plătiţi medicii care lucrează în aceste centre? Au salarii comparabile cu marile clinici oncologice din lume?

- Un medic de acolo are un salariu de aproximativ 60 de dolari pe lună, iar o infirmieră, de 25 de dolari. Ei sunt într-un sistem centralizat. Dacă ne uităm puţin în urmă… ne amintim.

- Care este termenul de valabilitate pentru aceste medicamente?

- Sunt fiole cu termen de valabilitate între un an şi trei ani şi pot fi păstrate în condiţii optime la 2-8 grade Celsius. Atunci când mă duc pentru un pacient îi anunţ şi pe ceilalţi ca, în cazul în care au nevoie de medicamente, să scutească un drum până în Cuba, iar ele pot fi păstrate în condiţii optime acasă, în frigider. Fiecare pacient îşi poate face provizii. Produsele trebuie să călătorească în condiţii speciale, adică la temperatură joasă, cea de 2-8 grade Celsius. Unele se administrează intravenos, altele, intramuscular.

„Întăresc de zece ori efectul chimioterapiei!”

- Se pot administra în paralel cu chimioterapia?

- Nu numai că pot fi luate în paralel, dar întăresc de zece ori efectul chimioterapiei. Se pot schimba dozele, tratamentul în funcţie de răspuns. Au toxicitate foarte redusă, iar efectele secundare sunt superficiale şi se tratează cu histaminice. Substanţele conținute de Cimavax au ca posibile efecte secundare greaţa, frisoanele şi uneori febra, dar sunt uşoare şi trecătoare.

- Medicamentele sunt omologate la noi în ţară?

- Nu, şi nici în Europa sau în Uniunea Europeană. În SUA sunt în stadiul de studii clinice de câţiva ani.

„Medicii cubanezi spun că este importantă calitatea vieţii pentru pacientul oncologic. Trebuie să recapete puterea de a se bucura de copiii săi, de nepoţi, de viaţă în general. Este foarte important ca oamenii care află că au tumori să înţeleagă că s-ar putea să nu moară din această cauză, ci este posibil să se omoare ei singuri zi de zi gândindu-se la cancer“

Dieta alcalină presupune excluderea din alimentație a elementelor care provoacă aciditate, cum sunt carnea roșie, zahărul și alimentele procesate, și înlocuirea lor cu vegetale care să mențină pH-ul organismului în parametri optimi: sparanghel, broccoli, ardei gras, castraveți, spanac, cartofi dulci, varză, ghimbir, andive, conopidă, pătrunjel, dovleac, ridichi, ulei de măsline și de cocos etc.

„Sunt remedii cu succes în vitiligo, piciorul diabetic şi multe altele“

- Mai au şi alte tratamente decât cele oncologice?

- Au şi alte tratamente care fac minuni: Heberprot-P, pentru piciorul diabetic, cu ulceraţii. Melagenina Plus, un tratament pentru vitiligo. Este unul dintre puţinele tratamente existente în lume şi care poate ajuta la repigmentarea pielii acolo unde boala a afectat-o. Acum au programe mult mai complexe şi chiar pentru vârsta a treia. Au protocoale foarte bune pentru Alzheimer, Parkinson, pentru afecţiuni neurologice în general. De asemenea, au reuşit să stopeze transmiterea virusului HIV de la mamă la făt la 99% dintre cazuri. Singurii din lume care au reuşit asta! Nu se poate vorbi despre medicament în sine, ci despre plan de terapie ce integrează mult mai multe tehnici. Este necesară internarea pacientului acolo. Mai există un protocol pentru copiii autişti. Iar cercetările se desfăşoară în multe direcţii.

„Vidatox este o terapie alternativă în tratarea simptomelor provocate de cancer şi atenuarea durerilor, cu o eficiență capabilă de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu cancer de până la 85%!“

60 de dolari pe lună este salariul unui medic de la Clinica Pradera