Main menu

header

667 14 1de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu

Venirea pe lume a unui bebeluș reprezintă un motiv de bucurie și de emoție nemărginită pentru părinți. Chiar dacă fiecare își dorește tot ce e mai bun pentru cel mic, atenția părinților nu trebuie să fie concentrată doar asupra amenajării camerei, alegerii căruțului sau pregătirii botezului. Nenumăratele cazuri cu copii bolnavi, mediatizate în ultimii ani, ar trebui să ridice un semn de întrebare asupra sănătății și, mai ales, asupra bolii care lovește atunci și acolo unde vrea ea... Așadar, în așteptarea micuțului, părinții trebuie să se intereseze despre mijloacele de prevenție a îmbolnăvirii și metodele eficiente de tratament, iar aici intră în discuție mult dezbătutele celule stem.

Multe bănci au centre de depozitare în România

667 14 2„E util sau nu să recoltăm?” - aceasta e întrebarea pe care și-o adresează probabil mulți dintre dumneavoastră. Desigur că nimeni nu dorește ca start în viață pentru copilul său un gând negativ care vine la pachet cu recoltarea de celule stem. Și totuși, nu se știe ce rezervă viața, așa că mai bine faceți acum un efort financiar decât să vă pară rău mai târziu. Odată ce v-ați hotărât asupra recoltării, următoarea întrebare pe care v-o puneți, ca părinți de bună-credință, este: „Pentru ce bancă și ce pachet să optez?”. Ei bine, răspunsul poate fi extrem de variat, în funcție de preferințele sau/și nevoile fiecăruia. Spre exemplu, deși numeroase bănci de celule stem au, mai nou, centre de depozitare în România, sunt persoane care au mai multă încredere în cele din străinătate, astfel că preferă să opteze pentru un pachet mai scump, care va congela probele în străinătate (spre exemplu, Stem Sure are banca de depozitare în Marea Britanie, Baby Stem are sediul central în Germania, fiind prezentă și în Spania, Italia și Egipt).

Congelați și țesut din cordonul ombilical

În cazul în care optați pentru o bancă ce are centru de depozitare și în țară, dar și în străinătate, e bine să știți că de obicei probele sunt stocate în locația cea mai apropiată de dumneavoastră, deci aproape întotdeauna în România. Dacă optați pentru o astfel de bancă vă puteți orienta atât în funcție de preț, cât și de conținutul pachetului propus. Ideal este să depozitați nu doar sânge din cordonul ombilical (ce conține celule hematopoietice), ci și țesut din acesta (din care unele bănci izolează gelatina Wharton și care conține celulele stem mezenchimale, ce au capacitate mare de a se diferenția în celule nervoase, cardiace, celule ale retinei, celule hepatice, cartilaginoase etc.). Majoritatea băncilor oferă această opțiune, cu specificația că unele congelează sângele integral (de pildă Cord Blood Center), în timp ce altele optează pentru varianta de separare celulară (de exemplu, Biogenis, Euromedics). În plus, mai nou există și opțiunea de recoltare a sângelui din placentă (Cord Blood Center), care are aceleași proprietăți ca și cel din cordonul ombilical, avantajul fiind creșterea semnificativă a cantității recoltate.

Avantajele stocării de sânge integral

În ceea ce privește optarea pentru un pachet cu separare celulară/reducere volumetrică versus unul cu stocare de sânge integral, iată câteva argumente care vă pot ajuta să luați decizia corectă. Potrivit băncilor care stochează sângele integral, deteriorările cauzate de centrifugare reduc viabilitatea celulelor. În plus, numai prin sângele integral se poate stoca și VSEL (celule stem foarte mici, de tip embrionar) - o revoluție în domeniu. VSEL (care reprezintă câteva arme foarte eficiente ale organismului în repararea leziunilor) se găsesc în aceeași densitate ca trombocitele, dar sunt pierdute la extragerea prin centrifugare a celulelor stem înainte de a fi stocate, fiind pur și simplu aruncate. Aceeași soartă o au și hormonii, și factorii de creștere... Prin reducerea volumetrică (ştiută ca separare celulară) sunt stocate doar celulele HSC, în consecință, limitându-se numărul de potențiale tratamente. Stocarea sângelui integral protejează viitorul, mai ales în eventualitatea descoperirii unor noi tratamente, care vor presupune utilizarea întregului material stocat. Un alt argument solid ar fi că celulele stem ar trebui extrase atunci când întrebuințarea lor este știută. Transfuzia de sânge integral rămâne standardul de aur ca soluție pentru tratamentul cancerului, și de aceea celulele stem ar trebui să rămână în sângele integral până în momentul în care sunt utilizate.

Pierderea celulară, mai mică în cazul reducerii volumetrice

De cealaltă parte, susținătorii separării celulare (reducerii volumetrice) argumentează că metoda lor este mai avantajoasă, întrucât pierderea celulară este mai mică în momentul decongelării dacă separarea celulelor stem se face înainte de crioconservare. În plus, hemoglobina din sângele stocat integral, eliminată în urma procesului de înghețare și dezghețare, este toxică pentru rinichii pacientului. Apoi, stocarea integrală necesită o cantitate mult mai mare de substanță crioprotectoare DMSO decât în cazul stocării celulelor stem simple. Folosită în cantități mari, DMSO devine toxică pentru ficatul pacientului la care se realizează transplantul. Odată ce ați lămurit și acest aspect, un alt lucru de care trebuie să țineți cont este numărul de recipiente în care sunt depozitate probele. Optați pentru depozitarea în mai multe recipiente, chiar dacă la anumite bănci acest lucru presupune plata unei taxe anuale mai mari față de varianta într-o singură pungă! În plus, este interesant de luat în calcul și varianta stocării unor probe-martor (necesare pentru verificarea compatibilității între rude, dar și a calității materialului ce urmează să fie utilizat).

Recoltarea de celule stem se poate face doar la naştere. Colectarea sângelui sau/și a țesutului din cordonul ombilical este o procedură simplă şi scurtă, care oferă deplină siguranţă pentru sănătatea mamei şi a copilului

Ce paşi trebuie să urmaţi

În funcție de banca aleasă, protocolul stabilit poate avea mici diferențe, însă, în mare, pașii de urmat sunt asemănători peste tot:

  • Documentați-vă cu privire la importanța recoltării celulelor stem și solicitați oferte de la mai multe societăți;
  • Contactați un consultant medical de la banca pe care o alegeți și cereți detalii suplimentare despre pachetul pe care îl considerați cel mai potrivit, în vederea semnării contractului de recoltare. În urma acestei operațiuni urmează să primiți şi setul de recoltare şi transport. Atenție! Pentru a fi acoperiți în cazul nașterii premature, ideal este să semnați contractul și să primiți kitul până la șase-șapte luni de sarcină;
  • În vederea recoltării, nu uitați să puneți kitul primit în bagajul pe care îl pregătiți pentru maternitate. Imediat după naştere, personalul medical va recolta cu ajutorul acestuia sângele/țesutul de cordon ombilical (în funcție de varianta pentru care ați optat);
  • După recoltare, apelați de urgență reprezentanții băncii de celule stem, pentru a anunţa existenţa probei. Personalul autorizat şi specializat va transporta în condiţii de siguranţă proba din spital până la banca de celule stem, unde va fi analizată, prelucrată şi stocată în condiţii de criogenie, respectând toate normele legale şi profesionale;
  • După validarea tuturor procedurilor vi se va înmâna certificatul de stocare în condiţii de criogenie. În urma acestei operațiuni veți începe efectuarea plăţilor, conform variantei agreate la semnarea contractului.