Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Poluarea generează defecte de naştere

Femeile expuse la poluarea atmosferică înainte de a rămâne însărcinate prezintă un risc mai mare de a aduce pe lume copii cu probleme la naștere, arată rezultatele unui studiu derulat la Universitatea Cincinnati. În date exacte, la fiecare creștere cu 0.01 mg/metru cub de aer a particulelor de praf sau generate de autovehicule, riscul de defecte la naștere crește cu 19 procente. Poluarea intră în sistemul circulator al femeii care urmează să rămână însărcinată, afectând fătul.

Folosirea excesivă a telefonului mobil expune la depresie

Adolescenții care petrec mai mult de cinci ore în fața ecranului telefonului mobil prezintă risc crescut de depresie, arată cercetătorii americani de la Universitatea San Diego, care au studiat 133.000 de tineri. Concluzia este că pericolul crește cu peste 70%, fetele fiind mai expuse decât băieții presiunii rețelelor sociale. Potrivit experților, stresul legat de felul în care le este judecată imaginea reprezintă un factor determinant al acestei diferențe.

Un singur fum de ţigară instituie dependenţa

Specialiștii din cadrul Universității „Queen Mary”, din Londra, au pus în evidență faptul că doar un fum de țigară are capacitatea de a institui dependența de tutun. Peste două treimi dintre cei care încearcă fumatul pentru prima dată devin fumători începând cu cea dintâi tragere din țigară. „Este pentru prima oară când această ipoteză este susținută de o cantitate atât de mare de date. Trecerea de la prima țigară la calitatea de fumător zilnic este surprinzător de extinsă”, explică psihologul Peter Hajek.

Somnul în plus taie pofta de zahăr

O cercetare de dată recentă a pus în lumină faptul că doar 20 de minute de somn în plus ajută o persoană care nu se poate abține de la dulciuri să consume mai puțin zahăr, cu echivalentul aproximativ al unei felii de tort, arată specialiștii de la King’s College, Londra. Mai precis, atunci când cineva care doarme mai puțin de șapte ore pe noapte ațipește în plus circa o jumătate de oră poate micșora cu o treime aportul zilnic de zahăr. Această constatare subliniază o dată în plus de ce persoanele care nu dorm suficient se îngrașă.