Main menu

header

661 11 1de Daniela Arnăutu şi Adrian Barna

Scandalul cu privire la pesticidul imazalil, prezent în citrice, se pare că nu este tocmai o descoperire recentă. Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, fost manager al Institutului de Cercetări Alimentare, susţine că despre acest pesticid se ştia de mult timp că reprezintă un pericol pentru consumatori.

„Trebuie să aruncaţi coaja de citrice”

Cercetătorul Mencinicopschi susţine că inclusiv domnia sa a dat, de a lungul timpului, interviuri și declaraţii despre prezenţa acestui pesticid pe citrice: „Avertizam încă de atunci că, practic, comercianţii sunt oarecum acoperiţi, chiar şi pentru marfa vrac, pentru că, potrivit legislaţiei, dacă există ambalaj unic pe care sunt menţionate substanţele, acesta rămâne în magazie, ceea ce pune consumatorul în imposibilitatea de a şti ce substanţe sunt prezente pe citricele cu pricina. Doar fructele în ambalaj unic sau la plasă au etichetă proprie. Ideea de bază este să nu folosim sub nicio formă coaja citricelor. Este ştiut că multe gospodine au tot felul de reţete ce includ coajă de citrice, dar trebuie renunţat la acest obicei. Imazalilul atacă ficatul şi rinichii şi are efect cancerigen şi mutagen. Pentru a vă proteja, trebuie să spălaţi coaja fructelor înainte de a le consuma miezul”.

Substanţă foarte periculoasă pentru sănătate

661 11 2La rândul său, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Paul Anghel, avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu imazalil, o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE. „Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine să ştiţi că portocalele și citricele conservate cu imazalil sunt foarte periculoase pentru consumul uman. Thiabendazol-imazalil sau E233, care acoperă coaja citricelor, este folosit pentru combaterea bolilor la plante și are o acţiune fungicidă”, afirmă Paul Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.

Poate fi folosit până în 2021

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că din anul 2016 şi până în prezent nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim admis pentru imazalil în citrice. Potrivit specialiştilor, acesta este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în România şi a cărui folosire este admisă încă din 2012 în 24 de state membre ale Uniunii Europene. Autorizarea folosirii acestui pesticid expiră abia la 31 decembrie 2021. Limitele maxime admise de imazalil în şi pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul nr. 396/2005 (CE) privind nivelurile maxime de pesticide MRL în şi pe produsele alimentare şi furaje de origine vegetală şi animală, cu modificările şi completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg). „În 2016 şi în 2017 nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim admis pentru această substanţă în citrice. La această dată, din informaţiile derulate prin SRAAF nu reiese existenţa unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezenţa imazalilului în citrice”, mai precizează ANSVSA.

„Spălaţi coaja citricelor înainte de a le consuma miezul!“ (profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi)