Main menu

header

658 15 3de Roxana Istudor

Pentru a se asigura că persoanele care folosesc anticoncepționale nu uită să-și ia pastila în fiecare zi, o echipă de specialiști din Helsinki a creat o aplicație care ține „agenda” personală în materie.

Microfon, senzor, alertă

Denumită „Popit”, aplicația folosește un microfon care aude sunetul scos de scoaterea pilulei din folie și un senzor care detectează dacă folia a fost mișcată. Dispozitivul este conectat la smartphone și, dacă pilula nu a fost luată, i se trimite persoanei o alertă. De asemenea, „Popit” înmagazinează date despre administrarea anticoncepționalelor și poate atrage atenția dacă s-au luat mai multe pastile decât trebuie. „Această tehnologie nu a fost disponibilă până acum și deschide o mulțime de posibilități. Vom continua să cercetăm acest sistem de ținere în evidență a medicației, asistând pacienții care sunt sub tratament”, dă asigurări Teemu Piirainen, reprezentant al producătorului.

Statistici despre utilizarea pilulelor

Potrivit studiilor, una din nouă femei din SUA a rămas însărcinată pentru că a uitat să-și ia pastila într-o zi, acest tip de risc al apariției unei sarcini neprogramate fiind mai mare decât se crede în general, arată specialiștii. „Dispozitivul ajută folosirea anticoncepționalelor exact așa cum trebuie acestea utilizate. Soluția noastră asigură, totodată, statistici despre utilizarea pilulelor de o persoană. În cadrul unor teste clinice, riscul apariției unor sarcini neplanificate a scăzut cu peste 80% când s-a folosit noua tehnologie”, adaugă Piirainen.