Main menu

header

658 14 1de Luana Mare

Aritmiile sau tulburarea ritmului normal al inimii reprezintă un simptom des întâlnit în rândul persoanelor de peste 40 de ani, iar, mai nou, acest prag scade către vârste din ce în ce mai tinere. Şi dacă unele doar avertizează o disfuncţie a inimii, altele pun în pericol chiar viaţa pacientului, cum se întâmplă în cazul cardiopatiilor ischemice, după cum spune profesor doctor Crina Sinescu (medalion), şefa Clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar Arseni”.

„Cele mai periculoase sunt în cazul infarctului miocardic”

- Ce sunt aritmiile şi cum se manifestă?

- Aritmie înseamnă o tulburare a ritmului normal al inimii. Chiar şi palpitaţiile sunt încadrate în categoria de aritmii, dar palpitaţiile pot fi sau sunt cel mai adesea benigne, fără semnificaţie. Multe alte tulburări de ritm pot fi periculoase pentru viaţa pacientului. Mai trebuie spus şi faptul că aceleaşi tulburări de ritm pot da simptome diferite de la o persoană la alta. Noţiunea de aritmie malignă este foarte generală şi neconsistentă, fiind nelegată de o afecţiune. Nu se poate vorbi despre aritmie malignă, aşa, la general.

- Când devine malignă o aritmie?

- Devine malignă într-un anume context al anumitor boli. Cel mai adesea, în interiorul bolii numite cardiopatie ischemică, iar, mai specific, în infarctul acut de miocard. Mai sunt şi alte boli care pot provoca aritmii ameninţătoare de viaţă, în diverse alte contexte anatomice sau funcţionale. Aceleaşi aritmii pot deveni extrem de periculoase pentru starea pacientului.

„Unii pacienţi simt o arsură în piept, alţii, ca o gheară”

658 14 2- Care sunt simptomele în cazul cardiopatiei ischemice?

- În general, simptomul dominant al celor mai multe forme de cardiopatie ischemică este durerea în piept, care de obicei este în spatele sternului. Această durere poate fi resimţită sub diverse forme. Un pacient poate descrie durerea ca o formă de apăsare, altul, sub formă de arsură, alt pacient o simte ca o gheară care sfâşie pe dinăuntru pieptul. Sunt nenumărate forme în care se poate resimți această durere. De obicei, senzația unui pacient este mereu aceeaşi. Adică n-o resimte astăzi într-un fel şi mâine în alt fel.

- Poate fi durere ca o „gheruţă” într-un punct?

- Nu există „gheruţă”. Durerea nu este într-un singur punct, ca o gheară mică. De obicei, este întinsă pe o suprafaţă mai mare a pieptului. Când îi spui, „te rog, arată-mi unde te doare”, el pune mâna cu degetele larg răsfirate pe pieptul său. Nu pune vârful degetului. Acesta este simptomul dominant, şi bine că este, pentru că atât timp cât inima ne doare, la propriu, ne avertizează că ceva rău se întâmplă cu noi.

„Muşchiul inimii nu este hrănit suficient din cauza lipsei de sânge la acel nivel”

- Care sunt cauzele care duc la cardiopatia ischemică, cea care se manifestă prin aritmii?

- Această cardiopatie ischemică este cauzată de faptul că, în anumite momente, nu mai ajunge suficient sânge să hrănească muşchiul inimii, şi atunci acesta „ţipă de foame”, „urlă” de durere, iar dacă fluxul de sânge se întrerupe de tot într-o anumită zonă, apare ceea ce se numeşte infarctul de miocard, pentru că bucata aceea de muşchi moare, la propriu. Cardiopatia ischemică este denumirea generală, titlul generic al unui capitol care cuprinde angina pectorală, infarctul de miocard şi diverse aritmii provocate de ischemie. Denumirea „cardio” vine de la inimă, „patos” de la boală şi „ischemis” - lipsă de sânge.

- Cum se ajunge la această ischemie?

- Prin ateroscleroză. Arterele noastre se îngroaşă pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne îngrăşăm, fumăm prea mult sau bem în exces. Ori părinţii au avut afecţiunea şi ne-o lasă nouă moştenire. Etiologia principală a bolii cardiace ischemice sau a cardiopatiei ischemice este ateroscleroza coronariană - îngustarea, îngroşarea arterelor inimii. Iar în cardiopatia ischemică sunt multe subsecvenţe, numeroase boli. Cazul general este cardiopatia ischemică, cea care cuprinde mai multe forme.

„Este necesară schimbarea stilului de viaţă”

- Care sunt metodele de vindecare?

- Fiecare formă de cardiopatie ischemică se tratează într-un anume fel. Nu există o formulă unică de tratament pentru toate faţetele pe care le manifestă cardiopatia ischemică. Fiecare formă a cardiopatiei ischemice se tratează într-un anume fel. Să zicem că numitorul comun al tuturor tratamentelor înseamnă un stil sănătos de viaţă. Sau, dacă deja ai făcut boala, schimbarea stilului de viaţă. De asemenea, este obligatorie renunţarea la fumat şi, dacă se poate, să mai scazi în greutate, să te mişti mai mult, să faci plimbări în fiecare zi, măcar o jumătate de oră, să fii atent la ce mănânci, la cât bei şi la ce bei, să controlezi tensiunea arterială, diabetul zaharat, grăsimile din sânge. Nu există o formulă unică de remediere a acestei suferinţe, dar elementul comun îl reprezintă cel nefarmacologic, care înseamnă schimbarea stilului de viaţă.

- Mai există şi alte simptome care ne pot alarma?

- Alte semne ale bolii pot fi în lipsa durerii. Se poate simţi o oboseală fizică neexplicată de efortul pe care îl depui. Aceasta ar putea fi manifestarea unei oboseli cronice de-a lungul unor multe luni bune. Nu la vârsta de 20 de ani, dar, dacă ai 40 de ani şi multe palpitaţii neexplicate, poate ar fi bine să te duci să te controlezi. Chiar şi la vârsta de 20 de ani trebuie să te duci să-ţi faci un control general o dată pe an.

„Există medicaţie specializată în cazul fiecărei suferinţe din cadrul cardiopatiei ischemice, dar numitorul comun al îmbunătăţirii stării de sănătate este schimbarea stilului de viaţă“

„Şase din zece decese sunt cauzate de această suferinţă“

- Care e incidenţa acestei boli?

- Este o boală des întâlnită. Este responsabilă, în ţările avansate, de aproape cinci din zece decese, la nivel general. În România cauzează şase din zece. Mă refer la decese prin boală cardiovasculară. Şi apar din ce în ce mai multe cazuri la vârste mai scăzute.