Main menu

header

655 22 3de Roxana Istudor

Cercetătorii chinezi încearcă de mai mulți ani găsirea de soluții pentru a face din cariile dentare o amintire a generațiilor trecute și se pare că sunt mai aproape ca niciodată de acest obiectiv prin intermediul unui vaccin.

Formulă nouă, fără simptome adverse

Specialiștii de la Institutul de Virusologie Wuhan, din cadrul Academiei Chineze de Științe, au recurs la o nouă combinație de proteine care să stea la baza unui vaccin ce, odată administrat în cadrul ședințelor obișnuite din cabinetele stomatologice, să prevină apariția cariilor dentare. După ce s-a demonstrat că formula rezultată direct din bacteria care le produce nu a avut rezultatele scontate, de data aceasta combinația de proteine realizată de specialiștii chinezi nu a mai înregistrat efectele adverse anterioare în cadrul testelor pe animale de laborator, notează sciencealert.com.

Rezultate promițătoare

Noua fuziune de proteine la care au recurs specialiștii conduși de Yan Huimin a fost administrată simplu, prin nările animalelor de laborator, iar rezultatele au fost mai mult decât promițătoare: cobaii care au primit vaccinul au fost protejați în proporție de peste 64%, iar la cei care aveau deja carii dentare a fost observat un efect terapeutic în 54% dintre cazuri. Cariile dentare pot afecta până la 90% dintre adulți și copii, având potențiale efecte dintre cele mai grave asupra sănătății odată cu infecțiile pe care le generează în organism. Un vaccin care să prevină formarea cariilor ar elimina astfel una dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume.