Main menu

header

653 14 2de Valeria Roman şi Florica Pintea

Un aparat modern le dă speranţe de vindecare pacienţilor de la Spitalul Judeţean Ilfov. Bolnavii internaţi aici beneficiază acum de o investigaţie care îi ajută pe medici să pună diagnosticul exact pentru anumite tipuri de afecţiuni. Este vorba despre SPECT-CT, aparat utilizat pentru investigaţii imagistice de înaltă performanţă, achiziţionat din fonduri europene. Personalul medical a început deja investigaţiile de înaltă precizie cu SPECT-CT, un aparat „doi în unu”. Piesa esenţială este scintigraful, la care este ataşat un computer tomograf. Astfel, SPECT-CT face posibilă aplicarea în acelaşi timp a două metode de examinare. Imaginile depistate de scintigraf se ataşează direct pe dimensiunile tomografice. Această metodă de investi- gare este cea mai bună formă de depistare a metastazelor osoase cu cele mai mici dimensiuni. El mai poate fi folosit şi pentru depistarea unor tumori în sfera neurologică, investigate în mod curent cu ajutorul computerului tomograf şi al RMN-ului. În aceste cazuri, SCECT-CT poate fi folosit complementar, pentru a depista tumorile cerebrale de dimensiuni foarte mici, care nu pot fi văzute la investigaţiile realizate prin alte metode imagistice. În cazul tumorilor depistate în fază incipientă, tratamentul aplicat mai rapid dă mai multe şanse de îmbunătăţire a pronosti- cului pacientului. Am stat de vorbă cu managerul Spitalului Județean Ilfov, conferențiar doctor Patricia Ene, care ne-a explicat cum funcționează noul aparat și cum îi sprijină pe medici să pună diagnostice precise.

Poate face angiografii neinvazive

653 14 3SPECT-CT este un aparat revoluționar, care îi ajută pe medici să obțină informații despre suferința unui pacient pe care până acum nu ar fi avut cum să le știe prin metodele clasice de examinare. Pe lângă depistarea metastazelor osoase de mici dimensiuni și a tumorilor neurologice, SPECT-CT poate face angiografii neinvazive, în special pentru cei care au intoleranţă (alergii) la iodul conţinut de substanţa de contrast. Cu ajutorul acestei investigaţii se pot realiza studii clinice privind evoluţia maladiei Alzheimer şi ajustarea tratamentului în urma investigaţiei. „SPECT-CT funcţionează într-un corp de clădire nou, în cadrul secţiei de radiologie şi imagistică, ce are în dotare aparatură de ultimă generaţie. Piesa de rezistenţă a acestei secţii este tocmai acest aparat nou achiziţionat, un echipament extrem de performant, un aparat «doi în unu», adică CT (computer tomograf) şi scintigraf. Investigațiile realizate cresc şansele de localizare şi de depistare a tumorilor maligne, în special, dar se întrebuinţează şi în cardiologie, pentru realizarea angiografiilor neinvazive la pacienţii care au contraindicaţie pentru această investigaţie în formă clasică”, a declarat doctor Patricia Ene, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Ilfov.

Funcționează cu izotopi radioactivi de technețiu

Spre deosebire de alte metode, medicii trebuie să-și organizeze foarte bine programările pentru ca substanța să rămână în parametrii normali de funcționare. „SPECT-CT are principii diferite faţă de celelalte investigaţii imagistice. Se bazează pe izotopi radioactivi de techneţiu, care au o perioadă de funcţionare optimă cuprinsă între 10 şi 14 zile. Pentru folosirea eficientă a aparaturii trebuie ca pacienţii să fie programaţi astfel încât să folosim în mod eficient izotopii radioactivi şi să păstrăm aparatul în stare perfectă de funcţionare”, a explicat doctor Silviu Horia Istrătescu, medic specialist imagistică şi radiologie la Spitalul Clinic Judeţean Ilfov. Pentru că aparatul a fost achiziţionat din fonduri europene, timp de patru ani el poate fi folosit exclusiv pentru pacienţii internaţi în spitalizare continuă, nu şi pentru investigaţii la cerere, contra cost. Spitalul Judeţean Ilfov are personal specializat pentru utilizarea acestui aparat, format din medic specialist în imagistică, asistent şi tehnician. În Bucureşti mai există doar două aparate SPECT-CT.

Mulți pacienți investigați sunt internați la secția de ortopedie

653 14 4În urmă cu un an, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov a înfiinţat o secţie de ortopedie care are 25 de paturi şi este coordonată de un tânăr medic, specializat în Irlanda. Odată cu modernizarea acestei secţii, la Spitalul Judeţean Ilfov se vor putea face intervenţii chirurgicale minim invazive, care micşorează numărul zilelor de spitalizare şi care duc la o recuperare rapidă a pacientului. „Faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov are, pe lângă SPECT-CT, și un aparat RMN nou şi foarte modern reprezintă un mare avantaj şi pentru noi, medicii ortopezi, pentru că avem posibilitatea de a diagnostica rapid şi precis. Astfel, vom putea trata rapid, prin metode minim invazive, leziuni ale ligamentelor încrucişate anterior şi posterior ale genunchiului, leziuni ale meniscului sau patologie sportivă a umărului şi gleznei. Sunt foarte mulţi sportivi de performanţă care au, prin natura meseriei, astfel de probleme şi care au nevoie de astfel de intervenţii chirurgicale şi, iată, în curând le vom putea face aici”, a spus doctor Lucian Stanciu, şef secţie ortopedie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov. Modernizarea secţiei de ortopedie a fost realizată ca parte a proiectului de reabilitare a spitalului, în cadrul căruia a fost refăcut întregul pavilion H, care mai cuprinde şi unitatea de primiri urgenţe şi alte secţii, precum chirurgie, urologie, ORL şi ATI. Noile dotări ale secţiei de ortopedie vor permite ca, în scurt timp, să fie efectuate aici intervenţii chirurgicale pentru patologii complicate, cum ar fi patologia de menisc, artoscopia gleznei, suturi şi reconstrucţii de tendoane, toate prin metode minim invazive. Intervenţiile chirurgicale efectuate de urgenţă sunt decontate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. „Este foarte important ca pacienţii să ştie că, în scurt timp, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov se vor putea face operaţii de protezare pentru șold şi genunchi, mai ales că vorbim despre o patologie des întâlnită la persoanele vârstnice şi că pentru această patologie în România este un deficit de tratament”, a mai spus medicul Lucian Stanciu.