Main menu

header

653 15 1de Cătălina Tăgârță şi Alexandru Brădescu

Asociația „Și eu am dreptul să fiu părinte”, împreună cu Clinica Medicum, anunță lansarea Campaniei „Newborn”. În cadrul acesteia, la începutul anului 2018 vor avea loc primele zece proceduri de fertilizare in vitro gratuite pentru cuplurile cu venituri mici diagnosticate cu infertilitate. Astfel, persoanele care nu pot deveni părinți pe cale naturală și care nu își permit să plătească singure procedura (al cărei preț se ridică la câteva mii de euro) trebuie să se grăbească să își depună dosarele!

Termen-limită: 30 noiembrie 2017

Termenul-limită pentru înscrierea în campanie este 30 noiembrie 2017. Dosarele pot fi depuse de luni până vineri, în intervalul orar 9:00-11:00, în cadrul Clinicii Medicum (Bdul. Mircea Eliade, nr. 18, București). „E minunat să vezi părinți norocoși și împliniți. Fiecare sarcină dusă cu bine la termen îți umple sufletul de bucurie și ție, ca medic, fiindcă ai reușit să contribui la venirea pe lume a unui suflet pur. Din păcate însă, în meseria mea nu este totul roz. Zilnic văd cupluri care se confruntă cu infertilitatea. În cazul celor cu posibilitate financiară, după multe investigații și tratamente lucrurile încep să se așeze. Însă pentru cuplurile cu venituri mici, bătălia este pierdută încă de la început, fiindcă acestea renunță de îndată ce află de costurile ridicate ale procedurilor de fertilizare in vitro și ale tratamentelor de stimulare ovariană”, declară medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog Marilena Băluță.

„Ne propunem să realizăm cât mai multe proceduri pe viitor”

653 15 2E trist, dar adevărat! Pentru mulți români, banii reprezintă o barieră care îi desparte de copilul mult visat. Asociația „Și eu am dreptul să fiu părinte” a luat naștere tocmai din dorința de a schimba acest lucru. Pentru asta este nevoie, evident, de sponsori, iar reprezentanții asociației speră ca aceia care știu cât de prețios este un copil să fie solidari cu persoa- nele care nu au fost la fel de norocoase încât să poată concepe fără ajutorul medicilor și tehnologiei. „În cadrul Campaniei «Newborn», pe viitor, ne propunem să realizăm cât mai multe proceduri de fertilizare in vitro pentru persoanele cu venituri mici. Pentru început sunt programate zece FIV-uri, la începutul anului 2018, însă persoanele interesate trebuie să depună dosarul până la 30 noiembrie 2017. Toate detaliile se găsesc pe site-ul oficial al asociației (www.saveyourfertility.ro), iar pentru orice nelămurire pacienții ne pot contacta cu încredere”, mai adaugă medicul Marilena Băluță, care se va implica direct în procedurile de fertilizare in vitro ce vor fi realizate în cadrul campaniei.

Partenera să fie, obligatoriu, angajată

Iată care sunt criteriile înscrierii în program: vârsta peste 18 ani pentru ambii soți; venituri mai mici de 4.000 RON/cuplu; partenera să fie angajată cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată (vechime în muncă minimum un an); cuplul să facă dovada veniturilor printr-o adeverință eliberată de ANAF; de asemenea, să facă dovada achitării impozitelor la zi printr-un certificat fiscal eliberat de ANAF; să aibă documente medicale din care să reiasă diagnosticul de infertilitate și indicația de fertilizare in vitro.

Ce trebuie să conțină dosarul

Dacă îndepliniți toate condițiile de mai sus, atunci puteți începe să strângeți documentele pentru completarea dosarului de înscriere. Acesta va cuprinde, obligatoriu: cerere tip (se eliberează pe loc, la depunerea dosarului); copii de pe cărțile de identitate ale ambilor parteneri; adeverință eliberată de ANAF din care să rezulte veniturile - ambii parteneri; certificat fiscal eliberat de ANAF din care să reiasă plata taxelor și impozitelor; adeverință de la angajator din care să reiasă că partenera din cuplu este angajată cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, iar contractul să aibă vechime de cel puțin un an; orice documente medicale din care să reiasă diagnosticul de infertilitate și indicația de fertilizare in vitro. Atenție! Serologia (Ag. HBs, HCV, HIV și VDRL) și culturile din col nu trebuie să fie mai vechi de șase luni la momentul procedurii, iar analizele hormonale nu trebuie să fie mai vechi de un an.

Tratamentul de stimulare ovariană, suportat de pacient

653 15 3În cadrul campaniei, Asociația „Și eu am dreptul să fiu părinte” va suporta costul întregii proceduri de reproducere umană asistată, care se ridică la circa 2.200 de euro. Aceasta presupune: puncția ovariană, identificarea și izolarea ovocitelor, prepararea spermei, inseminarea ovocitelor (FIV standard), evaluarea fertilizării, cultivarea embrionilor până la 72 de ore, embriotransferul la 72 de ore (trei zile), cazarea pe parcursul procedurii în Clinica Medicum, consiliere în administrarea tratamentului, consiliere telefonică pe parcursul procedurii de medicul/asistenta responsabil/ă de caz, obținerea avizului psihologic necesar procedurii pentru ambii parteneri. Asta înseamnă că pacienții vor suporta pe cont propriu costul tratamentului, care diferă de la caz la caz și care poate ajunge la câteva mii de lei. În cazul în care în urma stimulării ovariene se obțin mai mulți embrioni decât cei care vor fi transferați, cuplul poate lua în calcul congelarea acestora, însă pentru detalii suplimentare trebuie să se adreseze, punctual, reprezentanților asociației.

Dacă vor fi depuse mai mult de zece dosare care îndeplinesc criteriile de înscriere în campanie, desemnarea câștigătorilor care vor beneficia de proceduri gratuite se va realiza prin tragere la sorți. Intrarea la tombolă se va face pe baza numărului de înregistrare primit la depunerea dosarului, astfel păstrându-se identitatea participanților

Calendarul Campaniei „Newborn“:

  • 653 15 4Perioada de depunere a dosarelor: 30 octombrie - 30 noiembrie 2017;
  • Perioada de analiză și selecție a dosarelor: 1-20 decembrie 2017;
  • Afișarea listei cu cele zece numere de înregistrare ale dosarelor câștigătoare: 21 decembrie 2017. Numerele dosarelor extrase vor fi publicate pe site-ul și pe pagina de Facebook ale Asociației „Și eu am dreptul să fiu părinte”;
  • Start pregătire pacienți (repetare analize obligatorii și premergătoare procedurii de reproducere umană asistată etc., acolo unde este nevoie) și începerea efectuării propriu-zise a procedurilor de fertilizare in vitro (FIV): 8 ianuarie 2018. Procedurile vor fi efectuate în maximum șase luni de la această dată.