Main menu

header

de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Alcoolicii se pot trata cu exerciţii de concentrare

După doar o scurtă sesiune de exerciții de concentrare asupra momentului, cunoscute și sub numele de „mindfulness”, persoanele care au probleme cu consumul de alcool pot constata că beau mai puțin timp de o săptămână, arată o cercetare a specialiștilor de la University College London. „Practicarea acestei metode poate face o persoană mai conștientă de tendința de a răspunde din reflex anumitor nevoi. Se poate reintroduce în ecuație ideea de intenție în loc de un automatism”, argumentează cercetătorul Sunjeev Kamboj.

Viaţa în cartiere înverzite este mult mai lungă

Cercetătorii de la Universitatea New Brunswick au colectat timp de 11 ani date de la 1,3 milioane de canadieni care locuiesc în 30 de orașe mari. Calculând apoi aria de verdeață din jurul locuințelor pe o rază de 250 de metri au putut concluziona că riscul de moarte prematură din cauze naturale este cu atât mai mic cu cât în jur este mai mult spațiu verde. „Fiecare creștere cu 0,15 puncte a suprafeței verzi din jurul casei scade cu până la 12% riscul de deces prematur”, punctează Dan Crouse, autor al studiului.

Copiii cu ADHD învaţă mai mult când se mişcă

Se agită, se zvârcolesc, se mișcă încontinuu și par să nu pot sta locului. Sunt copiii cu ADHD - sindromul deficitului de atenție. Cercetări de dată recentă evidențiază faptul că nu este vorba despre o lipsă de atenție. Atunci când se mișcă cel mai mult, acești copii au cele mai bune rezultate cognitive. „Ei trebuie să se miște mai mult decât ceilalți pentru a genera interesul necesar îndeplinirii unei sarcini”, explică specialistul Mark Rapport, de la Universitatea Central Florida.

Soţiile supraponderale au soţi predispuşi la diabet

Specialiștii danezi de la Universitatea Aarhus au constatat că femeile cărora le place mâncarea până la a fi supraponderale constituie un risc la adresa sănătății partenerilor lor. Studiul derulat pe 3.500 de cupluri a pus în evidență legătura directă dintre greutatea femeilor și starea de sănătate a soților lor, în special din perspectiva riscului de diabet. De asemenea, în situația inversă, și rezultatul este diferit: în cazul în care soțul este supraponderal, soția nu prezintă risc de a dezvolta afecțiunea.