Main menu

header

647 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Din cele mai vechi timpuri, omul a încercat să înțeleagă lumea în care trăiește, să se adapteze ciclurilor cosmice. Potrivit cronobiologiei, știința care se ocupă cu orarul de funcționare al organelor, cine nu respectă ritmul interior și-l tulbură se îmbolnăvește des și repede.

Hormonul fericirii se activează „după ceas”

Dacă pentru chinezi cronobiologia nu mai este de mult timp un lucru necunoscut, europenii abia acum descoperă cu adevărat ce stă în spatele acestei științe. Cronobiologia studiază ritmurile circadiene, adică schimbările fizice, mentale și comportamentale din organism care urmează un ciclu de 24 de ore. Cine este responsabil de aceste schimbări? Ceasurile biologice, adică grupuri de molecule din ficat, plămâni, pancreas, splină, piele, esofag și timus, un fel de orologii mici care sunt sincronizate de un „ceas din creier”. De exemplu, în funcție de oră se activează hormonul fericirii, cresc secreția de testosteron şi cantitatea de melatonină ori hormonul somnolenței.

Cele mai importante decizii se iau dimineața

647 12 2Potrivit oamenilor de știință, dacă aveți de rezolvat probleme grele sau de luat decizii importante, alegeți dimineața, în special intervalul orar cuprins între 10:00 și 12:00, pentru că atunci creierul este cel mai receptiv. Tot în această perioadă, corpul arde grăsimi cel mai repede și se recomandă puțină mișcare. În plus, la ora 11:00 gurmanzii pot să consume tot ce le poftește inima, fără a avea riscul de a se îngrășa. Specialiștii spun însă că nu e indicat să mergeți la un control medical, pentru că s-ar putea să primiți un diagnostic incorect. Întrucât în jurul orei 7:00 nivelul de cortizol, hormonul care răspunde la stres, este cel mai ridicat, oamenii de știință recomandă ca fiecare dimineață să fie începută cu apă și cu ceai neîndulcit, urmate de un mic dejun sănătos. La această oră trebuie evitate cât mai mult tutunul și cafeaua. De asemenea, orele 9:00 și 10:00 sunt și momentul cel mai prielnic pentru o partidă de amor, întrucât corpul începe să producă hormoni sexuali.

După prânz trageți un pui de somn!

Din nefericire, odată cu trecerea orei 12:00 scade și secreția de adrenalină, iar nivelul de atenție devine din ce în ce mai scăzut. Tocmai de aceea, ar fi indicat ca în jurul orei 13:00 să trageți un pui de somn. Dacă sunteți la serviciu, după ce serviți masa luați-vă o mică pauză de relaxare. Și nu uitați că după masa de prânz bila începe să acționeze, digerând și absorbind lipidele din fluxul intestinal. Odată cu ora 15:00, totul revine la normal, creierul se pune din nou în mișcare, atenția și puterea de concentrare sunt într-o formă maximă. Tot atunci este momentul și pentru activități care necesită efort fizic. Specialiștii ne atenționează, totodată, că în jurul orei 16:30 nu ar fi bine să ne aflăm la volan, pentru că există un risc mare de accidente. La ora 17:00, experții afirmă că totul merge ca pe roate: oamenii de afaceri încheie negocieri incredibile, sportivii înregistrează cele mai multe recorduri, iar din mâna pictorilor pot ieși adevărate opere de artă. De asemenea, perioada cuprinsă între orele 17:00 şi 18:00 este indicată tratamentelor cosmetice sau tunderii părului, deoarece acesta va începe să crească mai repede.

Nu mai fumați după ora 22:00!

De la ora 18:00 la ora 00:00, oamenii de știință sunt de părere că ficatul funcționează la parametri înalți, atingând punctul maxim în jurul orei 20:00. De aceea, la acea oră puteți consuma un pahar cu vin. După ora 21:00 însă, ficatul începe să funcționeze din ce în ce mai slab. În consecință, mesele târzii sunt de evitat. Cina trebuie să conțină pește, legume gătite, fructe de mare, fasole, linte, mazăre, soia sau cantități mici de paste făinoase. Tot atunci începe să scadă și activitatea cardiacă și este indicat ca persoanele bolnave să-și ia medicamentele de tensiune, în acest fel putând fi prevenit un atac de cord. Și nu uitați: tot în jurul acestei ore să vă curățați dinții cât mai bine, folosind și ața dentară, în acest fel prevenind bolile gingiilor. După ora 22:00 spuneți „stop” fumatului, întrucât este momentul când ficatul absoarbe toată nicotina nefiltrată.

Dormitor fără telefoane mobile, televizoare, calculatoare

Începând cu ora 23:00, corpul uman începe să se liniștească. Specialiștii afirmă că acum este indicat să lăsăm televizorul și să ne retragem în dormitor. Producția de cortizol, hormonul stresului, este oprită, iar dacă reușiți să adormiți la această oră, este foarte bine și pentru frumusețe, pentru că acum începe și procesul de regenerare a celulelor pielii. În jurul orei 2:00 se crede că este cel mai profund somn, iar până la ora 4:00, toate simțurile sunt în stare de inhibiție. În dormitorul dumneavoastră, spațiu destinat exclusiv relaxării, nu trebuie să existe televizoare, calculatoare, telefoane mobile. Oamenii de știință sunt de părere că, odată cu un somn profund și liniștit, se vor realiza mai repede imaginile și dorințele pozitive pe care le gândiți.

Duminica trebuie să vă rupeţi de grijile cotidiene

Potrivit cronobiologiei, duminica este ziua în care, pentru a funcționa optim din punct de vedere fizic și psihic, trebuie să întrerupeți activitățile obișnuite pentru a vă putea reîncărca organismul cu energie. Sunt indicate călătoriile în afara orașului, cititul, dormitul, întâlnirile cu prietenii, orice știți că vă relaxează. Pentru a avea o zi ideală, trebuie să țineți cont de procesele fiziologice ale organismului dumneavoastră, adică de principiile cronobiologiei și de fenomenele subtile de rezonanță care se produc în ființa umană în anumite intervale orare.