Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Mişcarea în jurul biroului diminuează stresul

Este cert faptul că statul la birou ore întregi e dăunător pentru sănătate. În schimb, o cercetare a specialiștilor de la Universitatea din Queensland, Australia, a evidențiat faptul că mersul în jurul biroului în timpul lucrului este excelent pentru creier - diminuează nivelul stresului și crește productivitatea. „Birourile care permit lucrătorilor să alterneze statul pe scaun cu plimbarea în jurul locului de lucru are efecte benefice asupra rezultatelor muncii”, susține Nicholas Gilson, autor al studiului.

Dansul ţine Alzheimer la distanţă

Un studiu publicat de „Frontiers in Human Neuroscience” arată că dansul este mai potrivit pentru ținerea demenței la distanță chiar decât mersul pe jos sau pe bicicletă. Când vine vorba despre persoanele vârstnice, testele au demonstrat că alinierea pentru executarea unor pași de dans are acțiune puternică asupra părților din creier implicate în declanșarea Alzheimer. „Cred că dansul este o unealtă foarte puternică pentru a genera schimbări la nivelul corpului și al minții”, arată specialista Kathrin Rehfeld, de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative.

Tinerii care iau metamfetamine riscă atacul cerebral

Un studiu derulat la Universitatea New South Wales, din Sydney, a pus în lumină faptul că tinerii care folosesc metamfetamine prezintă un risc mult crescut de a suferi un atac cerebral. Și mai gravă a fost constatarea că, în 80% dintre aceste cazuri, atacul este însoțit și de hemoragii. Acest tip de afecțiune apare preponderent la bărbați. „Atacul cerebral se poate petrece și la câteva ore de la utilizarea metamfetaminelor, dar și la luni sau chiar ani distanță”, atrage atenția specialista Julia Lappin.

Flora intestinală poate cauza autism

Factorii patogeni de la nivelul intestinului care intră în componența florei intestinale pot fi una dintre cauzele apariției autismului, întrucât au efect asupra funcționării creierului, arată specialiștii de la Universitatea Illinois. „Schimbările din timpul copilăriei pot avea urmări profunde asupra dezvoltării creierului și, posibil, și asupra florei intestinale. Această colecție de bacterii și de virusuri joacă un rol în acest proces”, afirmă expertul Austin Mudd, autor al unui studiu pe această temă.