Main menu

header

646 22 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Tehnologia a pus la dispoziția cercetătorilor americani de la Universitatea Vanderbilt, din Tennessee, posibilitatea de a crea un costum inteligent care să facă din durerile de spate doar o amintire.

Milioane de oameni suferă de acest disconfort

Majoritatea soluțiilor care se adresează durerilor din zona joasă a spatelui nu au efectul scontat, în plus, sunt greoaie, nefuncționale sau inestetice. Așa se face că o echipă de ingineri americani a avut ideea de a combina biomecanica și tehnologia pentru a crea un costum stil Batman, inteligent și mecanizat, care să se adreseze acestui tip de disconfort de care suferă milioane de oameni (unul din doi adulți la nivel mondial), generând o presiune de miliarde de dolari pe sistemele de asistență medicală, notează „Daily Mail”.

Stresul muscular ca urmare a activităților zilnice, o amintire

646 22 3Cercetătorul Karl Zelik, liderul echipei de specialiști, a început să studieze fenomenul și să imagineze o soluție eficientă după ce a experimentat el însuși dureri de spate. „Nu doar personajele de desene animate trebuie să aibă costume performante, ci și noi, muritorii de rând. Scopul meu este să creez o piesă care să mă ajute să nu mă mai doară spatele când îmi voi purta copilul în brațe”, explică profesorul de inginerie mecanică. Așa a luat naștere costumul care a demonstrat pe parcursul a numeroase teste că poate combate stresul muscular pe care îl resimte partea de jos a spatelui pe parcursul unora dintre cele mai obișnuite activități cotidiene. De altfel, ansamblul vestimentar a fost premiat în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Biomecanică, din Australia.

Activat doar la nevoie

Costumul împotriva durerilor de spate este alcătuit din două piese de material, realizate dintr-o combinație de nailon, lycra și poliester, pentru piept și picioare. Cele două secțiuni sunt conectate prin benzi care trec prin zona spatelui, cu piese din elastic în partea inferioară. Dispozitivul poate fi controlat cu ajutorul unei aplicații create de aceeași echipă de specialiști și funcționează prin bluetooth. În acest fel, utilizatorul nu activează costumul decât atunci când are nevoie de acesta. Când ansamblul este în funcțiune, benzile elastice acționează, preluând presiunea exercitată atunci când este ridicat un obiect. În momentul în care mișcarea s-a încheiat, benzile se relaxează, permițând utilizatorului să se așeze, întregul costum comportându-se în repaus ca o piesă vestimentară obișnuită.

„Costumul nu se adresează persoanelor care suferă de dureri cronice de spate, ci prevenirii acestor dureri, a oboselii și stresului mușchilor din această parte a corpului atunci când sunt ridicate greutăți“ (Aaron Yang, coautor al proiectului)