Main menu

header

646 22 1de Roxana Istudor

Invențiile din lumea stomatologiei sunt pe cale de a face generația contemporană să uite de coșmarurile prin care au trecut înaintașii. De la plombele microscopice la gelul care regenerează dinții, totul pare posibil, nedureros, neinvaziv și... natural cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră.

Aparatul invizibil îndreaptă rapid dinții

Vechile aparate de îndreptat dinții sunt pe cale de a deveni amintire. Tehnologia a intrat în forță și în acest domeniu, astfel încât a apărut aparatul dentar „invizibil”, mult mai eficient și mai confortabil. Este dotat cu vibrații și are ca efect principal reducerea semnificativă a duratei de purtare, oferind rezultate la fel de bune ca aparatele obișnuite. În vreme ce acestea pot îndrepta dinţii în aproximativ 24 de luni, cel prevăzut cu vibraţii poate face acelaşi lucru într-un timp mai scurt cu 40%-60%. Totul se datorează faptului că osul are o capacitate de reacţie mult mai mare sub acţiunea vibraţiilor decât sub o forţă constantă, accelerându-se astfel absorbţia naturală a celulelor osoase vechi.

Gelul care regenerează natural

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au realizat un gel revoluționar, un fluid ce conţine peptida P11-4, substanţă care, dacă este aplicată pe zonele afectate de bacterii, are capacitatea de a atrage calciul, făcând astfel posibilă regenerarea dintelui. Chiar dacă, probabil, mai este de așteptat până ca această invenție promițătoare să devină accesibilă publicului larg, cercetătorii au dat asigurări că testele realizate pe subiecţi umani au dat rezultate încurajatoare. Tehnica este nonchirurgicală şi nedureroasă și va fi pusă, la un moment dat, la dispoziţia oricărei persoane care doreşte să-şi păstreze dantura naturală cât mai mult timp.

Plomba la microscop salvează nervul

După cum cunosc toți pacienții cu probleme stomatologice, extracția nervului dintelui nu este doar dureroasă, ci și fragilizează dintele, scăzându-i rezistența. Pentru a combate cu succes acest fenomen, există un microscop care permite intervenția strict pe zona afectată, fără să fie nevoie de scoaterea nervului. Invenția ajută medicul să se concentreze exact pe locul cu probleme, aparatul mărind câmpul vizual în aşa fel încât să se înlăture doar ţesutul alterat.