Main menu

header

645 18 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Într-o lume în care modificările genetice, schimbările climatice și transportul pe distanțe lungi fac din perisabilitatea alimentelor o problemă majoră, există câteva produse care se pot păstra ani întregi fără să le fie alterate proprietățile.

Mierea, hrană și protecție

În 2015, vestea descoperirii într-un mormânt din Egipt a unei mostre de miere perfect comestibilă, veche de 3.000 de ani, făcea înconjurul lumii. Era cea mai bună dovadă a faptului că acest aliment este extradurabil grație compoziției sale unice: sărac în apă, bogat în zahăr. În aceste condiții, bacteriile nu se pot dezvolta, iar mierea rezistă. Acest produs-minune conține mici particule de peroxid de hidrogen, care inhibă dezvoltarea microbilor. Acest lucru se datorează faptului că albinele produc mierea pentru generația tânără, produsul stupilor devenind astfel și hrană, și protecție. Deși mierea se poate zaharisi în timp, simpla amplasare a borcanului în apă caldă face procesul reversibil, mierea rămânând impecabilă.

Legumele uscate îşi păstrează proteinele

645 18 3Cheia unei vieți îndelungate la păstrare în cazul legumelor - atât de perisabile, de altfel, atunci când sunt proaspete - este eliminarea apei în cât mai mare măsură. Acest lucru se poate obține prin uscarea care sporește concentrația de zahăr, ceea ce ține bacteriile la distanță. Exact ca în cazul mierii. Totodată, enzimele care ar putea deteriora produsul sunt puse într-o stare de suspensie. Dacă recipientul este închis perfect, legumele uscate pot rezista cu anii, rămânând în același timp foarte bune surse de proteine.

Sosul de soia rezistă și după prima utilizare

Cercetătorii afirmă să sosul de soia poate rezista peste trei ani. Conținutul de sare împreună cu faptul că este un produs fermentat alcătuiesc o combinație care sporește pe termen lung durabilitatea acestui produs. Cât rezistă după deschiderea recipientului este în funcție de tipul sosului și de temperatura la care este menținut. Atunci când se degradează, procesul este foarte vizibil, sosul de soia dezvoltând mucegai pe margini.

Oțetul are termen nelimitat

În general, oțetul este considerat oricum un produs fermentat. Pentru că are o aciditate ridicată, acest lucru face ca alte bacterii să nu poată supraviețui în acest mediu, astfel încât oțetul are un termen de durabilitate aproape nelimitat. Faptul că alte tipuri de oțet cu excepția celui alb ar putea avea sedimente ori și-ar putea schimba culoarea în timp nu afectează calitățile produsului.

Orezul alb, valabil o generație

645 18 4Se știe că orezul alb a putut fi consumat în foarte bune condiții după ce a fost păstrat și 30 de ani în conserve metalice. Cheia menținerii acestei legume în bune condiții pe perioadă îndelungată este temperatura. Studiile au demonstrat că, la 3 grade Celsius și în lipsa oxigenului, orezul alb se menține foarte bine. De partea cealaltă, varianta brună, deși considerată mai sănătoasă, are o viață mai scurtă, întrucât conține grăsimi nesaturate care pot râncezi în timp. Acest fenomen produce și un miros specific, care vă anunță că este momentul să aruncați orezul.

Ciocolata neagră, un produs de cursă lungă

Deși este un produs care de regulă este consumat rapid odată ce a fost scos din ambalaj, ciocolata neagră durează totuși ani buni, păstrându-și proprietățile. În cazul în care nu este depozitată la temperatura potrivită, grăsimea pe care o conține se poate ridica la suprafață, și ciocolata poate ajunge să arate ca și cum ar avea un strat de mucegai. În schimb, dacă produsul stă la o temperatură constantă și mai scăzută, rezistă și peste doi ani, cu toți compușii benefici pentru sănătate intacți. Este bine de știut că ciocolata cu adaus de lapte are un termen de valabilitate mult mai scurt.

Sarea şi zahărul, conservanţi perfecţi

Foarte multe dintre alimentele care au conținut mare de sare și zahăr rezistă mult timp, astfel încât aceste două elemente luate ca atare sunt cu termene de valabilitate foarte extinse. Sarea și zahărul trag apa afară din alimente, astfel încât bacteriile nu se pot dezvolta. Stocate individual, la adăpost de umezeală și bine închise, durează pe termen nedefinit. Doar în cazul sării cu adaus de iod perioada de valabilitate scade la aproximativ cinci ani.