Main menu

header

644 15 3de Roxana Istudor

Potrivit Autorității Federale pentru Medicamente (FDA) din SUA, ecstasy, faimosul drog al petrecerilor, va putea fi utilizat pentru tratarea stresului posttraumatic.

Suficiente dovezi de ordin medical

Stresul posttraumatic este o boală mintală care îi afectează nu doar pe militarii care s-au întors din teatrele de operațiuni, ci și pe oamenii care au experimentat (sau au văzut) dezastre naturale, accidente grave, moartea bruscă a cuiva iubit sau au fost victimele unor agresiuni. Dată fiind amploarea acestei afecțiuni, cât și consecințele asupra calității vieții celor care suferă de stres posttraumatic, Autoritatea Federală pentru Medicamente din SUA consideră că există suficiente dovezi de ordin medical care să ateste faptul că ecstasy poate deveni o variantă de tratament, notează „Daily Mail”.

De folos în depășirea traumei

Acceptul din partea autorităților înseamnă o impulsionare a realizării medicamentelor pe bază de ecstasy. Se consideră că drogul este capabil de a atenua efectul de destabilizare pe care îl are asupra celor cu sindrom posttraumatic un miros sau o imagine oarecare, ce le poate aduce înaintea ochilor suferința încercată, în valuri greu de controlat. Pe scurt, medicamentele pe bază de ecstasy ar putea ajuta mult suferinzii de această afecțiune mintală să depășească trauma și să poată gestiona mai ușor efectele bolii. Studii anterioare au pus în evidență faptul că 61% dintre pacienții testați au demonstrat o diminuare semnificativă a simptomelor după un an de tratament pe bază de ecstasy.

Urmează teste în Europa

Intrarea în stadiul al II-lea de testare se bazează pe rezultatele încurajatoare ale studiilor numeroase derulate din 2011 încoace și care demonstrează eficacitatea ecstasy. Printre provocările care mai sunt de trecut se numără, în orizontul intrării în faza următoare (de regulă ultima) de teste, eliminarea riscului ca drogul să intre în reacție cu celelalte medicamente folosite în astfel de cazuri. Mai departe, sunt luate în considerare testele care vor fi efectuate și în Europa, precum și investigații mai amănunțite în legătură cu rolul ecstasy în dezvoltarea dependenței de alcool, arată revista „Science”.