Main menu

header

de Roxana Istudor

Stresul de la serviciu împinge spre consumul de junk-food

Experți din cadrul Universității Michigan au derulat o cercetare menită să pună în evidență legătura dintre stresul de la locul de muncă și obiceiul de a mânca alimente nesănătoase. Astfel, s-a observat că angajații care experimentează zile de lucru încărcate negativ duc cu ei această stare proastă la masa de seară. „Persoanele stresate la locul de muncă optează frecvent pentru junk-food și în foarte multe cazuri mănâncă mai mult decât este nevoie”, punctează psihologul Chu-Hsiang Chang, coautor al studiului.

Adolescenţii, sedentari ca bătrânii

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, din Baltimore, au determinat faptul că activitatea fizică a adolescenților americani este la un nivel mult mai scăzut decât s-a crezut. După examinarea datelor de la zeci de mii de persoane, s-a observat că tinerii sunt la fel de sedentari ca vârstnicii. Participanții au purtat dispozitive care le-au monitorizat mișcarea fizică pe parcursul unei săptămâni. „Când ajung la vârsta de 19 ani, adolescenții se pot compara cu persoanele de 60 de ani”, arată autorul studiului, Vadim Zipunnikov.

Persoanele iritabile trăiesc mai mult

Un studiu derulat în Marea Britanie și care a inclus peste 500.000 de persoane a relevat faptul că oamenii care suferă de manifestări de iritabilitate sau de frustrare, așa-numiții nevrotici, au o speranță de viață mai bună decât a celorlalți, cu condiția să nu fie fumători, obezi sau alcoolici. „Rezultatele noastre sugerează că manifestările nevrotice îi pot face pe oameni mai atenți la sănătatea lor și deci mai longevivi”, explică cercetătorul Catharine Gale, de la Universitatea Edinburgh.

Strângerea mâinii partenerului alină durerea

O cercetare a specialiștilor de la Universitatea din Colorado a demonstrat că strângerea mâinii partenerului este un gest capabil să aline chiar și durerile cel mai puternice. Astfel, expertul Pavel Goldstein a observat că atunci când o persoană suferindă strânge mâna cuiva drag, ritmul cardiac și respirația se echilibrează, și durerea începe să se disipeze. „Cu cât este mai puternică legătura dintre cei doi, cu atât efectul analgezic este mai mare”, punctează expertul american.